ΠΓΔΜ: Συζητούν την πλωτή διώρυγα Δούναβη – Μοράβα – Αξιού

13/12/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,119 εμφανίσεις

Με κατάληξη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ02:17 |

ΠΓΔΜ: Συζητούν την πλωτή διώρυγα Δούναβη - Μοράβα - Αξιού

Η κατασκευή της διώρυγας Δούναβη – Μοράβα και Αξιού με κατάληξη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη δημιουργία πλωτού διαδρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων από τον Δούναβη, τον Μοράβα και τον Αξιό με έξοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο ενημέρωσε για την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια.

Οπως είπε ο κ. Μπουτάρης, «ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, μου έδωσε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το όνειρο της δημιουργίας του καναλιού».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο κ. Ιβάνοφ τον ενημέρωσε πως Κινέζοι έχουν μελετήσει το έργο και τα αβαθή σημεία καθώς και το απαραίτητο μήκος των πλοίων για να μπορούν να διασχίζουν τους ποταμούς.

Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο, κινεζικής έμπνευσης, που φιλοδοξεί να φέρει τα προϊόντα του ασιατικού γίγαντα πιο κοντά στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η διαδρομή της πλωτής διώρυγας

Πιο κοντά η Βόρεια Ευρώπη κατά 1200 χιλιόμετρα

Η κατασκευή της διώρυγας Δούναβη – Μοράβα και Αξιού με κατάληξη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από παρόμοιες διώρυγες στην Ευρώπη, όπως των Ρήνου – Μάινα, στη Γερμανία, Σένα – Ρόνα, στη Γαλλία και Odra-Visla, στην Πολωνία.

Αυτές οι πλωτές οδοί θα καταλήγουν στον Δούναβη και θα συνεχίζουν την πορεία τους προς τον Νότο μέσω του ποταμού Μοράβα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Βόρεια Ευρώπη θα έρθει κατά 1200 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Αιγαίο, ενώ το έργο μπορεί να αποπερατωθεί σε έξι με επτά χρόνια.

Επίσης, προβλέπεται κατασκευή υδρο-ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων κατά μήκος της διαδρομής.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή της πλωτής διώρυγας από το Βελιγράδι ως τη Θεσσαλονίκη έχουν εκφράσει επενδυτές από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τα Σκόπια και την Ελλάδα.

“Τα Νέα”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

    21/1/18 | (5 σχόλια)
    Επειδή δεν εργάστηκα, απλώς, στην ΕΡΤ3 εικοσιπέντε χρόνια αλλά ήμουν στον αρχικό πυρήνα των ανθρώπων που τη δημιούργησαν, αισθάνομαι, σήμερα, ντροπή για την κατάντια στην οποία έχουν οδηγήσει το, άλλοτε ένδοξο, Τρίτο Κανάλι της Κρατικής Τηλεόρασης. Είναι ντροπή, ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας