Η επίσκεψη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τηλέμαχος Χυτήρης.  11/12/2017 

Για να σε επισκεφτεί κάποιος και μάλιστα επισήμως, πρέπει να τον καλέσεις κι εμείς καλέσαμε ξαφνικά τον απομονωμένο από τον δυτικό κόσμο πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί όμως; Ηταν μια φαεινή ιδέα; Το κάναμε χάριν τρίτου; Ή το ήθελε ο ίδιος διακαώς; Οπως και να ‘χει ήρθε ευχαρίστως. Μας το χρωστάει; Τι κερδίσαμε από την επίσκεψη αυτή;
Αν είχε άλλον σκοπό η επίσκεψη – και ποιον; – τότε απλώς δεν πέτυχε. Μα «του τα είπαμε» αντιτείνουν κάποιοι. Γιατί αυτός δεν «μας τα είπε» και μάλιστα μέσα στο σπίτι μας; Εθεσε θέματα επισήμως μπροστά στην ελληνική ηγεσία (κατάμουτρα) άρα επισημοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις του κι αυτό είναι υπέρ του. Το θέμα ετέθη. Κατεγράφη επισήμως και παραμένει. Το τι έλεγε στην Τουρκία ήταν δικό του θέμα. Τώρα είναι και δικό μας!
Το κόλπο με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι η αναθεώρησή της με τα μέρη που την υπέγραψαν, αυτό είναι αδύνατο. Να συζητήσει μαζί μας θέλει «για το καλό και των δυο μας» ώστε το θέμα να μένει ανοιχτό. Η Τουρκία έχει μια πάγια τακτική, την ενίσχυση της επιρροής της στους γειτονικούς της χώρους (Θράκη, Αιγαίο για εμάς). Διεκδικεί, ώστε να καταγράφονται οι διεκδικήσεις της. Από τη στιγμή που ετέθησαν είναι πάντα παρούσες. Ως πιο μεγάλη δύναμη ξέρει να περιμένει. Αυτό από μόνο του αποτελεί διπλωματική νίκη.
Το «του τα είπαμε» ως αμυντική απάντηση δεν σημαίνει διαγραφή των απαιτήσεων, αντιθέτως κατά κάποιον τρόπο μπήκαμε στη κουβέντα. Ο Ερντογάν δεν είναι αφελής, γνωρίζει ότι δεν δεχόμαστε, όμως το θέτει για να υπάρχει! Γιαβάς γιαβάς. Είναι ένας ανατολίτικος πάγιος τρόπος διπλωματίας μιας μεγάλης δύναμης απέναντι σε μια μικρότερη. Το παιχνίδι το ξέρουν καλά και έχουν υπομονή.
Οσοι αεροβατούν, κορδακίζονται ή επιτίθενται εναντίον της ΕΕ, χτυπούν τη μόνη κι ασφαλέστερη συνθήκη ύπαρξης και ακεραιότητας της χώρας μας. Αλλο η προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΕ και άλλο η κατεδάφισή της. Πολλοί, δυστυχώς, από τους οπαδούς των κυβερνώντων μαζί με διάφορους ακραίους χαίρονται όταν η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Ξεχνούν ότι η Ελλάδα υπάρχει χάριν της Ευρώπης και θα συνεχίσει να υπάρχει με την προϋπόθεση ότι η ίδια θέλει και ξέρει να συντονίζει τα βήματά της. Η Ιστορία δεν είναι παρελθόν, είναι συνεχής και ζώσα. Αρκεί να τη μελετάμε και να μη μας πιάνει το «ανατολίτικο» του χαρακτήρα μας που καταλήγει στο ολέθριο «καλύτερα τουρμπάνι…».
Το δισυπόστατο του Ελληνα συντηρούν κάποιοι πολιτικοί, ιερωμένοι, διανοούμενοι, ενώ απέναντι ο Ερντογάν προβάλλει τον νεο-οθωμανισμό του!
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός
“Τα Νέα”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα