Θα είναι η Ιερουσαλήμ το μεγαλύτερο λάθος του Ταγίπ Ερντογάν; Και πως θα αντιδράσει το Ισραήλ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Παντελή Δ. Καρύκα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Φωτογραφία τουρκική προεδρία. DECEMBER 11, 2017

Η αναγνώριση, ουσιαστικά, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο κυρίως ως αποτέλεσμα της νέας σύγκρουσης της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Για μια σειρά λόγων οι δύο αυτές χώρες, μετά την κατάρρευση των διμερών σχέσεων τους το 2010 με το γνωστό επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά, πέτυχαν σχετική επαναπροσέγγιση κυρίως λόγω των αμερικανικών πιέσεων και των υδρογονανθράκων. Τώρα όμως τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν και πάλι.

Αυτοπαγιδευμένος στον δικό του μύθο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή –ως χαλίφης του «προφήτη» και προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων που έχει αυτοαναγορευθεί– παρά να διαταράξει τις εύθραυστες ακόμα σχέσεις του με το Ισραήλ καταδικάζοντας την κίνηση του Προέδρου Τραμπ, αλλά και μιλώντας για το εβραϊκό κράτος με τη γνωστή του εμπρηστική ρητορική.

Δεν δίστασε έτσι να αποκαλέσει «κράτος τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά» το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, διότι -όπως είναι γνωστό- και η Ιερουσαλήμ βρίσκεται εντός των συνόρων της μεγάλης καρδιάς του Ερντογάν αφού έτυχε να κατακτηθεί με το σπαθί από τις μουσουλμανικές ορδές των απογόνων του «προφήτη».

Μη έχοντας άλλη επιλογή ο Ερντογάν ανοίγει ξανά το μέτωπο με το Ισραήλ. Ίσως όμως τα αίτια να είναι βαθύτερα και να μην αφορούν μόνο την Ιερουσαλήμ, αλλά και το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί, απλώς δεν τον εμπιστεύονται μετά και την προσέγγισή του με τη Ρωσία και κυρίως με το Ιράν. Και η επιλογή των S-400 από τον Τούρκο σουλτάνο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα την Ιερουσαλήμ, η οποία παρατηρεί τις εξελίξεις στην Συρία με μεγάλη προσοχή.

Όχι τυχαία το Ισραήλ διαμήνυσε, δημόσια, προς πάσα κατεύθυνση, της Ρωσίας περιλαμβανομένης, ότι δεν θα ανεχθεί ιρανική παρουσία στα σύνορά του με την Συρία. Ο σουλτάνος θεωρώντας πως είναι ικανός να ελίσσεται αενάως εκμεταλλευόμενος τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, μάλλον δεν κατάλαβε ότι το Ισραήλ ουδέποτε θα τον εμπιστευθεί ξανά, πολλώ δε μάλλον μετά τις νέες του ρητορικές κορώνες που αντιβαίνουν τον εθνικό πόθο αιώνων των απανταχού Εβραίων, την Ιερουσαλήμ.

Ίσως η κίνηση αυτή του Ερντογάν να αποτελεί ατόπημα μεγαλύτερο κι από την προσέγγισή του με τη Ρωσία, όσον αφορά τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Το πολύ κοντινό μέλλον θα δείξει.

Πηγή: Θα είναι η Ιερουσαλήμ το μεγαλύτερο λάθος του Ταγίπ Ερντογάν; Και πως θα αντιδράσει το Ισραήλ; http://mignatiou.com/2017/12/tha-ine-i-ierousalim-to-megalitero-lathos-tou-tagip-erntogan-ke-pos-tha-antidrasi-to-israil/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μόλις άκουσα τις δηλώσεις Νετανιάχου.

    Εν ολίγοις του είπε, βούλωστο γιατί αλλιώς θα σε κάνω άλογο.

    (ΥΓ) Ο α.α. καλά είναι ή είναι τάβλα με χάπια;

  2. Από τά εγκλήματα κατά τής ανθρωπότητας
    τής αρχαίας μήτρας τού ναζισμού israel über alles
    τών εβραίων σταυρωτήδων τής Ζωής:

    https://pontosandaristera.files.wordpress.com/2008/12/palestine.jpg

    https://latuffcartoons.files.wordpress.com/2015/10/third-intifada-3.gif

    https://latuffcartoons.files.wordpress.com/2014/07/guernica-picasso-gaza-netanyahu.gif

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα