Ερντογάν για Κυπριακό: Το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέες δηλώσεις για Θράκη, Λωζάνη και Αιγαίο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα στο Αιγαίο για την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του μετά τις συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

«Η μη πραγματοποίηση επισκέψεων μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών δεν ήταν σύμφωνη με το επίπεδο των σχέσεων που επιθυμούμε να δούμε μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ο δε τρόπος ανάπτυξης των σχέσεών μας είναι δυνατός μόνο μέσω διαλόγου», δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής», αναφερόμενος στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από έξι δεκαετίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τις επαφές που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός».

«Ως δύο χώρες που μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, δίνουμε έμφαση στα έργα μεταφορών που θα φέρουν εγγύτερα τους λαούς μας. Στο πλαίσιο αυτό, η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, η ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και η κατασκευή μιας δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή περιοχή Υψάλων-Κήπων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των έργων πάνω στα οποία εργάζονται οι Αρχές των δύο χωρών» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

«Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης είναι η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα».

Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη, η οποία όπως υποστηρίζει «αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες».

Για το Αιγαίο λέει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους». «Ως δύο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών […] Εκ φύσεως, τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν λέει ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί […] θα ήθελα να πως ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

Για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επισημαίνει: «Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο “ιδιαίτερης εταιρικής σχέσης” δεν έχει καμία ισχύ για εμάς».

newsbeast.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα