«Οχι» Μέρκελ στην πρόταση Σουλτς για «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φωτογραφία: AP Photo/Yves Logghe

Το όραμα του Μάρτιν Σουλτς και τους SPD περί «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» απέρριψε το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, CDU.

Ο Σουλτς δήλωσε την Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος ότι ο μόνος τρόπος οι Σοσιαλδημοκράτες να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών είναι αν προσφέρουν ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη και ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να δημιουργηθούν ως το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι χώρες που δεν συμφωνούν, θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του SPD και του CDU, ο οποίος κυβερνά τη Γερμανία από το 2013, ξεκινούν την Τετάρτη, όμως τα δύο κόμματα αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος του CDU, επεσήμανε ότι η πρόταση του Σουλτς αποτελεί «κίνδυνο για την ΕΕ και την αποδοχή της Ευρώπης από τους πολίτες», ενώ ο Πέτερ Άλτμαϊερ, προσωπάρχης της Μέρκελ, σχολίασε ότι η ιδέα και κυρίως το χρονοδιάγραμμα είναι μη ρεαλιστικά.

Δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild δείχνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των Γερμανών (30%) στηρίζουν την ιδέα του Σουλτς, ενώ το 48% την απορρίπτει.

Ο Κάουντερ δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Ευρώπη, αλλά και να αναγνωριστεί το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι πολίτες επιθυμούν «την αξιοπιστία που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν στα εθνικά κράτη».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Η πρόταση επίσης θα θέσει σε κίνδυνο το έργο της ένωσης που είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, διότι η πλειονότητα των κρατών μελών σίγουρα δεν θα συμμετείχαν στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ο Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η πρόταση του Σουλτς τον εξέπληξε, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα στην Ευρώπη όπως η ανεργία, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.

«Η συζήτηση για το αν η Ευρώπη θα πρέπει να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, μια συνομοσπονδία ή ηνωμένες πολιτείες είναι για τους ακαδημαϊκούς και τους δημοσιογράφους, όχι για τη γερμανική εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα μετέφεραν την κυριαρχία των κρατών μελών στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πλειονότητα των πολιτών δεν πρόκειται να στηρίξει κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Άλτμαϊερ.

Και η ίδια η καγκελάριος αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα την πρόταση Σουλτς, επισημαίνοντας την Πέμπτη ότι θα ήταν καλύτερο η ΕΕ να επικεντρωθεί στην ενίσχυση ως το 2025 της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στους τομείς της άμυνας, της εργασίας και της καινοτομίας.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, απέρριψε επίσης την πρόταση Σουλτς. Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί η Γερμανία να μετατραπεί σε μια «διοικητική μονάδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού υπερκράτους».

Ομως το SPD υπερασπίστηκε την πρόταση του προέδρου του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η πρόταση αυτή θα διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η φωνή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, σε μια περίοδο που ενισχύεται η επιρροή της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Πηγή: «Οχι» Μέρκελ στην πρόταση Σουλτς για «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πηραν στα σοβαρα την προταση του κ. Σουλτς οι πολιτικοι των αλλων Γερμανικων κομματων και εδωσαν και απαντησεις, απο τις οποιες η πιο ρεαλιστικη και ”βιτριολιστικη” συναμα ειναι αυτη του προσωπαρχου της κ. Μερκελ κ.Αλτμάιερ,που εδηλωσε οτι η προταση του κ. Σουλτς ”ειναι για τους ακαδημαικους και τους δημοσιογραφους και οχι για την γερμανικη εξωτερικη πολιτικη”. Πρωην δημαρχος ηταν ο κ. Σουλτς στην Γερμανια ,λογικα δεν γνωριζει την εξωτερικη πολιτικη και ως σοσιαλιστο-προοεδευτικο-αριστερουλης δικαιουται να δινει το συνθημα για ”ν’αχουμε να λεμε”, οπως γινεται απο τους ηγετες των ιδιων πολιτικων σχηματισμων σε ολη την Ευρωπαικη Ενωση χρονια τωρα -στην Ελλαδα παντως απο το 1981 και μεχρι προσφατα-.Με τοσες αλλαγες ,που επαγγελλονται θα την κανουν τελειως αγνωριστη την Ευρωπη μας, που εδω και δεκα χρονια ανταγωνιζεται τα πεντε αλλα θηρια της παγκοσμιοποιησης. Φυσικα, πλην των οπαδων του απερριψαν , αυτην την ιδεα οι υπολοιποι γερμανοι πολιτες , οπως επαυσαν να πιστευουν και οι συνελληνες οτι θα αλλαξουμε την Ευρωπη μετα την υπογραφη του 3ου Μνημονιου το 2015 και την συνεχομενη εκλογικη πρωτια σε ολα τα κρατη των Δεξιων-συντηρητικων κομματων ,πραγμα που φαινεται οτι θα συμβει και στην Ελλαδα, κυριως λογω του ανεξελεγκτου και επιφοβου για το μελλον μεταναστευτικου προβληματος .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα