«Μπουρλότο» στην επίσκεψη Ερντογάν πριν την άφιξή του -Απάντηση Μαξίμου

7/12/17 | 2 σχόλια | 2 απαντήσεις | 614 εμφανίσεις
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
Φωτογραφία: AΡ

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν άναψε… φωτιές στην ελληνική κυβέρνηση, με τα όσα είπε στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Μάλιστα, την έντονη ενόχλησή της εκφράζει και επίσημα η κυβέρνηση στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου σε συνέντευξή του, περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης παραμονή της άφιξής του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του πως η συνέντευξη Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ξεκαθαρίζει ότι: «ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου:

«Η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Οι επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν

Στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.

Οταν ρωτήθηκε για το τι έχει στο μυαλό του όταν μιλά για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Γι’ αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλησε να αναφερθεί σε παλιότερη δήλωσή του, ότι ήταν λάθος ότι συμπεριλήφθηκαν κάποια νησιά στη Συνθήκη της Λωζάνης- απάντησε ότι δεν θυμάται αυτή την ομιλία- και συμπλήρωσε:

«Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε». Ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα». «Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», δηλωσε, «αλλά μπορούμε να έχουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Πηγή: «Μπουρλότο» στην επίσκεψη Ερντογάν πριν την άφιξή του -Απάντηση Μαξίμου | iefimerida.gr

Category: Ειδησεις, Κυριο Θεμα

( 2 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Γιώργης says:

  Επίδοξος σουλτάνος αναζητά βολικούς πολιτικούς όπου αξιώνει τις βλέψεις του.
  Αναξιόπιστος και επικίνδυνος.

  ΥΓ.
  Ο κ. Παπαχελάς (με αφορμή και αυτή την συνέντευξη που προηγήθηκε) είναι τεράστιος δημοσιογράφος, όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του.
  Σοβαρός και μετρημένος.

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   Ο Παπαπαχελάς, ειδικά στις συνεντεύξεις, δεν θεωρείται καθόλου καλός. Αφήνει τον συνεντευξιαζόμενο να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να κάνει καίρια ερωτήματα, χωρίς να εκμαιεύει απαντήσεις, χωρίς να τον στριμώχνει. Τα ίδια κάνει με όλους, δείχνοντας ότι η συνέντευξη είναι προσυμφωνημένη και γι αυτό παρουσιάζουν οι συνεντεύξεις του μειωμένο ενδιαφέρον.

 2. 2
  Χρίστος says:

  Προσπαθεί να περάσει κάτι ή φοβάται μην του περάσουν κάτι?
  Ο Παντελής έγραψε για το στρίμωγμα που περνάει ο Ερτογκάν κι αν τον συμφέρει το ταξίδι.
  Η πιθανότητα να κάνει αντεπίθεση από νωρίς είναι μια βεβαιότητα σχεδόν.
  Δεν έρχεται να πάρει αλλά να μη δώσει κι από εκεί και μετά ότι βγει κέρδος θ α είναι , η Τουρκική δολιότητα είναι πάντοτε παρούσα.

  • 2.1
   Χρίστος says:

   Η ευκαιρία να πάρει δηλαδή η Ελλάδα είναι προφανής.
   Πίεση μέχρι πριν εκραγεί με χρήση του ονόματος Πράις

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  17/9/18 | (2 σχόλια)
  ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 16.09.2018 : 20:38 Τ​​ην περασμένη εβδομάδα άλλο ένα τοτέμ της μεταπολίτευσης θάφτηκε στο σχετικό «νεκροταφείο». Ο λόγος για τον αντιαμερικανισμό, που είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της μυθολογίας μας μετά την πτώση της χούντας και την τουρκική εισβολή στην ...

Ροή ειδήσεων




Καιρός