Τα τινάζει όλα στον αέρα ο Ερντογάν: Εμπλέκει Ισραήλ, απειλεί ΗΠΑ για αναγνώριση Ιερουσαλήμ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ, εμπλέκει και το Ισραήλ. Φωτογραφία τουρκική προεδρία. DECEMBER 5, 2017

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του. «Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ», πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) θα παρακολουθήσουμε το θέμα αυτό μέχρι τέλους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός 5 ή 10 ημερών μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη (…) Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», είπε ακόμη.

Η Τουρκία είχε ήδη προειδοποιήσει χθες εναντίον της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε «μεγάλη καταστροφή».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Τραμπ για το θέμα αυτό αναβλήθηκε (επρόκειτο να γίνει χθες). «Ο πρόεδρος ήταν σαφής στην υπόθεση αυτή από την αρχή: το θέμα δεν είναι αν (η πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ), το θέμα είναι πότε», δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, όμως ο υπουργός Παιδείας Ναφταλί Μπένετ, σημαντικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις δηλώσεις του Ερντογάν. «Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που επικρίνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι καλύτερα να έχουμε μια ενωμένη Ιερουσαλήμ παρά τη συμπάθεια του Ερντογάν», είπε.

Εξάλλου, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Σάατ, προειδοποίησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδεχόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση της Αμερικής, δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση του Τραμπ. Θα είναι το τέλος του ρόλου που διαδραματίζουν οι Αμερικανοί στη διαδικασία αυτή», είπε ο Σάατ στους δημοσιογράφους.

Ο Σάατ επανέλαβε την προειδοποίηση για την αντίδραση που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση στους δρόμους των παλαιστινιακών και αραβικών πόλεων. «Δεν γνωρίζω αν θα προκληθεί βία, αλλά θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία λαϊκές διαδηλώσεις παντού. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει βία», είπε. Αλλά «βία μπορεί να ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, η οποία δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».

Ο Σάατ χρησιμοποίησε ασυνήθιστα ισχυρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης Τραμπ και ιδίως για το γεγονός ότι δεν έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, της λεγόμενης λύσης των δύο κρατών που παραμένει σημείο αναφοράς της διεθνούς κοινότητας. «Θα δεχόμασταν την αμερικανική διαδικασία, αν δεσμεύονταν να τηρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο Σάατ. «Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από τη λύση των δύο κρατών. Ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του ετοιμάζονται να παραβιάσουν (αυτή την αρχή), δεν παίζουν το παιχνίδι και εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπού Γάιτ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάζουν το νομικό και πολιτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA. Είπε πως μια ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα ήταν «ένα επικίνδυνο μέτρο που θα είχε επιπτώσεις» σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα έχει ενδεχόμενη αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη αυτή. «Θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και σε ολόκληρα μέρη του κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές.»

«Από τις αρχές του έτους», η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως πρέπει να σκεφθούμε «τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μονομερής απόφαση ή ενέργεια όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ». Η ΕΕ, που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο στα σύνορα του 1967, καταδικάζει σθεναρά τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών τον οποίο χαρακτηρίζει «παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». «Η ΕΕ θα συνεχίσει τη δέσμευσή της με τα δύο μέρη, τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της, περιλαμβανομένου του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή) προκειμένου να υποστηρίξει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Κάθε τι που αναμοχλεύει την κρίση είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Μια λύση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών», είπε.

05/12/2017 13:18 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Άγκυρα

Πηγή: Τα τινάζει όλα στον αέρα ο Ερντογάν: Εμπλέκει Ισραήλ, απειλεί ΗΠΑ για αναγνώριση Ιερουσαλήμ http://mignatiou.com/2017/12/ta-tinazi-ola-ston-aera-o-erntogan-empleki-israil-apili-ipa-gia-anagnorisi-ierousalim/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα