Μήπως είναι λάθος του Ερντογάν που έρχεται στην Ελλάδα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Είναι λάθος του Ερντογάν η έλευσή του στην Ελλάδα, αν φυσικά η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς τις συμπλεγματικές συστολές.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση αλλά η γεωπολιτική της θέση ολοένα και αναβαθμίζεται.

Στην αναβάθμιση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος συνεισέφερε τα μέγιστα. Η υπερφίαλη πολιτική του οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις του με τους Αμερικανούς. Η ρήξη δεν έχει περάσει, όπως όλα δείχνουν, τις κόκκινες γραμμές, αλλά η Τουρκία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι σημάδι αδυναμίας του Τούρκου προέδρου, για τους εξής λόγους:

  • Τέτοιου είδους επισκέψεις, στις οποίες εμπλέκονται χώρες όπως η Ελλάδα, δεν γίνονται χωρίς την ενημέρωση των ΗΠΑ. Άρα, υπάρχει η παρότρυνση της υπερδύναμης. Προς τι; Ορισμένες πηγές πιστεύουν πως στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το Κυπριακό. Οι λύσεις που διαφαίνονται είναι αρνητικές για τους Ελληνοκύπριους. Αλλά και ο Ερντογάν διεκδικεί κάτι περισσότερο να πάρει. Ή, μάλλον, τα διεκδικεί όλα. Μέχρι τώρα η αδιαλλαξία του βοηθούσε στο σημερινό status. Το οποίο μπορεί να μην είναι αποδεκτό, φαίνεται όμως καλύτερο από την επιδιωκόμενη λύση.
  • Δεύτερον, η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που ο πρώην ταμίας του Ερντογάν Ρεζά Ζαράμπ ενοχοποιεί τον Τούρκο πρόεδρο στην υπόθεση παραβίασης του εμπάργκο στο Ιράν. Στην καλύτερη (για τον Ερντογάν) περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο, και στη χειρότερη θα του απαγγελθεί κατηγορία. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση θα χρειαστεί να προσαχθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη. Που σημαίνει πως ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να βγει από τη χώρα του.
  • Στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημιουργία offshore εταιρίας από συγγενείς του στην οποία μεταβιβάστηκαν 30 δισ. δολάρια. Τέτοιου είδους στοιχεία από κάπου παραδίδονται. Όπως με την άνοδό του κάποιες υπηρεσίες, στο εσωτερικό του βαθέος κράτους, του παρείχαν πληθώρα στοιχείων ενοχοποιητικών του κεμαλικού παρακράτους, έτσι και τώρα, κατά την πτώση του, οι ίδιες ή άλλες υπηρεσίες φροντίζουν με τον ίδιο τρόπο την αποδόμησή του.
  • Η οικονομία της Τουρκίας διέρχεται μια αξιοσημείωτη κρίση η οποία θα βαθύνει με τις αναμενόμενες εξελίξεις.
  • Σε μελέτη του γνωστού Atlantic Council για την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία, τίθενται στο ρόλο των δυνάμεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη εκφράζει τις αμερικανικές ανησυχίες για την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει επιρροή στην Αλβανία και τη Βοσνία.

Με όλες αυτές τις φανερές και άλλες κρυφές αδυναμίες του Τούρκου προέδρου, με την έλευσή του στην Αθήνα το μόνο που επιδιώκει είναι να δείξει πως δεν είναι απομονωμένος. Πως οι επαφές του δεν είναι μόνο με τις εμπόλεμες χώρες στη μεσανατολική κρίση και με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος είναι αδύνατον να βλέπει τον Ερντογάν ως ισοδύναμο εταίρο. Ο εγκλωβισμός του στη ρωσική πολιτική θα του στοιχίσει.

Οι ΗΠΑ μπορεί να φάνηκαν αδύναμες στη συριακή κρίση αλλά θα έκανε μεγάλο λάθος όποιος θεωρούσε πως χάνουν το status της ισχυρότερης υπερδύναμης.

Η Ρωσία βγαίνει ενισχυμένη από την εμπλοκή της στη συριακή τραγωδία αλλά βιάζεται να αποχωρήσει από την περιοχή και να διατηρήσει μόνο τις δυνάμεις που της είναι αναγκαίες. Η Μόσχα αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που έχει η υπερεπέκταση σε οικονομίες όπως η δική της και σε κράτη με το δικό της αριθμητικό μέγεθος.

Ο «πόλεμος των άστρων», άλλωστε, και η κούρσα των εξοπλισμών την οποία ακολούθησε το σοβιετικό καθεστώς, λειτούργησαν ως το κερασάκι στην τούρτα για της ΕΣΣΔ. Είναι ακόμη νωπά στη συλλογική ρωσική μνήμη. Οι δορυφόροι χρειάζονται διαρκή υποστήριξη και ενίσχυση και αυτό αποτελεί αιμορραγία για τη χώρα που επιδιώκει το ρόλο της υπερδύναμης.

Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, η Ρωσία εξέρχεται ενισχυμένη από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Για το αμερικανικό think tank (Atlantic Council) η Μόσχα θα επιδιώξει να αποκτήσει επιρροή στα Βαλκάνια και γι’ αυτό μια νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή αυτή είναι επιβεβλημένη.

Το Atlantic Council, του οποίου την επιρροή στην αμερικανική πολιτική η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι έσπευσε να μειώσει, προτείνει στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο στρατόπεδο Brondsteel στο Κοσσυφοπέδιο. Θα θυμάστε όσα λέγονταν την περίοδο που κατασκευαζόταν το τεράστιο αυτό στρατόπεδο. Το εγκατέλειψαν και έφυγαν οι Αμερικανοί, και τώρα η δεξαμενή σκέψης που προαναφέραμε προτείνει την επαναλειτουργία του.

Τι θα επιτύχουν οι ΗΠΑ με τη στρατιωτική παρουσία εκεί;

Καταρχάς, σύμφωνα με την πρόταση που προαναφέραμε, η στρατιωτική αυτή παρουσία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Για τους αναλυτές της πρότασης, σταθεροποίηση δεν έχει επιτευχθεί. Η ρευστότητα που παρατηρείται μπορεί να αποσταθεροποιήσει χώρες και περιοχές όπως τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο και να ευνοήσει μια ρωσική διείσδυση.

Κατά το σχετικό δημοσίευμα «Τα στρατεύματα θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των τοπικών Αρχών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών όσο και για την παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές καταστροφές, αν προκύψουν».

Επίσης, και πάντα κατά την πρόταση, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν να αποσπάσουν από την επιρροή της Μόσχας τη Σερβία και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος σοβαρός λόγος της αμερικανικής παρουσίας.

Αυτή η απόσπαση στρατιωτικά δεν μπορεί να γίνει αλλά, προφανώς, στην Ουάσινγκτον επικρατεί το δόγμα ότι η στρατιωτική παρουσία ενισχύει τις διπλωματικές προσπάθειες.

Το Atlantic Council θεωρεί πολύ σημαντική τη Σερβία για τις ΗΠΑ.

Η πρόταση όπως έχει διατυπωθεί δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστή παρά με δημοσίευμα του Radio Free Europe. Έτσι, δεν είναι σαφές αν το λάθος που περιέχει και έχει σχέση με την Ελλάδα (μιλά για διαφορά της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο, αντί, προφανώς, με τα Σκόπια) είναι του συντάκτη της πρότασης ή του μέσου που την μετέδωσε.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Άλλες συστάσεις του Ατλαντικού Συμβουλίου προέτρεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίσουν το ρόλο του “έντιμου μεσολαβητή”, ειδικά σε μακροχρόνιες διαμάχες μεταξύ Μαυροβουνίου και Ελλάδας και μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον, είναι περισσότερο από σαφές πως η Αθήνα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να μη συναινέσει στην επιθυμία του Τούρκου προέδρου να επισκεφθεί και να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη.

Η μειονότητα είναι ελληνικό ζήτημα και οι άνθρωποί της Έλληνες πολίτες. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να απολαύουν των δικαιωμάτων τους ως Ελλήνων πολιτών και των ιδιαίτερων δικαιωμάτων τους ως μελών της μειονότητας.

Ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν λόγο να τους επισκεφτεί. Στην εξωτερική πολιτική χάρες σε κακόβουλες πολιτικές δεν γίνονται. Αρκεί αυτή που έκαναν οι βασιλείς, όταν έδωσαν το όνομα του προκατόχου του Ερντογάν, Τζελάλ Μπαγιάρ, στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης.

Ας συνειδητοποιήσει η Τουρκία, και όχι μόνο ο Ερντογάν, πως είναι τυχερή που έχει έναν γείτονα όπως η Ελλάδα.

pontos-news.gr

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Σαβββίδη,

    Η Ελλάδα είναι ένα αμερικανικό προτεκτοράτο και σαν τέτοιο οφείλει να ζητήσει την γνώμη τής Ουάσιγκτων. Είτε έλθει, είτε δεν έλθει ο Τούρκος πρόεδρος, δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι. Αν όμως έλθει, καλό θα ήταν να μην επισκεφθεί την Θράκη. Ας πούμε κι ένα “όχι”, έτσι γι αλλαγή. 77 χρόνια πάνε που δεν το είπαμε!
    Έλληνες πολίτες μπορεί να είναι οι τουρκογενείς τής Θράκης, αλλά μια χαρά Τούρκοι αισθάνονται και, δυστυχώς, δεν φταίνε αυτοί.

    • Κατανοητό. Όμως, μια και η κουβέντα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη, α επισημάνω ότι αυτό δεν είναι το μόνον απαράδεκτό. Σύμφωνα με πηροφορίες, για λόγους ασφαλείας (;), δεν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο τού Αγνώστου, όπως δεν είχε καταθέσει ούτε το 2010, επικαλούμενος την … αντίδραση, που θα έφερνε κάτι τέτοιο στο εσωτερικό τής χώρας του (!!). Κι εμείς τα δεχόμαστε όλα … σεμνά και ταπεινά, καθιερώνοντας άλλο ένα προηγούμενο, εκτός των επισκέψεων στην Θράκη. Οι δικοί μας βεβαίως ούτε που τολμούν να διανοηθούν να μην καταθέσουν στεφάνι στο Μαυσωλείο τού Κεμάλ. τού σφαγέα τού Ελληνισμού, όταν επισκέπτονται την Άγκυρα. Με δεν θα το συζήταγαν οι Τούρκοι καθόλου.

      Αυτοί είμαστε, φίλτατε κ. Σαββίδη, ραγιάδες μέχρι το κόκκαλο. Διώξαμε τούς Οθωμανούς, αλλά όχι και τον ραγιαδισμό. Δυστυχώς!

  2. Δλδ λέτε οτι ο Ερντογαν θα στενοχωρηθεί να μην μπορεί να βγει απο την χώρα του. Εδω δεν στενοχωρήθηκε ο ανσανζ…. Και δλδ λέτε επειδη αναβαθμίζεται η ΕΛΛΑΔΑ στα μάτια της αμερικης η ΤΟΥΡΚΙΑ χάνει αντιστοίχως… Μια χώρα που εχει διεισδύσει, οικονομικά εκπαιδευτικά, πολιτικά μεχρι και την δυτική ΚΙνα… Μια χώρα περιφερειακή δυναμη μεταξύ Ευρώπης Ασίας, μεταξύ μουσουλμάνων χριστιανών. Μα πλάκα κανουμε;;; Εχει καμία σημασία ποιος κυβερνά την χώρα αυτη;;; Η και οποιαδήποτε;; Η ΕΛΛΑΔΑ ειναι απλώς ανάχωμα της Ευρώπης. Η Τουρκία ομως ειναι μοχλός πολιτικής της. Ελέγχει το 1/4 της γης. Πλάκα μου κάνετε;;;

  3. Όχι δεν σας κάνω πλάκα και δεν διαφωνώ με τις επισημάνσεις σας. Μια διευκρίνηση, όμως. Είπα ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά. Όχι στα μάτια της Αμερικής. Και κάτι ακόμη. Μια Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν θα είναι διαφορετική. Εγώ, πάντως είμαι με τον Ερντογάν. Μας βοηθάει.

    • Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, αλλά δεν έχει πολιτικούς να το εκμεταλλευτούν αυτό, όπως έχει η Τουρκία. Άλλωστε, πάντα αναβαθμισμένη ήταν, αλλά, δυστυχώς, και δεδομένη.

  4. Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη. Ποιος καλεσε τον κ. Ερντογαν να ελθει στην Ελλαδα, αμεσως μετα την επισκεψη της Ελληνικης κυβερνητικης τριπλετας(πρωθυπουργος,ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ)στον κ. ΤΡΑΜΠ;;; Ο κ. Κοτζιας με προσωπικη επισκεψη. Γιατι τον καλεσε;;;. Μηπως για να κανει τον μεσαζοντα-πιπερι στο στομα, πια, γιαυτην την λεξη, μετα την συμφωνια πωλησεως οπλων στην Σαουδικη Αραβια-, επειδη τελευταια δεν μπορει να συναντηθουν ΤΡΑΜΠ και Ερντογαν;;;. Το πιο πιθανο. Τι μπορει -με την ευκαιρια- να ζητησει η Ελλας απο την Τουρκια του κ. Ερντογαν;;;. 1.– Να σταματησει τις αμφισβητησεις του για την Συνθηκη της Λωζανης .2.– Να ”στρεξει”για την ανακηρυξη της Α.Ο.Ζ με το Καστελοριζο Ελληνικο και 3.– Να ”τα βρουμε”-για να τελειωνουμε ,-μετα απο 44 χρονια – στο Κυπριακο μετα τις Κυπριακες Προεδρικες εκλογες του Φεβρουαριου του 2018 και ΤΕΛΟΣ.4– Να μη μας στελνει μαζικως μεταναστες και προσφυγες στα νησια και τον Εβρο, γιατι θα δημιουργηθει ρατσιστικο μετωπο στην Ελλαδα της Ευρωπης ,με τα ευρωπαικα κεκτημενα. Τι μπορει να μας ζητησει ο κ. Ερντογαν σαυτην την σπουδαια σημειολογικως επισκεψη του ,ως Προεδρου της Τουρκικης Δημοκρατιας μετα απο 65 χρονια στην Αθηνα. ;;;. 1–Να επιστρεψουμε τους (8 )αξιωματικους ,που ζητησαν πολιτικο ασυλο για να δικαιωθει για την επιμονη του και να τους δικασει-κατι που δεν αποκλειεται να γινει- (εδω,χαριν φιλιας, τους παραδωσαμε τον Οτσαλαν ,που τον ”φυλαγε” ο κ. Καλεντεριδης) .2– Να συνεχιζει να ισχυει η σαρια στην Δυτικη Θρακη, που την εξαγγειλαμε-καλως-για να την αποσυρουμε, εναντι αλλων εθνικων συμφεροντων .3– Να μη επιμεινουμε στην ανεφαρμοστη και απαραδεκτη για Τουρκους και Τουρκοκυπριους απομακρυνση των (40.000) Τουρκων στρατιωτων και την παυση των εγγυησεων στην Κυπρο, που ειχαν συμφωνηθει με τις Συνθηκες Ζυριχης και Λονδινου και οι οποιες διετηρηθησαν και διατηρουνται απο το 1960 μεχρι σημερα και ΤΕΛΟΣ .4– Να επιτρεπουμε -οπως αυτοι δεν απαγορευουν τις επισκεψεις καθε Ελληνος στον Εθναρχη Οικουμενικο Πατριαρχη- την συνεχιση των επισκεψεων οποιουδηποτε Τουρκου επισημου στην Δυτικη Θρακη και να του εξασφαλιζουμε την προσωπικη του ασφαλεια , προς αποφυγην πραγματικου,η, προβοκατορικου περιστατικου , που θα ειχε σοβαρες επιπτωσεις στις σχεσεις των δυο Χωρων μας. Και λιγα για τις ”εθνικες κορωνες”. Τον οποιον γειτονα και στο σπιτι σου ,αλλα κυριως στην Γη μας , τον ανεχεσαι ,γιατι δεν μπορεις να τον αλλαξεις. Αφου δεν μπορεις να τον αλλαξεις τρεις τροποι υπαρχουν για να συνεχισετε να συνυπαρχετε . Να τους ξαναθυμηθουμε απο την απαντηση του αειμνηστου Καραμανλη ,ως πρωθυποουργου στην Βουλη, προς τον αειμνηστο Ανδρεα Παπανδρεου, που ”βροντοφωναξε” το ανεπαναληπτο -βυθισατε το Χορα- . Ενας τροπος. Η μεταξυ τους ειρηνικη επιλυση των οποιων προβληματων τους .Δευτερος τροπος. Η αναθεση της επιλυσεως των προβληματων τους στον Ειρηνοδικη (Διεθνη διαιτησια). Τριτος τροπος . Ο πολεμος ,μεχρις εξοντωσεως του ενος. ”Ποιον απο τους τρεις τροπους προτιματε κ. Ανδρεα Παπανδρεου;;;”,ειπε ο Καραμανλης (και ολοι οι ομοφρονες του, προσθετω εγω). Ο πολυς κ. Ανδρεας μας δεν απαντησε και η συζητηση τελειωσε με χαμογελα. Υ.Γ. Οταν τον τριτο δρομο δεν επελεξαν και οι στρατιωτικες κυβερνησεις του Γεωργιου Παπαδοπουλου το 1967 και του Δημητριου Ιωαννιδη το 1974 περιμενουμε να τον επιλεξουν οι πολιτικοι, μετα μαλιστα την τυχη των εξι(6) το 1922;;;. Πατουμε στην γη ,η, εχουμε αυταπατες, οπως πολλοι τα τελευταια χρονια για αλλα θεματα,κυριως οικονομικα και κοινωνικα. ΕΥΧΗ .Να μη αποσχουν -προς το χειροτερο- οι σημερινοι ”αιρετικοι” κυβερνωντες απο την παγια Εθνικη γραμμη ,απο το 1923, το 1930 και κυριως το 1952 -οταν γιναμε και επισημως συμμαχοι με την Τουρκια στο ΝΑΤΟ-, για να κραταμε τα κεκτημενα και να αποφευγουμε τον πολεμο, εκτος αν μας επιβληθει, χωρις ”λεονταρισμους”, στους οποιους μαλλον για κομματικους λογους καταφευγει ο ΥΕΘΑ κ. Καμμενος, που ομως δεν ασκει εξ οφιτσιο την εξωτερικη πολιτικη. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ .Στην εξωτερικη πολιτικη , σιγουρα ισχυει το ”αλλα λεγονται και αλλα γινονται”, που καποιος το ειπε σοβαρα, αλλα εμεις δεν το πηραμε στα σοβαρα. Καλο μηνα σε ολους.

  5. Έκαναν την ολέθρια γκάφα ν’ ανοίξουν την φάμπρικα των επισκέψεων των Τούρκων επισήμων στην Θράκη, δεν λένε να βάλουν μυαλό:

    Κουμουτσάκος: «Ακούω ότι θα επισκεφθεί τη Θράκη και ο κ. Ερντογάν. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη μέσα σε ένα μήνα. Εμείς δεν λέμε να μην πάει στη Θράκη ο κ. Ερντογάν. Αυτό το το οποίο, όμως, υπογραμμίζουμε και στέλνουμε ως μήνυμα είναι να πάει, αλλά να σεβαστεί το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ζουν με πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη και ότι δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο η επίσκεψη του αυτή να σκιάσει και να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας». (πηγή).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα