Βλήματα Σαουδικής Αραβίας και ευτελισμός στη Βουλή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ο εξευτελισμός του Κοινοβουλίου που παρακολουθήσαμε κατά τη συζήτηση «περί πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία» και του σκανδάλου που όζει, ήταν σπουδαιότερη διαπίστωση από την επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλύψει παράνομες μεθοδεύσεις. Δεν θα θυμίσω μόνο το επίπεδο των πολιτικών συζητήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά και των επόμενων πολιτικών αρχηγών καθώς και των διαδικασιών που κρατούσαν οι Πρόεδροι της Βουλής.

Στη Βουλή, είχαμε μια, καθόλα, συζήτηση φοιτητικού αμφιθεάτρου. Μερικές σύντομες παρατηρήσεις από τη συζήτηση: Η πρώτη είναι το ερώτημα, από πού προκύπτει ότι οι βουλευτές δικαιούνται να αποχωρούν από την αίθουσα όταν ολοκληρώνουν την ομιλία τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αν αυτό έγινε παράδοση, να αλλάξει. Μήπως είναι καιρός να ζητήσουμε να συνδεθεί η… αποζημίωσή τους με την παρακολούθηση συνεδριάσεων;

Η δεύτερη είναι η ουσία της συζήτησης η οποία μόνο με υπονοούμενα, κυρίως του κ. Βορίδη, προκύπτει. Η μεν αντιπολίτευση λέει πως τα όπλα θα πωλούντο στη Σαουδική Αραβία μέσω μεσάζοντα –που με νόμο έχουν καταργηθεί– του Βασίλη Παπαδόπουλου, που έχει και εργοστάσιο πυρομαχικών στην Αξιούπολη. Τα βλήματα δεν θα ήταν μόνο 100.000, που ζητούσε η Σαουδική Αραβία, αλλά 300.000. Τα υπόλοιπα 200.000 που θα πήγαιναν; Αναρωτήθηκαν, ευλόγως, οι βουλευτές. Και έθεσαν και θέμα εξαπάτησής τους από τον κ. Καμμένο ως προς τον αριθμό των προς πώληση βλημάτων.

Η δε κυβέρνηση επιχείρησε μεν να απαντήσει ως προς το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου και να τον χαρακτηρίσει όχι μεσάζοντα αλλά εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το σπουδαίο αυτό ζήτημα δεν διασαφηνίστηκε. Ούτε η κυβέρνηση έπεισε, ούτε η αντιπολίτευση με στοιχεία.

Η αντιπολίτευση απάντησε, επικαλούμενη τον Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ, πως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν άλλος και όχι ο κ. Παπαδόπουλος. Εδώ τα πράγματα περιπλέχθηκαν, καθώς ο κ. Τσίπρας ενέπλεξε στην υπόθεση και άλλο πρόσωπο. Ήταν η γκρίζα ζώνη της συζήτησης την οποία προσπάθησε να διαλευκάνει ο κ. Βορίδης με υπονοούμενα συνηθισμένα στο επάγγελμά του.

Για τον αριθμό των βλημάτων υπήρξε κυβερνητική σιωπή.

Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι για άλλη μια φορά η επίκληση του απορρήτου χρησιμοποιείται για να καλυφθούν πράξεις που μπορεί να κρύβουν καταδικαστέες σκοπιμότητες. Μια τέταρτη επισήμανση θα μπορούσε να είναι η κομπορρημοσύνη Τσίπρα «σιγά να μην απέφευγα τη συζήτηση γιατί θα φοβόμουν να αντιπαρατεθώ με τον Μητσοτάκη». Δείχνει, πράγματι, και το ήθος του ανδρός και, πολύ φοβάμαι, το ήθος ενός μεγάλου μέρους της συριζαίας αριστεράς.

Το παλιό πολιτικό σύστημα μπορεί να κατηγορήθηκε για πολλά. Το πολιτικό ήθος, όμως, των πολιτικών αρχηγών ήταν διαφορετικό. Τέτοιον εξευτελισμό και των αρχηγών και του Κοινοβουλίου δεν βλέπαμε. Τέλος, κάτι πρέπει να γίνει με τα συνήθη λάθη του κ. Τσίπρα. Κάνει προσπάθεια να μεταφέρει στη δημοτική εκφράσεις της καθαρεύουσας και δεν τα καταφέρνει ή τόσα ξέρει; «Ο εν λόγω» έγινε «ο εν λόγος». Ήμαρτον.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Ουτε η κυβερνηση ,ουτε η αντιπολιτευση επεισε με στοιχεια”. ΟΜΩΣ . Τι χρειαν αλλων στοιχειων εχουμε, οταν υπεγραψε ο κ. Παπαδοπουλος την Συμφωνια πωλησεως των βληματων ως εκπροσωπος της Σαουδικης Αραβιας -και μαλιστα εσπευσμενως στο στρατιωτικο αεροδρομιο της Θεσ/νικης- ,αντι να την υπογραψει ενα κρατικο στελεχος (υπουργος,υφυπουργος Εθνικης Αμυνης,η, Οικονομικων ) της Σαουδικης Αραβιας ,καταδεικνυει οτι ο κ. Παπαδοπουλος -οντας Ελλην- ενηργησε ως μεσαζων στην προκειμενη περιπτωση .Φυσικα περισσοτερα και ακριβεστερα στοιχεια θα εντοπισθουν απο την δικαστικη εξουσια. Τουλαχιστον ας βρισκαμε κανενα Λιβανεζο,η, αλλον Αραβα ,- οπως παλαια – ,που θα ηταν περισσοτερο πιστευτο οτι ενεργουσε ως εκπροσωπος των Σαουδαραβων. Εξουσιοδοτησαμε εμεις ποτε καποιον Αμερικανο, Γαλλο , Γερμανο,η, Ρωσο να μας αγορασει οπλα απο τα κρατη αυτα;;;. ΚΑΙ . Θα επαναλαβουμε αλλη πωληση με αυτον τον τροπο, παρα την απαγορευση του νομου του 2011;;;. Αλλα στην σημερινη συνεδριαση της Βουλης υπερισχυσε απο τους κυβερνητικους το ”ου με πεισεις καν με πεισεις”. Οσο για προτασεις . Συνιστάται να σταματησουν οι επισκεψεις μαθητων οποιασδηποτε ηλικιας στην αιθουσα συνεδριασεων της Βουλης , για να μη παραδειγματιζονται και μιμουνται τα παιδια τους εθνοπατερες ,ειδικα αυτης της περιοδου ,γιατι με τετοια παραδειγματα μη ”πεφτουμε απο τα συννεφα” για το ελληνιστι μπουλιγκ εις βαρος των συμμαθητων τους, περαν του διχασμου, που φωλιαζει στις ψυχες τους. Νομιζουμε οτι για τις συμπεριφορες των νεολαιών της 40ετιας (1977-2017) δεν επεδρασαν καταλυτικα οι συμπεριφορες των πολιτικων μας της περιοδου αυτης;;;. Μαλλον αυταπατωμεθα, αν πιστευουμε το αντιθετο . Ε,λοιπον, αυτο να μη συνεχισθει ,μηπως αυτα τα παιδια ζησουν σε ηρεμο πολιτικο βιο,με ηπια πολιτικα παθη, οπως οραματιζοταν την Ευρωπαικη Ελλαδα ο παππους Καραμανλης ,που μας εβαλε το 1979. Ας ελπισουμε οτι καποτε θα γινει .

  2. Τα χρήματα που θα παίρναμε από την πώληση οβίδων και βομβών στη Σαουδική Αραβία που ως εισβολέας είναι εμπόλεμη στην Υεμένη, θα ήταν αιματοβαμμένα και ως “διαβολομαζώματα” θα γίνονταν για τον λαό μας και την χώρα “ανεμοσκορπίσματα”. Ντρέπομαι ως Χριστιανός και ως Έλληνας για αυτές τις προθέσεις και πράξεις και την ηθική στάση σχεδόν όλου του πολιτικού συστήματος. Χριστιανική στάση έλαβε μόνο ο Κουτσούμπας του ΚΚΕ. Περιμένω να δω τι στάση θα πάρουν οι Επίσκοποι και ο Αρχιεπίσκοπος μας στο θέμα αυτό. Δεν είναι ένα απλώς κάποιο “πολιτικό” θέμα, είναι σοβαρό. Τόσο σοβαρό όπως σοβαρό ήταν και το θέμα του “χρηματηστρίου” που την περίοδο 1998-2000 καλλιεργούσε την απληστία στον Ελληνικό Λαό και την περίοδο 2001-2009 τα διάφορα “καταναλωτικά”, “μετοχικά”, κλπ δάνεια καλιεργούσανε την καταναλωτική νοοτροπία στην Ελληνική Κοινωνία. Η “διακονία του λόγου” είναι χρέος των Επισκόπων.

  3. τα κριτήρια σας για τον αποκλεισμό του σχολίου μου δεν τα γνωρίζω. Εντούτοις, μπορώ να τα υποθέσω μέσα από μία παροιμία: “Κάποιος έσφαζε τη νύχτα τσου γεροντόβοϊδους, και την ημέρα φοβόταν τα δαμάλια”

  4. Οι κληρικοι της Ορθοδοξου εκκλησιας της Ελλαδος περαν του να προσευχονται υπερ ειρηνης του συμπαντος κοσμου , δεν δικαιουνται,κατα το Κουτσογεωργικο, ” να ομιλουν” για οποιοδηποτε αλλο θεμα και αν μιλησουν ακουουν τα ‘εξ αμαξης απο πιστους και απιστους . Στην Ελλαδα μας ομως – διαπιστωμενο χρονια τωρα – ολοι οι αλλοι πνευματικοι και μη ανθρωποι και οργανωσεις σιωπουν για ολα τα θεματα. Γιατι αραγε;;;. Μηπως φοβουνται ,η, ειναι ιδεολογικα συγγενεις με την εδω και 35 χρονια νεα καθεστηκυια ταξη;;;. Αναμενονται προβληματισμοι και απαντησεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα