Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

Η ελληνική πολιτεία αποφάσισε το 1982, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, να καθιερώσει την ημέρα που ανατινάχθηκε η Γέφυρα του Γοργοποτάμου, απο την ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις σε συνεργασία με Βρετανούς σαμποτέρ, ως ημέρα τιμής και μνήμης της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.

Η απόδοση τιμής στον αντιστασιακό αγώνα γινόταν με λαμπρότητα τα πρώτα χρόνια μετά την επίσημη καθιέρωση αλλά, εδώ και αρκετό καιρό έχει ατονήσει.

Η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα απαιτεί την ενεργοποίηση των συμβολισμών και συμβολικών ημερομηνιών που κρατούν ενωμένη την κοινωνία.

Απο αυτήν την άποψη ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία του Δήμου Θερμαϊκού.

Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942, μια συνδυασμένη επιχείρηση ελληνικών ανταρτικών ομάδων αποτελούμενων από δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ και βρετανών κομάντος,  οδήγησε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η επιχείρηση στην αρχή απέβλεπε στο να δημιουργήσει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του Ρόμελ στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν αλλά δεν στάθηκε, δυνατόν, να διενεργηθεί, το χρονικό διάστημα που έπρεπε.

Η Μάχη του Ελ Αλαμέιν δόθηκε, ο Ρόμελ έχασε, υποχώρησε δυτικά και ο ανεφοδιασμός μπορούσε να γίνει και από περιοχές εκτός Ελλάδος.

Κρίθηκε, ωστόσο, ότι η ανατίναξη έπρεπε να γίνει για συμβολικούς λόγους.

Δεν ήταν, όμως, καθόλου συμβολικός ο τρόπος που έγινε η επιχείρηση.

Δόθηκε σκληρή μάχη για να καλυφθούν οι σαμποτέρ και υπήρξαν νεκροί εκατέρωθεν.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Το μήνυμα της ενότητας των αντιστασιακών δυνάμεων και η διατήρηση του ηθικού του λαού ήταν οι συμβολικοί λόγοι της επιτυχημένης επιχείρησης.

Ο Ζέρβας επικοινωνεί με το Βελουχιώτη, συναντώνται στη Βίνιανη και μετά τους αρχικούς δισταγμούς συμφωνούν στη συνεργασία.

Ενότητα και ηθικό, αποτελούν προϋποθέσεις νίκης.

Και οι δύο παράγοντες αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωση ενός λαού.

Και αυτό το ζούμε ως αναγκαιότητα και σήμερα, που η χώρα και ο λαός, μπορεί να μην βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, βιώνουν, όμως, το δράμα μιας οικονομικής και αξιακής κρίσης χωρίς προηγούμενο.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Σαράντα χρόνια αργότερα, στις 17 Αυγούστου 1982 η Βουλή των Ελλήνων σε μια πανηγυρική συνεδρίαση αναγνωρίζει την Εθνική Αντίσταση.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης χειροκροτεί τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου καθώς  ο τελευταίος διαβάζει την ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει  πως η ενέργεια δεν θέλει να διχάσει αλλά να ενώσει και αναφέρει το ψήφισμα της αναθεωρητικής βουλής του Ιουλίου 1946 που με συντηρητική κυβέρνηση και νωπές τις μνήμες των Δεκεμβριανών δεν εξαιρεί καμιά οργάνωση διότι, τότε, ήταν νωπή ακόμη η αλήθεια.

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Στο Γοργοπόταμο συνέβη κάτι που διατρέχει την ελληνική ιστορία ως διαχρονική διαπίστωση αλλά που μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν στην πιο κρίσιμη φάση τους εφαρμόζεται: όποτε υπήρξαμε ενωμένοι, αποφασισμένοι με κατάλληλη ηγεσία και συμμαχίες, βγήκαμε κερδισμένοι.

Οι ήττες μας είναι σημαδεμένες από  εσωτερικό διχασμό και απομόνωση.

Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ

Η απόδοση τιμής στην ελληνική εθνική αντίσταση είναι κάτι που προϊόντος του χρόνου υποχωρεί, δυστυχώς, ως ιστορικό χρέος των νεώτερων γενεών.

Η προσπάθεια να κυριαρχήσουν αποδομητικές αντιλήψεις πιέζει τις κοινωνίες και επιχειρεί να διαμορφώσει έναν παγκόσμιο καταναλωτικό χυλό.

Αλλά, ποτέ στην παγκόσμια ιστορία ο άνθρωπος δεν έζησε χωρίς ταυτότητα.

Ένας άλλος κόσμος θα διαμορφωθεί αλλά η αίσθηση της κοινής καταγωγής και συμπόρευσης δεν θα εκλείψει.

Αυτή η φυσική ανάγκη του ανθρώπου χρειάζεται ιστορικούς συμβολισμούς.

Η Μάχη του Γοργοπόταμου και η καθιέρωση του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης τους προσφέρουν.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Η Εθνική Αντίσταση ξεκίνησε από τη βάση. Από τους καθημερινούς ανθρώπους που στην αρχή αντιδρούσαν στις αδικίες που τους συνέβαιναν και προσπαθούσαν να επιβιώσουν με την καθιέρωση συσσιτίων.

Σιγά σιγά πήρε πιο συλλογική μορφή και στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι οργανώσεις.

Πέρα από τα συσσίτια βοηθήθηκαν εβραίοι να διαφύγουν, προωθήθηκαν άνθρωποι και στρατιωτικοί στη Μέση Ανατολή, υπήρξε αντίδραση στην πολιτική επιστράτευση και στην μεταφορά ανθρώπων να εργαστούν στη Γερμανία.

Από τα μέσα, όμως, του 1942 εξελίχθηκε σε ένοπλο αγώνα στην ύπαιθρο.

Η Θεσσαλονίκη έχει και εδώ την τιμητική της.

Η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση «Ελευθερία» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη (πρώτη στην Ευρώπη), στις 15 Μαΐου 1941, περίπου ένα μήνα μετά την κατάληψη της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Ακολούθησαν οι μεγάλες και γνωστές αντιστασιακές οργανώσεις  ΕΔΕΣ, ΕΑΜ, ΕΚΚΑ και άλλες μικρότερες.

Οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν ήσαν πολλοί.

Ας τιμήσουμε σήμερα τη μνήμη τους και τον αγώνα τους.

Ας αντλήσουμε το διαχρονικό ιστορικό μήνυμα πως με ενότητα, κατάλληλη ηγεσία και διεθνείς συμμαχίες κερδίζουμε και με διχόνοια πάντα χάνουμε.

 

 

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Περιεκτικη και προσεκτικη ομιλια ,για τον εορταζομενο Γοργοποταμο . Αραγε ,αλλοι ομιλητες σε αναλογου ειδους ομιλιες σαυτα και μονο αναφερονται και αρκουνται ,η, κατακεραυνωνουν, με διχαστικες φρασεις οσους αγωνισθηκαν ,για την μη κομουνιστοποιηση της Ελλαδος;;;.Στα πλαισια της εθνικης ομοφροσυνης αυτοι δεν πρεπει να ”καταγγελλονται,σε καθε ευκαιρια”;;; .Φυσικα το εναυσμα εδωσε ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου ,κλειων την ομιλια του στην Βουλη. Εν τελει, θα θελαμε περισσοτερα στοιχεια-ιδρυτες , διαρκεια και λογος διαλυσεως- της πρωτης αντιστασιακης οργανωσεως ,στην Ευρωπη μαλιστα, και προ της Γερμανικης εισβολης στην Σοβιετικη Ενωση – ,με τον εμβληματικο τιτλο Ελευθερια, που για πρωτη φορα αναφερθηκε επισημως.

  2. Μακάρι όλοι οι ομιλητές, κατά τον εορτασμό της Εθνικής αντίστασης αλλά και στην καθημερινότητα να είχαν ως κεντρική ιδέα την ομιλία σας κ. Σαββίδη.Δυστυχώς εμφυλιοπολεμικές προκλήσεις συνεχίζουν να προκαλούν κάποιοι ακόμα και σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ενέργειες του κ. Δημάρχου με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής από τον ΕΛΑΣ ,ΜΕΓΆΛΟ ΨΈΜΑ,και την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας, πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου, με την ανιστόριτη επιγραφή για να διδάσκονται οι νεώτερες γενιές της Θεσσαλονίκης ότι ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη απο τα Γερμανικά Κατοχικά Στρατεύματα. Αυτή η πινακίδα έχουμε υποχρέωση ολοι μας να απαιτήσουμε να καταργηθεί.΄΄Οσον αφορά για την πρώτη αντιστασιακή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

  3. Συνέχεια:
    όσον αφορά για την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με το όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αυτή ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη την διαβάζω για πρώτη φορά. Εγώ ,διαβάζοντας τις Αντστασιακές Οργανώσεις στην Κατεχόμενη Ελλάδα, γνωρίζω ως πρώτη (ιούλιος 1941 )τους Υπερασπιστές Βορείου Ελλάδος (Υ.Β.Ε )με πρωτοβουλία των Ταγματαρχών:Ιωάννη Παπαθανασίου, Ευάγγελου Δόρτα, Θωμά Μπάρμπα και του Λοχαγού Αναστασίου Σακελλαρίδη.Για διάφορους λόγους η οργάνωση αυτή μετωνομάσθθηκε σε ( ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ) (ΠΑΟ) Παρακαλώ κ. Σαββίδη δώστε μας περισσότερα στοιχεία,

  4. 29.11.1964

    «…με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους

    (Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Κωνσταντίνος Κανιούρας, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Κική Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, Δήμος Τσιντικίδης)

    και πάνω από 45 να τραυματισθούν.»

    «οι δολοφόνοι 13 αθώων ανθρώπων παραμένουν ατιμώρητοι…»

    «…και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλλει την παραίτησή του
    για «να υπερασπισθεί την αθωότητα και την πολιτική του εντιμότητα».

    ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΙΚΗ, ετών 12, έκ Δομοκού, 29.11.1964, Κυριακήν ημέρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα