Κακούργημα χωρίς τιμωρία η τραγωδία της Μάνδρας.

22/11/17 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 590 εμφανίσεις

 Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Από τον «Τίμαιο» του Πλάτωνος (22c) άρχεσθαι! «Πολλαί κατά πολλά φθοραί γεγόνασιν ανθρώπων και έσονται, πυρί μεν και ύδατι μέγισται, μυρίοις δε άλλοις έτεραι βραχύτεραι». Δηλαδή, συνέβησαν και θα συμβούν πολλές και διάφορες καταστροφές στο ανθρώπινο γένος. Οι σημαντικότερες προέρχονται από φωτιές και πλημμύρες, ενώ οι μικρότερες από αμέτρητες άλλες αιτίες.

Το άκρον άωτον της ηλιθιότητας των (κρατικών) υπηρεσιών: οι πολίτες έχτισαν πάνω στο ρέμα το οποίο αφού πολεοδομήθηκε δεν ήταν πλέον ρέμα. Έχτισαν νόμιμα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1989 που πολεοδόμησε την κοίτη του ποταμού. Αυτό προκάλεσε την βιβλική καταστροφή, αφού δεν υπήρξε εξ αρχής καμία ταυτόχρονη μέριμνα για το πού θα διοχετευθούν τα νερά. Ταυτόχρονα ανέχθηκαν να αποψιλωθεί το όρος Πατέρα, τα δένδρα του οποίου θα προστάτευαν την περιοχή από την μεγάλη συμφορά.

Ο Πιττακός έλεγε: «Συνετών ανδρών πριν γενέσθαι τα δυσχερή προνοήσαι, όπως μη γένηται, ανδρείων δε γενόμενα ευ θέσται». Οι συνετοί δηλαδή άνθρωποι φροντίζουν να προλάβουν τα δυσχερή πριν συμβούν και οι ανδρείοι να τα διορθώσουν, εάν συμβούν. Εμείς συνετοί δεν υπήρξαμε. Και ως αυτή την ώρα δεν μετράμε για ανδρείοι!

Ο δήμαρχος της Σεούλ αποδείχθηκε όντως συνετός. Συγκρούστηκε με εργολάβους (κακή φάρα διεθνώς) συγκοινωνιολόγους και λοιπούς των εύκολων λύσεων και δαπάνησε εκατομμύρια για να γκρεμίσει μια λεωφόρο που κατασκεύασαν τα αδίστακτα συμφέροντα πάνω από τον ποταμό Ετσεόν Γκι Ετσεόν. Ξανάκανε το ποτάμι και το προήγαγε σε ελκυστικό αξιοθέατο («Βήμα» 19/11/17).

Η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή επελαύνει ως εφιάλτης. Πρόκειται βεβαίως για διαρκές και διαχρονικό έγκλημα. Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην 21η Σύνοδο της Διάσκεψης των Η.Ε. (UNFCCC Cop -23) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βόννη διερμηνεύει την αγωνία του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδοξίας και συγκλονίζει με την έκκλησή του: «Σας καλούμε ταπεινά – ειδικά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους ηγέτες τους, που μπορούν να κάνουν πολλά πείθοντας κυβερνήσεις και επιχειρήσεις – ποτέ να μην εφησυχάσετε, αλλά να ενισχύσετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας. Είναι απαράδεκτο να οπισθοχωρήσουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, είναι αδικαιολόγητο πλέον να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στη δέσμευσή μας στην ιερότητα των ελαχίστων εκ των αδελφών μας καθώς επίσης και στη μοναδικότητα και του τελευταίου κόκκου άμμου σε αυτό τον πλανήτη που ονομάζουμε σπίτι μας». Πεντακάθαρες κουβέντες και εν κατακλείδι  υπογράμμιση της άμεσης συνάφειας κλιματικής αλλαγής με την παγκόσμια φτώχεια, την μετανάστευση και τις γενικότερες αναταραχές.

Στο μεταξύ 15000 επιστήμονες από 184 χώρες (40 εξ Ελλάδος) προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη. Ανανεώνουν την προ 25ετίας Πρώτη Προειδοποίηση «για την επερχόμενη τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα και ένα πλανήτη ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο». Μεταξύ των δύο «προειδοποιήσεων» λένε οι επιστήμονες συνέβησαν τα εξής:

-Μείωση 26% του ποσίμου νερού

-Αύξηση 75% στην έκταση νεκρών ζωνών των ωκεανών

– Απώλεια 3.000.000.000 στρεμμάτων δασικής γης

-Συνεχής αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

– Μείωση 30% θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών και ψαριών.

Αν οι κατ’ εξοχήν ειδικοί δεν εισακουστούν, θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες: επίταση της κλιματικής αλλαγής, καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας, αποψίλωση των δασών,  λειψυδρία, υπερπληθυσμός και  εξαθλίωση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων.

Η Άγκελα Μέρκελ πάντως συγκινήθηκε και δήλωσε προχθές στη Διάσκεψη της Βόννης ότι: «η κλιματική αλλαγή είναι μοιραίο ζήτημα για την ανθρωπότητα».  Βέβαια δεν υπάρχουν μοιραία ζητήματα. Μοιραίοι ηγέτες που δεν οσφραίνονται και δεν παρατηρούν τα επ-ερχόμενα γεγονότα υπάρχουν και πλεονάζουν.

Είναι απίστευτη η στάση του Ντόναλτ Τραμπ που κατήγγειλε την Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα.

Έκθεση – καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τους χειρισμούς της Κομισιόν στην ελληνική κρίση: απειρία, λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων, άστοχες προβλέψεις και πρακτικές και τελικά απουσία στρατηγικής είναι το αμείλικτο «κατηγορώ» της Έκθεσης.

Στο «δια ταύτα» καταλήγει ότι υπήρξε πλήρης αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων, τα οποία δεν υποστηρίζονταν από συνολική απαιτούμενη στρατηγική με πρωτοβουλία της ίδιας της χώρας, ενώ ως τον Δεκέμβριο του 2016 το ελληνικό Δημόσιο διέθεσε για τις Τράπεζες 45,4 δισ. ευρώ αναιτιολόγητα από τα οποία υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να ανακτήσει μόλις 8,9 δισ. =  Ζημία 34,4 δισ.!

Τα προγράμματα δεν αποκατέστησαν την πρόσβασή μας στις αγορές, δεν ήταν άλλωστε στη προτεραιότητα των δανειστών μας αυτό.

Απορία:  μετά την Έκθεση του Ευρωελεγκτικού Συνεδρίου:  θα υπάρξουν κυρώσεις για τις καταστροφές αυτές και πειθαναγκασμός  τους να αλλάξουν επιτέλους τις αποτυχημένες έως εγκληματικές επιλογές τους οι κάθε λογής υπεύθυνοι;

Υ.Γ.

Στη συζήτησή του με τους Ιβανώφ και Ζάεφ, πρόεδρο και πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μας βεβαίωσε ότι «βρέθηκε το σχέδιο πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον Δούναβη»! Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας! Όμως ασυγκράτητος ο κ. Δήμαρχος δεν ορρωδεί προ ουδενός για να δημοσιοποιήσει ό,τι κάθε στιγμή του έρχεται στο νου. Έτσι δεν δίστασε να ονομάσει (για άλλη μια φορά) τα Σκόπια «Μακεδονία»,  αυτή τη φορά μέσα στα Σκόπια..!

Το ατόπημα είναι μέγα και του ίδιου και αυτών που επικαλέστηκε για να δικαιολογηθεί, εννοούμε των πολιτικών που φαντασιώνονται ότι με την αφελή πρόταση «Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό» τετραγωνίζουν τον κύκλο, ενώ στην πραγματικότητα ανοίγουν διάπλατα τον ασκό του Αιόλου…

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: stpapathemelis@gmail.com, danagennisi.press@gmail.com

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Νικήτας Αποστόλου says:

  ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  H ζημια από τις Τράπεζες είναι μεγαλύτερη κ. Παπαθεμελή.

  Από το 2008 , που άρχισε το σώσιμο των τραπεζών τα ποσά που το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε στις Τράπεζες είναι τεράστια και ανέρχονται στα 238 δις. Ευρώ .
  Παραθέτω όλους τους σχετικούς νόμους που χάρισαν στις Τράπεζες τα 238 δις Ευρώ.
  1. Ν.3723/2008 άρθρο 1 παράγραφος 1 και άρθρα 2, 3, 4, 5 (Φ.Ε.Κ. 250 Τ.Α.) συνολικά 28 δις Ευρώ.
  2. Ν.3845/2010 άρθρο 4 παράγραφος 8(Φ.Ε.Κ. 65 Τ.Α.) συνολικά 15 δις Ευρώ.
  3. Ν.3864/2010 άρθρο 3 παράγραφος 1(Φ.Ε.Κ 119 Τ.Α.) συνολικά 10 δις Ευρώ.
  4. Ν.3872/2010 άρθρο 7(Φ.Ε.Κ. 148 Τ.Α.) συνολικά 25 δις Ευρώ.
  5. Ν.3965/2011 άρθρο 19 παράγραφος 1(Φ.Ε.Κ. 113 Τ.Α.) συνολικά 30 δις Ευρώ.
  6. Ν.4031/2011 άρθρο 1 παράγραφος 1 και άρθρο 2(Φ.Ε.Κ.256 Τ.Α.) συνολικά 60 δις Ευρώ.
  7. Ν.4056/2012 άρθρο 21(Φ.Ε.Κ. 52 Τ.Α.) συνολικά 30 δις Ευρώ.
  8. Ν.4079/2012 άρθρο 1 παράγραφος 1(Φ.Ε.Κ. 180 Τ.Α.) συνολικά 40 δις Ευρώ.
  Το άθροισμα όλων αυτών είναι όντως 238 δις Ευρώ.
  Άρα ο κάθε Έλληνας τα παιδιά του και τα εγγόνια του χρεώθηκαν με 23.800 ευρώ για να “σωθούν” οι Τράπεζες!!!!!!!!!!

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  7/12/18 | (1 σχόλια)
  Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί όσα συμβαίνουν με την «Συμφωνία των Πρεσπών». Το περί δικαίου αίσθημα του λαού έχει εκδηλωθεί καταλυτικά εναντίον της «Συμφωνίας» με τα γιγαντιαία συλλαλητήρια. Από την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, εκδικάζεται στην ολομέλεια ...

Ροή ειδήσεων

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Η εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο. Την εκδήλωση θα συνδιοργανώσουν, και πάλι, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ ...

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Μια διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση-συνέδριο υπό τον τίτλο "Comparing genocide and mass atrocities" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14. Θα επιχειρηθεί η συγκριτική παρουσίαση διαφορετικών μορφών βίαιης συμπεριφοράς και η διασαφήνιση των εννοιών. Το συνέδριο οργανώνεται από την ...

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Η Δημοτική Κίνηση  Θεσσαλονίκης “ΥΨΙΠΟΛΙΣ” θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας τον υποψήφιο της για τον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος  Γρηγόρη Ζαρωτιάδη: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Λέσχης Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ ...

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Το βιβλίο του Νίκου Ιγγλέση "Στρατηγικές επιλογές επιβίωσης του ελληνισμού θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 7μμ στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: -Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. -Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας