Διπλωματικός μαραθώνιος στην Κύπρο για την κρίση του Λιβάνου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Πηγή φωτογραφίας: Kαθημερινή Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό κόσμο και τον ξένο τύπο, τις τελευταίες ώρες, η Κύπρος ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση του Λιβάνου. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία παρείχε διευκολύνσεις και το κατάλληλο έδαφος για να διαπραγματευτούν ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Γαλλία την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην γειτονική χώρα.

Στο περιθώριο της συνόδου Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, στα πλαίσια της σύντομης επίσκεψη του στην Κύπρο, συνομίλησε με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και της Γαλλίας και αποφάσισε τελικά να τροποποιήσει την τελική απόφαση του σχετικά με την παραίτηση του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Την παραπάνω πληροφορία φέρνει στο προσκήνιο η αραβική εφημερίδα Αλ Ακμπάρ σε σχετικό δημοσίευμα της. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα προβάλλει την άποψη ότι η Αίγυπτος έλαβε μαζί με την Γαλλία κοινή διπλωματική πρωτοβουλία για να διατηρήσει τον Σαάντ Χαρίρι στην Πρωθυπουργία του Λιβάνου. Ο διπλωματικός μαραθώνιος για την επίτευξη αυτού του στόχου κορυφώθηκε πριν από λίγες ώρες στην Κύπρο. Η εφημερίδα κάνει λόγο για συναντήσεις των Γάλλων και Αιγυπτίων αξιωματούχων με τον κ. Χαρίρι στην Κύπρο, στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου.

Σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα, η γαλλική πλευρά επιμένει για την σημασία της παραμονής του κ. Χαρίρι στην Πρωθυπουργία του Λιβάνου. Διαφορετικά, η χώρα ενδέχεται να κατρακυλήσει σε χάος και νέες περιπέτειες. Η Γαλλία εκφράζει προβληματισμό για το ενδεχόμενο πολιτικό κενό στην Βηρυττό.

Τις θέσεις της Γαλλίας συμμερίζεται η Αίγυπτος, η οποία την νέα περίοδο αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παραμονή του κ. Χαρίρι στην εξουσία. Η Αίγυπτος μεταφέρει σε αυτές τις δύο χώρες ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή στον Λίβανο εκτός από την παραμονή του κ. Χαρίρι στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, τον δικό του, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο Πρόεδρος του Λιβάνου, ο οποίος εκπέμπει το μήνυμα ότι «ελέγχει τις ισορροπίες και τις εξελίξεις στην χώρα του». Σε συμφωνία με αυτό το μήνυμα, η Χεζμπολλάχ τηρεί ήπιους τόνους, μια εξέλιξη που διευκολύνει την υλοποίηση του γαλλοαιγυπτιακού σχεδίου, το οποίο όπως δείχνουν όλα υποστηρίζει και η Κύπρος.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα