Κλονίζονται τα θεμέλια του θρόνου του «Σουλτάνου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • (Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)
Του Αμπντουλκαντίρ Σελβί (Abdulkadir Selvi) στη Hürriyet.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φυλακισμένος Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που βρίσκεται σήμερα πίσω από τα κάγκελα στη Νέα Υόρκη, δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει την ακρόασή του στις 27 Νοεμβρίου. Υποστηρίζεται ότι κατά τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο Ζαράμπ και οι δικηγόροι του διαπραγματεύονται με το δικαστήριο, έχουν αποσυρθεί από τη φυλακή και έχουν αποσταλεί στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των εισαγγελέων και των μυστικών υπηρεσιών.
Κανείς δεν πίστεψε ότι ο Ζαράμπ, γνωστός παγκοσμίως για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τη σύλληψή του στην Τουρκία στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2013, ήρθε στις ΗΠΑ για να πάει ταξίδι το παιδί του.
Η άφιξή του στις ΗΠΑ θεωρήθηκε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Λέγεται ότι ομολόγησε με αντάλλαγμα μια άδεια που θα του επιτρέψει να διατηρήσει τα περιουσιακά του στοιχεία εκτός Τουρκίας και να συνεχίσει την εμπορική του δραστηριότητα. Εάν ομολογήσει, η ιστορία θα διευρυνθεί περισσότερο και θα εκδοθεί ένα νέο κατηγορητήριο. «Κάτι βρομάει», έχει πει σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 14 Σεπτεμβρίου είχα γράψει στη Hürriyet για την κρυμμένη πλευρά της «επιχείρησης της CIA στην οποία έβγαλαν παρανόμως έναν Τούρκο αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών για τον Ζαράμπ». Το πρώην μέλος της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) Ενβέρ Αλταϊλί συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παράνομη έξοδο του πρώην μέλους της MİT Μεχμέτ Μπαρινέρ από τη χώρα. Ο Μπαρινέρ, ο οποίος αποτάχθηκε από τη MİT μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, με την κατηγορία ότι είναι ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν, είχε ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Διορίστηκε για να ακολουθήσει τον Ζαράμπ στη MİT, τον οποίο εισήγαγε το 2012. Μετά τη φυγή στο εξωτερικό, λέγεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση Ζαράμπ εναντίον της Τουρκίας. Πιάστηκε σε μια επιχείρηση με τη συνεργασία της MİT, των δυνάμεων χωροφυλακής και της αστυνομίας. Στο κατηγορητήριο υπάρχουν επίσης επιστολές που έγραψε ο Ζαράμπ στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και στον πρώην πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. «Η οικονομική τζιχάντ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αποτελεί θρησκευτικό καθήκον για να εμποδίσει τη χώρα μας να πνιγεί οικονομικά», είπε ο Ζαράμπ.

Ρεζά Ζαράμπ (φωτ.: EPA/ Atilgan Ozdil)
Το τρίγωνο ΗΠΑ, FETÖ και Γερμανίας
Από την άλλη πλευρά της περίπτωσης Ζαράμπ, υπάρχει η FETÖ, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι ΗΠΑ, αφού απέτυχαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν μέσω της FETÖ στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, ασχολήθηκαν με την υπόθεση Ζαράμπ. Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τον Ζαράμπ από το 2007 και πάτησαν το κουμπί για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία μεταξύ 2010 και 2015.
Η κίνηση του χρήματος και το εμπόριο χρυσού του Ζαράμπ μέσω Τουρκίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν εντοπιστεί.
Από το 2008 οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά πολλούς πολιτικούς και γραφειοκράτες από την Τουρκία στο πλαίσιο της «υπόθεσης Ζαράμπ». Και όταν στο επίκεντρο μπήκε ο Ερντογάν, ενεπλάκη και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών. Αυτό είναι το τρίγωνο FETÖ, ΗΠΑ και Γερμανίας. Δεν βλέπουμε την ίδια εικόνα και στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου;
Τι θα κάνει η Τουρκία;
Για την Τουρκία υπάρχουν δύο επιλογές: Μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάνει ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και να υποβαθμίσουμε την υπόθεση, κάνοντας λόγο για έναν επιχειρηματία που παραβίασε το εμπάργκο και είναι αναμεμιγμένος σε διακίνηση χρημάτων και χρυσού.
Ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη σημαντική υπόθεση για αντιπερισπασμό, παραμερίζοντας την υπόθεση Ζαράμπ.
Ο Ζαράμπ δεν είναι το «τέρμα», αλλά μια «ενδιάμεση στάση» στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μέσω του Ζαράμπ, στόχος είναι ο Ερντογάν.
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα