Εισαγγελική έρευνα κατά Γ. Στουρνάρα για διαρροή εγγράφου

19/11/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 280 εμφανίσεις

Ο εισσαγγελέας διαφθοράς εξετάζει αν υπήρξε διαρροή του πορίσματος για την τράπεζα Πειραιώς από την ΤτΕ. Αρνείται κάθε κατηγορία για την υπόθεση ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στους Financial Times. Τι λέει για την περίπτωση της Attica Bank.

Της Kerin Hope

 Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls τα οποία επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με δυο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος» διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

Ο κος Στουρνάρας αρνείται κατηγορηματικά κάθε αδικοπραγία. Αντέκρουσε επίσης τις καταγγελίες, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την εφημερίδα Documento ότι η κεντρική τράπεζα «στοχευμένα διέρρευσε» την έκθεση για την Πειραιώς, καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, του εποπτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που περιέγραφε την φτωχή εταιρική διακυβέρνηση στην Attica Bank ΑΤΤ +4,35%, μια μικρή ελληνική τράπεζα.

«Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης», είπε ο κος Στουρνάρας στους Financial Times.

Λεπτομέρειες για το πόρισμα στην Attica Bank ΑΤΤ +4,35% εμφανίστηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης «μόνο αφότου [το πόρισμα] κυκλοφόρησε σε υπουργούς και τα 300 μέλη του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Η εισαγγελική έρευνα για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Τον προηγούμενο μήνα δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς παραιτήθηκαν εν μέσω κατηγοριών για εμπλοκή στην πώληση δανείων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Libra, έναν οικογενειακό όμιλο που είναι εγκατεστημένος στην Νέα Υόρκη. Κάποια δάνεια φέρονται να είχαν μεταφερθεί σε off shore στην Κύπρο κατά παράβαση των capital controls, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν αρνήθηκαν κάθε κατηγορία.

Η εφημερίδα Documento στόχευσε κατά του Γ. Στουρνάρα για το ετήσιο πόθεν έσχες που οι Ελληνες πολιτικοί και τραπεζίτες καλούνται να υποβάλλουν στο κοινοβούλιο.

Πρωτοσέλιδο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή υποστηρίζει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εμφάνισε μικρότερο εμβαδόν στην παραθεριστική κατοικία του στη Σύρο και δυο φορές δεν περιέλαβε στη δήλωση την 15 μέτρων πισίνα. Για τις ελληνικές φορολογικές αρχές η κατοχή πισίνας είναι δείκτης σημαντικής προσωπικής περιουσίας και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή. Ο κος Στουρνάρας αρνήθηκε ότι έπραξε κάποια αδικοπραγία στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Ειδική έρευνα το 2015 από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε Προέδρου του Κοινοβουλίου, των ετήσιων δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα δεν έδειξε κάποια παρατυπία αναφορικά με την περιουσία του στη Σύρο, σύμφωνα με πρόσωπο που εμπλέκεται στην έρευνα.

Ο κος Στουρνάρας δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω [Documento] ότι θα συνεχίσω να δουλεύω σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM για ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα που τηρεί τους κανόνες των ευρωπαίων ρυθμιστών για την εταιρική διακυβέρνηση».

Ο κος Στουρνάρας συγκρούστηκε πέρυσι με το γραφείο των ελλήνων εισαγγελέων αναφορικά με μια επιδρομή της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της επιχείρησης της συζύγου του υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος. Η Λίνα Νικολοπούλου, η σύζυγός του και σύμβουλος στον τομέα της υγείας, κατηγορήθηκε για δωροδοκία σε κρατικό συμβόλαιο. Δικαστήριο της Αθήνας την απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες αρκετούς μήνες αργότερα.

http://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1578952/eisaggelikh-ereyna-kata-g-stoyrnara-gia-diarroh-eg.html

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  7/12/18 | (1 σχόλια)
  Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί όσα συμβαίνουν με την «Συμφωνία των Πρεσπών». Το περί δικαίου αίσθημα του λαού έχει εκδηλωθεί καταλυτικά εναντίον της «Συμφωνίας» με τα γιγαντιαία συλλαλητήρια. Από την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, εκδικάζεται στην ολομέλεια ...

Ροή ειδήσεων

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Η εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο. Την εκδήλωση θα συνδιοργανώσουν, και πάλι, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ ...

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Μια διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση-συνέδριο υπό τον τίτλο "Comparing genocide and mass atrocities" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14. Θα επιχειρηθεί η συγκριτική παρουσίαση διαφορετικών μορφών βίαιης συμπεριφοράς και η διασαφήνιση των εννοιών. Το συνέδριο οργανώνεται από την ...

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Η Δημοτική Κίνηση  Θεσσαλονίκης “ΥΨΙΠΟΛΙΣ” θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας τον υποψήφιο της για τον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος  Γρηγόρη Ζαρωτιάδη: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Λέσχης Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ ...

  10/12/18 | (0 σχόλια)
  Το βιβλίο του Νίκου Ιγγλέση "Στρατηγικές επιλογές επιβίωσης του ελληνισμού θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 7μμ στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: -Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. -Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας