«Φοβερό δίδυμο» α λα Τραμπ στην Τσεχία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αντιμέτωπη με ένα «φοβερό δίδυμο» μπορεί να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τσεχία εάν η διαδικασία που ξεκινά αύριο έχει αίσιο τέλος για τον νικητή των βουλευτικών εκλογών Αντρέι Μπάμπις. Με τον Μπάμπις επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας και τον Μίλος Ζέμαν να διεκδικεί την επανεκλογή του στις προεδρικές του Ιανουαρίου, στην ηγεσία της χώρας μπορεί να βρεθεί ένα δίδυμο που θυμίζει στους αναλυτές τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ζέμαν χρησιμοποίησε τα κατώτερα ένστικτα για να διχάσει τον λαό, με αφορμή μια μεταναστευτική κρίση που δεν υπάρχει εδώ», είπε στην ιστοσελίδα Politico ο πρώην υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Τζίτζι Ντίνστμπιρ. «Φόβισε τον κόσμο και μετά παρέστησε τον προστάτη. Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων και ο διχασμός της κοινωνίας προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους προεδρικούς χειρισμούς», υποστήριξε.

Ο Ζέμαν έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου, έχει στραφεί εναντίον των Ρομά, που είναι πολίτες της χώρας του, και των μουσουλμάνων, οι οποίοι, όσο περνάει από το χέρι του, δεν θα γίνουν. Ο Ζέμαν προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλά σταδιακά έχει υιοθετήσει λαϊκιστικές θέσεις και έχει αυτονομηθεί. Τη χρονιά που ο Ζέμαν έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Τσεχίας που εξελέγη απευθείας από τον λαό, το 2013, ένα νέο κόμμα εισέβαλε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Πρόκειται για το «Κόμμα Δυσαρεστημένων Πολιτών» (ΑΝΟ), του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος στην απερχόμενη κυβέρνηση κατείχε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Μπάμπις κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα με υποσχέσεις για ευημερία και καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Μπάμπις, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, μοιράζεται με τον Ζέμαν την απέχθεια προς την πολιτική ορθότητα και έχει το χάρισμα να πείθει τους απλούς πολίτες της χώρας του ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τα δικά του.

Και δεύτερη ευκαιρία

Από αύριο, ο Μπάμπις θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, βασιζόμενος στη στήριξη κομμάτων τα οποία έως τώρα απαξίωνε ως διεφθαρμένα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κατορθώσει, αν και ο πρόεδρος Ζέμαν είναι διατεθειμένος να του δώσει δεύτερη ευκαιρία, αν αποτύχει εντός των πρώτων 30 ημερών. Ούτε ο Μπάμπις ούτε ο Ζέμαν αμφισβητούν την οικονομική θέση της Τσεχίας στην αλυσίδα παραγωγής που έχει ως επίκεντρο τη Γερμανία. Εχουν όμως εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και η στάση τους διαπνέεται από έντονο ευρωσκεπτικισμό.

Ο ευρωσκεπτικισμός του Μπάμπις δεν επεκτείνεται στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, τις οποίες εισέπραττε στο παρελθόν ως επιχειρηματίας. Η δικαστική έρευνα για απάτη στη διαδικασία αυτή είναι ένα από τα εμπόδια στον δρόμο του προς την πρωθυπουργία.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα