Το μυθιστόρημα της ζωής ενός τηλεοπτικού σταρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Πριν μερικά χρόνια, ο βασικός παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου CNN Άντερσον Κούπερ είχε αναδειχτεί ο πιο δημοφιλής δημοσιογράφος. Κάθε βράδυ, καλωσορίζει τους τηλεθεατές του ενημερωτικού κολοσσού στην εκπομπή του με τίτλο «Anderson Cooper 360». Εκεί σχολιάζει τα σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας. Μία ώρα αργότερα, αναλαμβάνει τον ρόλο του οικοδεσπότη ενός πάνελ που περιλαμβάνει οικονομολόγους, πολιτικούς αναλυτές και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Ο δημοσιογράφος θεωρείται η ψυχή του τηλεοπτικού δικτύου, καθώς έχει εδώ και χρόνια φέρει έναν άλλο αέρα. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι έχει ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό. Σήμερα, ο Κούπερ, στα 50 του, είναι ένας από τους σούπερ σταρ της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Ήταν ένας από τους δύο συντονιστές των ντιμπέιτ μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον. Ο ετήσιος μισθός του υπερβαίνει αρκετά τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Οικογένεια διασημοτήτων

Το δημοσιογραφικό στυλ του δεν είναι συμβατικό. Τίποτα, άλλωστε, δεν είναι συμβατικό πάνω του. Κατάγεται από μία οικογένεια που περιλαμβάνει αριστοκράτες, δαιμόνιους επιχειρηματίες και εκκεντρικούς καλλιτέχνες.

H μητέρα του Γκλόρια Βάντερμπιλτ είναι μία από αυτούς. Η 89χρονη γυναίκα είναι κληρονόμος του Νεοϋρκέζου εφοπλιστή Κορνήλιους Βάντερμπιλτ. Η καριέρα του δαιμόνιου επιχειρηματία είχε αρχίσει με μία χειροκίνητη βάρκα, με την οποία μετέφερε μετανάστες από το Staten Island στο Μανχάταν. Η βάρκα εκείνη έγινε ατμόπλοιο και το ατμόπλοιο ολόκληρος στόλος.

Η κόρη του Γκλόρια έγινε γνωστή στον κόσμο ως «το καημένο πλούσιο κορίτσι», όταν στα 10 της χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο μίας σκληρής διαμάχης για την επιμέλειά της. Η χήρα μητέρα της και η θεία της διεκδίκησαν την κηδεμονία της, η οποία συνοδευόταν από δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που η μικρή είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της.

Η Γκλόρια έγινε συγγραφέας, ηθοποιός και σχεδιάστρια. Αυτή ήταν που έκανε μόδα το τζιν παντελόνι. Στη μετέπειτα ζωή της καταπιάστηκε με τη φιλανθρωπία. Παντρεύτηκε και χώρισε τρεις φορές πριν γνωρίσει τον πατέρα του Άντερσον, τον Γουάιτ Κούπερ. Ο γνωστός συγγραφέας έγινε ο τέταρτος και πιο αγαπημένος της σύζυγος. Ο αρμονικός γάμος τους έληξε αιφνιδίως το 1978, όταν ο Κούπερ πέθανε στα 50 του χρόνια μετά από σειρά καρδιακών προσβολών.

«Πάντα στην απ’ έξω»

«Η ξαφνική απώλεια του πατέρα μου με στιγμάτισε και με έσπρωξε στη δημοσιογραφία. Ο πατέρας μου ήταν λάτρης του επαγγέλματος και μου έλεγε πάντα πώς πρέπει να μάθω να παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου και να καταγράφω. Με παρότρυνε να είμαι πάντα στην απ’ έξω για να κατανοώ τους ανθρώπους καλύτερα».

Και η μητέρα του με τη σειρά της του έμαθε να είναι ανεξάρτητος και να μην φοβάται να προκαλεί τα κοινωνικά στεγανά. Σε αυτήν χρωστάει την παράδοξη πορεία του: πριν γίνει δημοσιογράφος ήταν μοντέλο για σχεδιαστές όπως ο Calvin Klein και ο Ralph Lauren. Ο Κούπερ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Γέηλ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του περνούσε τα καλοκαίρια του ως εκπαιδευόμενος στη CIA.

Μπορεί ο χαμός του πατέρα του να τον πλήγωσε, αλλά η αυτοκτονία του αδελφού του τον συνέτριψε. Ήταν 21 ετών το 1988, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του έβαλε τέλος στη ζωή του με έναν δραματικό τρόπο.

Η αυτοκτονία του αδελφού

Ο 23χρονος Κάρτερ Κούπερ, απόφοιτος του πανεπιστημίου Πρίνστον και συντάκτης του περιοδικού American Heritage, εμφανίστηκε στο πολυτελές σπίτι της μητέρας του, ανακοινώνοντάς της ότι θα περάσει εκεί το βράδυ. Η μητέρα του ετοίμασε το αγαπημένο του γεύμα και τον άφησε να ξεκουραστεί. Της είχε πει ότι είχε να κοιμηθεί μέρες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε να συμπεριφέρεται αλλόκοτα. Εμφανίστηκε ξαφνικά στο δωμάτιό της. Όρμησε έξω στη βεράντα και κρεμάστηκε από τα κάγκελα. Η μητέρα του τρομοκρατημένη του πρότεινε να καλέσει τον ψυχαναλυτή που είχε μόλις αρχίσει να βλέπει. Εκείνος φώναξε: «Έφτασε το τέλος για εμένα». Δευτερόλεπτα αργότερα έπεφτε από τον 14ο όροφο της πολυκατοικίας.

Τα ταξίδια και η επιστροφή

Ο Άντερσον, παρά το σοκ, κατάφερε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Γέηλ. Έζησε για ένα χρόνο στο Βιετνάμ, μελετώντας τη γλώσσα στο πανεπιστήμιο του Ανόι. Στη συνέχεια εργάστηκε για το πρακτορείο ειδήσεων του Channel One και αρθρογράφησε σε διάφορα περιοδικά. Ως ανταποκριτής του ABC News έζησε στη Βοσνία, στη Σομαλία και στη Ρουάντα.

Το 2000 αποφασίζει να γυρίσει στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα, εντάσσεται στο δυναμικό του CNN και το 2003 αναλαμβάνει τη δική του εκπομπή. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μάχιμους δημοσιογράφους. Απολαμβάνει τον σεβασμό του τηλεοπτικού κοινού και των συναδέλφων του.

Παρά την επιτυχία των εκπομπών του, ο Κούπερ εγκαταλείπει συχνά την ασφάλεια του τηλεοπτικού πλατό για να κάνει ρεπορτάζ. Αυτός ήταν που κάλυψε για λογαριασμό του CNN τις ταραχές στην Αίγυπτο, αλλά και τον πόλεμο στη Συρία.

Η εξομολόγηση

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του. Ο παρουσιαστής έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον δημοσιογράφο του Daily Beast Άντριου Σάλιβαν, ζητώντας του να το δημοσιεύσει. «Είμαι γκέι, πάντα ήμουν και πάντα θα είμαι και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος, άνετος με τον εαυτό μου και υπερήφανος». Ο Κούπερ ζει με τον μόνιμο σύντροφό του ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών Μπεν Μεσάνι.

Στο μήνυμά του, ο τηλεοπτικός σταρ ανέφερε ότι ποτέ πριν δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Αποφάσισε, όμως, να το αποκαλύψει, ώστε να μην θεωρήσει κανείς ότι ντρέπεται γι’ αυτό. «Είναι πλέον σαφές σε μένα ότι παραμένοντας σιωπηλός σε ορισμένα ζητήματα της προσωπικής μου ζωής για τόσο μεγάλο διάστημα, έδωσα σε κάποιους την εσφαλμένη εντύπωση ότι προσπαθώ να κρύψω κάτι».

Στη σημερινή του εξωστρέφεια συνέβαλε και η μητέρα του. «Είσαι ένας σοβαρός και αναγνωρισμένος δημοσιογράφος. Τώρα είναι η ευκαιρία να μιλήσεις ανοιχτά για εσένα και να μην φοβηθείς να εκτεθείς». Μητέρα και γιος, μάλιστα, έκαναν μία κοινή εκπομπή, στην οποία μίλησαν για όλα. «Έχω καλύψει πολέμους, εκλογές, πολιτικά σκάνδαλα και σεισμούς. Έχω πάρει συνέντευξη από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη. Και, όμως, συζητώντας με τη μητέρα μου στο πλατό της εκπομπής μου ένιωσα για πρώτη φορά σημαντικός!»

slpress.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα