Διάλυση…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ήθελα να αποφύγω τον τίτλο διότι τον χρησιμοποίησε ο Σάββας Καλεντερίδης, αλλά όσο και να προσπάθησα δεν το πέτυχα. Ό,τι μου ερχόταν στο νου, ήταν χειρότερο.

Αν και οι αναρχικοί που σέβονται τον εαυτό τους δεν θα τα έβαζαν με ένα κράτος όπως το ελληνικό, μέλη του «Ρουβίκωνα» μπήκαν χθες στο υπουργείο Άμυνας, πέταξαν φυλλάδια, και η είδηση λέει πως έφυγαν κυνηγημένοι από την ασφάλεια του στρατοπέδου. Προσωπικά δεν το πιστεύω πως έφυγαν κυνηγημένοι, διότι ό,τι έχει σχέση με τη διατήρηση του κύρους και της αξιοπιστίας των θεσμών στη χώρα έχει ευνουχιστεί σε βαθμό άκρως επικίνδυνο. Το πολύ-πολύ να τους παρακάλεσαν να απέλθουν.

Δυστυχώς για τον «Ρουβίκωνα», τα μέλη του θα αναχώρησαν με την ασφάλεια που τους παρέχει η αριστερή διαχείριση της εγκληματικότητας και της παρανομίας κατά Τόσκα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου κολακευτικό για μια αναρχική ομάδα. Σημαίνει, δε, ότι ο «Ρουβίκωνας» δίνει παραστάσεις χωρίς να διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Και το ερώτημα είναι αν αξίζει τον κόπο. Μάλλον όχι. Δεν έχει καθόλου σασπένς.

Ο «Ρουβίκωνας» δεν έχει αντίπαλο διότι απέναντί του δεν υπάρχει κράτος, αλλά μια φοβισμένη διακομματική πολιτική ελίτ που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συναγελάζεται.

Πολιτικοί νάνοι βρέθηκαν τυχαία στην κορυφή των κομμάτων και νομίζουν πως είναι γίγαντες.

Το τραγικό είναι πως δεν αποτελείται μόνο ο πολιτικός χώρος από νάνους. Φοβάμαι πως το ίδιο μέγεθος έχουν και πρόσωπα υψηλά ιστάμενα σε θεσμούς που είναι οι τελευταίοι που θα πρέπει να καταρρεύσουν σε μια χώρα.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος ο –εν υπηρεσία και με στολή ευρισκόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή– στρατηγός να ηγείται των χειροκροτητών του Αλέξη Τσίπρα. Οι αρχηγοί δεν χειροκροτούν κανέναν. Η εικόνα ήταν απογοητευτική.

Την Πέμπτη έκανα στην TV-100, τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, μια εκπομπή με τον εξαιρετικό ναύαρχο ΠΝ ε.α. Κωνσταντίνο Γκορτζή. Μιλήσαμε για το Α/Τ «Βέλος», στο οποίο ήταν σημαιοφόρος.

Η υπόθεση του «Βέλος» ήταν συνδεδεμένη με το Κίνημα του Ναυτικού, επί δικτατορίας.

Όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, το Κίνημα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί. Το σχέδιο ήταν να καταλάβουν ένα νησί, τη Σύρο αν άκουσα καλά, και να καλέσουν εκεί την προ δικτατορίας πολιτική ηγεσία της χώρας, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει από τη χούντα να εγκαταλείψει την εξουσία.

Διαπνεόμενοι από στρατιωτικό πνεύμα, αναζήτησαν και βρήκαν κάποιαν άτυπη ηγεσία στο πρόσωπο του εν αποστρατεία ευρισκόμενου ναυάρχου Κονοφάου. Και θέλησαν, πριν αρχίσουν τη δράση τους, να ρωτήσουν τον αρχηγό. Ο αρχηγός είπε: ας ρωτήσουμε τον Αβέρωφ.

Και ο Αβέρωφ απάντησε «εδώ που φτάσατε, συνεχίστε».

Περίμεναν να πάρει την απόφαση ο Κονοφάος. Αφού σκέφτηκε, σκέφτηκε, τους είπε: ας το αφήσουμε για αργότερα. Το Κίνημα προδόθηκε και η επιχείρηση απέτυχε, γεγονός που ανάγκασε τον κυβερνήτη του «Βέλος» αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά να αποσκιρτήσει από ΝΑΤΟϊκή άσκηση και να οδηγήσει το πλοίο στην Ιταλία. Εκεί το πλοίο παραδόθηκε στον νέο κυβερνήτη που όρισε η δικτατορική κυβέρνηση. Το παράδειγμα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ανίκανης και ακατάλληλης ηγεσίας, όπως εκφράστηκε από τον Κονοφάο.

Πολύ φοβάμαι πως όλοι οι θεσμοί, ακόμη και οι πιο οργανωμένοι της χώρας, έχουν ανάλογες ηγεσίες. Το πολιτικό σύστημα φρόντισε να τις ευνουχίσει για να μπορεί να ελέγχει.

Τώρα, αν μ’ αυτά και μ’ αυτά το κράτος οδηγήθηκε σε διάλυση, αυτό δεν απασχολεί κανέναν τους.

Ούτε η αστυνομοκρατία ούτε τα αυταρχικά καθεστώτα ούτε οι περιορισμοί των ελευθεριών είναι επιθυμητές επιλογές. Αλλά η δημοκρατία και η ελευθερία βασίζονται σε ορισμένους θεσμούς που πρέπει να προστατευθούν. Διαφορετικά έχουμε τον ολοκληρωτισμό τού «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει». Και στην περίπτωση αυτή την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι.

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια που αναφερατε το εμφαντικο παραδειγμα του χειροκροτητη στρατηγου -την σημερον ημερα μαλιστα – στην Κομοτηνη, αγαπητε κυριε Σαββιδη ,να σας θυμισω οτι το Πασχα του 1983,αν δεν λανθανω, καποιος Στρατηγος εβαψε πρασινα τα πασχαλινα αυγα ,για να υποδεχθει τον τοτε πρωθυπουργο ,τον κυρ Ανδρεα ,στο στρατοπεδο του. Σε προηγουμενους καιρους θα ειχε αποστρατευθει σε εκτακτες κρισεις. Τοτε και τωρα θα προαχθει, εναντι αλλων συναδελφων του ,που ανηκουν και προσφερουν στο Εθνος και μονο σαυτο . Καθησε πολλα χρονια η σκουρια και δυσκολα θα φυγει, διοτι ολωλε και η αιδως.

  2. Μεγάλη θλίψη και βαθειά πικρία διακατέχει τον κάθε σώφρονα Έλληνα πολίτη με το πρωτόγνωρο συμβάν ,σε μια ευνομούμενη Πολιτεία ,να εισέλθει με τόση άνεση μια αναρχική ομάδα , εν προκειμένου του Ρουβίκωνα, στον πλέον ασφαλή χώρο ενός Κράτους που εδρεύει το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι μόνο ανενόχλητη ,όπως είδαμε όλοι, αλλά και να αποχωρήσει ανενόχλητη.Είναι αδιανόητο να σκεφθεί και ο πλέον καλοπροαίρετος ότι εισήλθε χωρίς την εσωτερική βοήθεια . Εισήλθε σε μια μέρα όπου 5-6.000 αστυνομικοί φρορούσαν την πορεία από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία . Άλλο παραμύθι και αυτό . Δημιουργήσαμε μια ακόμη εθνική γιορτή με δεκάδες ψεύτικους νεκρούς που την ονομάσαμε εξέργεση του πολυτεχνείου η οποία έρριξε τη χούντα. Ποία χούντα του Παπαδόπουλου; ή την επελθούσα χούντα του Ιωαννίδη; ΔΦρορούσαν τι; την πορεία ή ευαίσθητους χώρους όπου θα κτυπούσαν οι γνωστοί άγνωστοι; Στους ευαίσθητους αυτούς χώρους δεν συγκαταλέγεται και το ΓΕΕΘΑ; Δεν το σκέφθηκε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ; Δεν το σκέφθηκε κανείς από τους Αρχηγούς των Κλάδων των Ενόλπλων Δυνάμεων; Έλεος και μόνο Έλεος δύναται να αναφωνήσει κανείς . Ελλάδα με την τρισχιλιετή ιστορία σου πως σε καταντήσανε. Υπέυθυνοι θα βρεθούν και θα είναι οι απλοί στρατιώτες που θα είχαν υπηρεσία . Εδώ τελειώσαμε κύριοι. Πηγαίνετε για ύπνο.

  3. Μεγάλη θλίψη και βαθειά πικρία διακατέχει τον κάθε σώφρονα Έλληνα πολίτη με το πρωτόγνωρο συμβάν ,σε μια ευνομούμενη Πολιτεία ,να εισέλθει με τόση άνεση μια αναρχική ομάδα , εν προκειμένου του Ρουβίκωνα, στον πλέον ασφαλή χώρο ενός Κράτους που εδρεύει το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι μόνο ανενόχλητη ,όπως είδαμε όλοι, αλλά και να αποχωρήσει ανενόχλητη.Είναι αδιανόητο να σκεφθεί και ο πλέον καλοπροαίρετος ότι εισήλθε χωρίς την εσωτερική βοήθεια . Εισήλθε σε μια μέρα όπου 5-6.000 αστυνομικοί φρορούσαν την πορεία από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία . Άλλο παραμύθι και αυτό . Δημιουργήσαμε μια ακόμη εθνική γιορτή με δεκάδες ψεύτικους νεκρούς που την ονομάσαμε εξέργεση του πολυτεχνείου η οποία έρριξε τη χούντα. Ποία χούντα του Παπαδόπουλου; ή την επελθούσα χούντα του Ιωαννίδη; Δηλητηριάσαμε και δηλητηριάζουμε τα βλαστάρια του έθνους μας από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο με ψεύτικη ιστορία . Επανέρχομαι στην φρούρηση. Φρορούσαν τι; την πορεία ή ευαίσθητους χώρους όπου θα κτυπούσαν οι γνωστοί άγνωστοι; Στους ευαίσθητους αυτούς χώρους δεν συγκαταλέγεται και το ΓΕΕΘΑ; Δεν το σκέφθηκε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ; Δεν το σκέφθηκε κανείς από τους Αρχηγούς των Κλάδων των Ενόλπλων Δυνάμεων; Έλεος και μόνο Έλεος δύναται να αναφωνήσει κανείς . Ελλάδα με την τρισχιλιετή ιστορία σου πως σε καταντήσανε. Υπέυθυνοι θα βρεθούν και θα είναι οι απλοί στρατιώτες που θα είχαν υπηρεσία . Εδώ τελειώσαμε κύριοι. Πηγαίνετε για ύπνο.

  4. Μακάρι να ολοκληρώνονταν η ιστορία της όποιας θεσμικής πτώσης, στο σημείο εκείνο του ο καθένας κάνει ό,τι θέλει ή καλύτερα ό,τι μπορεί από μόνος του.
    Θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία για να δράσει ο όποιος αυτοδιαχειριζόμενος ημισοσιαλισμός με όρους πραγματικά ανθρώπινους, χωρίς πατεντάρισμα γραφειοκρατίας και αυθεντίας.

    Το κακό είναι και το γνωρίζεις πολύ καλά, πως μετά το πέρας του όποιου θεσμικού κατήφορου, εμφανίζεται ο ολοκληρωτισμός από καθεστωτική διαδικασία και τότε την πληρώνουν εκτός των αδυνάτων και οι όποιοι υποτιθέμενοι δυνητικοί εχθροί, λογικοί και ημιλογικοί, παραγωγικοί και ημιπαραγωγικοί, δηλαδή η θεσμικότητα πάει περίπατο για πολύ αργότερα και δυστυχώς η κοινωνία μας έχει δημιουργήσει ισχυρά αποθέματα σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιτευχθεί καθεστωτική απολυταρχία..σε χρόνο ντε τε.

    Ελπίζω να έχεις άδικο και να το αποφύγουμε!!

      • Πάντα είμαι στα συγκαλά μου παλιόγερε, διότι ήδη το έγραψες στην πρώτη πρόταση…Γνωρίζω το συμφέρον μου και όταν κάποιος γνωρίζει το συμφέρον του, μπορεί να αναγνωρίσει και τα ευρύτερα συμφέροντα…
        αγναντούμ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα