Η ενοχλητική 28η Οκτωβρίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ

Τα τελευταία χρόνια επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το θέμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, δηλαδή της αρχής του πολέμου και της εισόδου μας σε αυτόν. Επισημαίνεται συνήθως ότι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης εορτάζουν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον Μάιο του 1945. Κατ’ επέκταση προτείνεται ότι θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνουμε «φυσιολογικοί» και να εορτάζουμε μαζί με τους άλλους τον Μάιο. Το όλο θέμα διανθίζεται και με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου που επίσης συνιστά την αρχή και όχι την ολοκλήρωση της ελληνικής Επαναστάσεως. Προφανώς, παραβλέπεται ότι και άλλοι λαοί εορτάζουν το ξεκίνημα μιας επαναστάσεως, όπως οι Γάλλοι την κατάληψη της Βαστίλλης την 14η Ιούλιου.

Πίσω από τις απόψεις περί του μάλλον άκαιρου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, βρίσκεται η προσπάθεια να αποδομηθούν αυτά που θεωρούνται «καταστατικοί μύθοι» του ελληνικού έθνους. Η ιστορία είναι παλιά: μύθος το Ζάλογγο, υπό αμφισβήτηση η εθνική συνείδηση των Σουλιωτών επειδή πολλοί από αυτούς μιλούσαν αρβανίτικα, μύθος και η 25η Μαρτίου ως ορισμένη από τη Φιλική Εταιρεία ημέρα ενάρξεως της Επαναστάσεως στην κυρίως Ελλάδα. Η χρονική απόσταση διευκολύνει τέτοιους ισχυρισμούς. Κάτι που καθιερώθηκε ως εθνική εορτή το 1838, ενόσω ζούσαν όλοι οι αγωνιστές του 1821, αμφισβητείται με άνεση σχεδόν δύο αιώνες μετά.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η 28η Οκτωβρίου ενοχλεί διότι τα έχει όλα:

• Τονίζει μία κορυφαία ιστορική στιγμή του ελληνικού λαού στην οποία συμμετείχαν όλοι. Την απόφαση του δικτάτορα Μεταξά αποδέχθηκαν οι πάντες περιλαμβανομένου και του εγκλείστου στις φυλακές αρχηγού του ΚΚΕ Ζαχαριάδη.

• Σηματοδοτεί την πρώτη θριαμβική νίκη εις βάρος του άξονα.

• Αναδεικνύει τη βαθιά αγάπη για την πατρίδα ως τον βασικό παράγοντα που ενέπνευσε τους πολεμιστές και τους οδήγησε στη νίκη.

• Δημιουργεί ένα ηρωικό πάνθεον που αγγίζει κάθε σπίτι διότι το συγκροτούν οι παππούδες μας, οι Ελληνες της διπλανής πόρτας.

• Φωτίζει τη συλλογική πορεία του ελληνικού λαού, την επιβίωση και συνέχειά του.

Η 28η Οκτωβρίου κυρίως ενοχλεί διότι δεν μπορεί να προσπεραστεί ως μία κατασκευασμένη επέτειος, ένας εκ των υστέρων επινοημένος μύθος. Ο χρόνος δεν έχει αμβλύνει τη μνήμη. Ο εορτασμός της δεν ήταν απόφαση άνωθεν. Η 28η Οκτωβρίου κατέκτησε τη θέση της δίπλα στην 25η Μαρτίου εν μέσω της μαύρης Κατοχής. Ηδη, από την πρώτη επέτειο του ΟΧΙ, χιλιάδες λαού σκέπασαν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με λουλούδια. Τα επόμενα δύο χρόνια, το 1942 και 1943, οι Ελληνες τίμησαν την επέτειο με αίμα συγκρουόμενοι με τους κατακτητές όταν έβγαιναν με τις σημαίες στους δρόμους και κατέθεταν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών αδελφών. Ο λαός επέβαλε τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Το κράτος ακολούθησε.

Παλαιότερα, το συγκεκαλυμμένο επιχείρημα κατά της 28ης Οκτωβρίου ήταν να μην εορτάζουμε κάτι που ήταν στενά συνδεδεμένο με το ΟΧΙ που είχε πει ένας δικτάτορας. Σταδιακά το επιχείρημα ατόνησε. Η 28η Οκτωβρίου όμως συνέχισε να ενοχλεί. Δεν προτάσσει το άτομο έναντι του συνόλου, ούτε εγκωμιάζει ατελεύτητα κοινωνικά δικαιώματα. Αντιθέτως, συγκροτεί συλλογική μνήμη μέσα από τον πατριωτισμό και την εθνική συνείδηση.

Το νέο εφεύρημα για την αμφισβήτηση της 28ης Οκτωβρίου είναι η ανάγκη του εορτασμού του τέλους του πολέμου μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η απάντηση είναι απλή. Αλλες ημερομηνίες είναι αφορμές για αργίες και διακοπές. Δεν είναι ενοποιητικός σταθμός της κοινωνίας και του λαού μας. Η 28η Οκτωβρίου είναι η πρώτη νίκη των συμμάχων κατά του Αξονα. Και είναι η δική μας νίκη.

* Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

“Καθημερινή”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν ξεκινησουμε απο τις 28 Οκτωβριου 1981 , ΤΟΤΕ (που μετα την Παοσοκικη Αλλαγη , η οποια απο τις 18 Οχτωβρη 1981, με τον μεγαλο Ανδρεα Παπανδρεου, κερδισε τις εκλογες) μαθαμε εμβροντητοι ολοι οι Ελληνες,-εκτος απο τα μαθητες ολων των Σχολειων – και στους πανηγυρικους κατα τις Δοξολογιες ακομη , οτι ”το ΟΧΙ στις 28 Οκτωβριου 1940 δεν το ειπε ο πρωθυπουργος Ιωαννης Μεταξας, αλλα ο λαος, που τον αναγκασε να το πει, γιατι αυτος οντας γερμανοφιλος και φασιστας , ηταν ετοιμος να πει το ΝΑΙ ” και σε τηλεοπτικες αναλυσεις σπουδαιων ”δημοκρατικων” οτι , αυτος ο Μεταξας, δεν ειχε προετοιμασει για πολεμο την Ελλαδα ,ΘΑ ΔΟΥΜΕ οτι ε τ ρ ε ξ ε πολυ νερο στο αυλακι της μυθιστοριας τους και τωρα-που διεπιστωσαν οτι αυτο δεν επιασε (γιατι μεσολαβησαν και οι δυο κυβερνησεις της Ν.Δημοκρατιας, που ”παγωσαν το κουβεντολοι για τετοια θεματα) οι εκσυγχρονισμενοι αριστεροφρονες συνελληνες ,θελουν να καταργησουν την ενδοξη ιστορικη πραγματικοτητα του Μεταξικου ΟΧΙ της 28ης Οκτωβριου 1940 ,θετοντας για ωριμανση και ζυμωση -καθως λενε- τον εορτασμο της ληξεως του πολεμου και φυσικα της τριπλης (Γερμανικης, Ιταλικης και της αιμοδιψους Βουλγαρικης -Δοξατο και βαλε) κατοχης, γιατι ετσι θα ”βγουν στον αφρο” ως απελευθερωτες ολες οι ανταρκτικες ομαδες , η εξης μια δηλαδη ο Ε.ΛΑ.Σ,για σβησουν τυν πραγματικη του Ιστορια και κατα την κατοχη και κυριως μετα την αποχωρηση των κατοχικων στρατευματων μεχρι το 1949 και να τους αποδιδουμε και τις δεουσες τιμες ως Εθνος και ως λαος. Η φετεινη υποβαθμισμενη παρουσια τους στους εορτασμους και η παιανιση των ανταρτικων εμβατηριων και ασματων με στρατιωτικες μαλιστα μουσικες , μεσα στο σπιτι -την Λεσχη Αξ/κων Φρουρας Αθηνων- των εχθρων τους, -δηλαδη του Εθνικου στρατου-, που τον πολεμησαν μεχρι το 1949. κατεδειξε την επιμονη και μεθοδευμενη προσπαθεια για επιτευξη του σκοπου , εστω και κατα δοσεις -η γνωστη μεθοδος της σαλαμοποιησης-.Δεν θα τα καταφερουν ομως τελικως και γιατι ο εορτασμος στην Θεσ/νικη εδειξε το αντιθετο και γιατι μαζι μετα τον εξαιρετο καθηγητη Πανεπιστημιου κ. Συριγο θα βρεθουν και αλλοι πνευματικοι ανθρωποι ,-ελπιζεται με πρωτους τους επαιρομενους καθηγητες της Ιστοροιας στα Πανεπιστημια- , για να ανατρεψουν καθε προσπαθεια παραγραφης ,διαγραφης και ξαναγραφης της πραγματικης Ελληνικης Ιστοριας , ιδιαιτερα της προσφατης. Ενα χρεος εχουν μονο οι εμπλακρεντες σαυτον την προσπαθεια. Να ζητησουν συγγνωμη , οσο ζουν ,για τα δεινα που επεφεραν στην Πατριδα και τους αντιφρονουντες συνελληνες την 6ετια 1944-49 για να ξαναγκαλιαστουμε φωναζοντας σαυτην την επετειο -καθε χρονο-, (γιατι ενωμενοι ξεκινησαμε τον νικηφορο πολεμο μεχρι τον Απριλιο του 1941) ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΡΩΒΡΙΟΥ 1940 -ΠΑΝΤΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ. Οι πολιτικοι μας και το επισημο κρατος μετα το 1981 δισταζουν να το θεσουν ως συνθημα . Να τους το επιβαλλουμε οι πολιτες μικροι (απο τα 15 και πανω) και μεγαλοι. ΕΙΘΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα