Το πολεμικό Ναυτικό στους Βαλκανικούς Πολέμους.

26/10/17 | 3 σχόλια | 0 απαντήσεις | 798 εμφανίσεις

Όπως είναι γνωστό, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι συνήψαν, το 1912, συμφωνία για να πολεμήσουν κατά της Τουρκίας στην οποία δεν συμπεριέλαβαν αρχικά την Ελλάδα. Οι διπλωματικοί ελιγμοί του Βενιζέλου αλλά κυρίως η εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει πολεμικό ναυτικό το οποίο θα μπορούσε να ανακόψει τις θαλάσσιες οδούς ανεφοδιασμού των τουρκικών δυνάμεων ή την πρόκληση ζημιών απο το τουρκικό ναυτικό, έκανε τους δύο συμμάχους να αλλάξουν γνώμη και να την συμπεριλάβουν στη συμμαχία παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα είχε και αυτή βλέψεις στη Μακεδονία.

Η συμβολή του ναυτικού στους βαλκανικούς πολέμους υπήρξε καθοριστική. Ξεχώρισαν οι ηγετικές ικανότητες του Κουντουριώτη, αρχηγού του στόλου, και οι δυνατότητες που είχε το θωρηκτό Αβέρωφ. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πλεονεκτημάτων έκαναν κυρίαρχο στη θάλασσα το ελληνικό ναυτικό με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να κλεισθούν στα στενά των Δαρδανελλίων, όπου και κατέφευγαν μόλις αντιλαμβάνονταν ότι απέναντί τους βρίσκεται ο Αβέρωφ.

Στην εκπομπή συμμετέχουν: ο Πλοίαρχος και Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος κ. Χρήστος Παυλούδης, ο αντιναύαρχος ε.α. κ Ιωάννης Παλούμπης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο λέκτορας στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων Ζήσης Φωτάκης. Θα παρουσιασθούν ακόμη βίντεο με πλάνα εποχής απο τις ναυμαχίες, μια τρισδιάστατη απεικόνιση της βύθισης του τουρκικού θωρηκτού Feth-i-Bulent στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απο τον αντιπλοίαρχο-τότε- Βότση και μια συνέντευξη του Αρχηγού του Στόλου Κωνσταντίνου Μαζαράκη Αινιάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό στους Βαλκανικούς Πολέμους from Pantelis Savvidis on Vimeo.

Category: Videos

( 3 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

  Ο σύνδεσμος που παρατίθεται στο τέλος, παραπέμπει σε ένα μικρό απόσπασμα της εκπομπής, διάρκειας μόλις 01:31.

  Η πλήρης εκπομπή βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο.

  Να εφιστήσω την προσοχή στο σημείο 46:24 και έπειτα της πλήρους εκπομπής, όπου εξιστορείται η μελέτη της τακτικής που θα αξιοποιούσε τον “Αβέρωφ” στον βέλτιστο βαθμό κατά του εχθρού, μελέτη η οποία ξεκίνησε ήδη από το 1910, στην ΣΝΔ!

  Σχετικό πόνημα υπάρχει και στο
  https://belisarius21.wordpress.com/2013/02/19/τεχνολογία-ναυτοσύνη-και-ιστορική-συ/

  Τα ανωτέρω είναι σημαντικά διότι αναδεικνύουν μια άλλη όψη των νικηφόρων πολεμικών αναμετρήσεων της Ελλάδος, την ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Η οποία όψη, δυστυχώς, τόσο για το 1912-13, όσο και για το 1940, παραμερίζεται από πιο “ευχάριστες” αφηγήσεις για ηρωισμούς και αυταπάρνηση.

  Χρειάζεται, βεβαίως και ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση, αλλά χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και καθοδήγηση συνήθως οδηγούν σε ένδοξες ήττες. Και όπως είπε και ένας άλλος μεγάλος Έλληνας ναυτικός, ο πλωτάρχης Μίλτων Ιατρίδης, απευθυνόμενος το 1940 προς το πλήρωμα του Υ/Β “Παπανικολής”, “Η Ελλάδα σήμερα δεν αρκείται στο να πεθάνουμε γι’ αυτήν, αλλά έχει ανάγκη να νικήσουμε”.

 2. 2
  anixneuseis says:

  Ευχαριστώ κ. Καραγιαννίδη. Ελπίζω να το διόρθωσα.

 3. 3

  ενδιαφερουσα η εκπομπη για το μεσοπολεμο.υπαρχει προβλημα στοVIDEO για την παρακολουθηση της εκπομπης για το ρολο του ναυτικου
  ευχαριστω

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων




Καιρός