ΤΑ ΠΕΤΕΙΝΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ Αρχαιολόγου-σκηνοθέτριας

Περπατάω τρέχοντας, είναι η αλήθεια. Τα παπούτσια είναι αθλητικά ή εκείνα τα ορθοπεδικά με μαλακούς πάτους που περπατάς και πετάς, που τα συστήνουν οι ορθοπεδικοί στις κυρίες που τρέχουν πολύ, τους διαβητικούς και στους συνομήλικους της Θεοπούλας. Προσπερνώ με ταχύτατους ελιγμούς όλες τις γνωστές μου φιγούρες. Τους πωλητές της «σχεδίας», τους επαίτες, τους ψυχοπαθείς, τους ηθοποιούς επαίτες, τις μποτοξαρισμένες ξανθιές, τις μαγκιόρες υπέρβαρες με τα διάφανα κολάν, τους μπαρμπάδες με την απολέπιση στο δέρμα, τους χύμα προγάστορες μπαρμπάδες, τα δεκαεξάχρονα γυφτάκια που είναι έτοιμα να βιτσίσουν τον κόσμο στα μούτρα. Περνάω απ’ όλους αυτούς και μετά ξαναπερνάω και λυπάμαι που δεν έχω κάμερα μαζί μου και δεν είναι τόσο μικρή που να μπορώ να την κρύψω και να μη δώσω λόγο, στους ψεύτικους μητροπολίτες με τα μωβ ράσα και το σταυρό σβαρόφσκι στο καλλιμαύχι, τις γύφτισσες ψευτομοναχές που τείνουν τα κομποσχοίνια και ο νους τους είναι στην τσάντα του θύματος, το βλαμμένο που χαστουκίζει τη μαμά του.

 

Σήμερα όμως θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα αρχαιολογικό εύρημα. Όχι ακριβώς εύρημα, τώρα που μιλάμε, όμως θα γίνει εύρημα και θα υποστηρίξω αμέσως την ιδέα μου. Η οικογένεια του δεκαεξάχρονου αθίγγανου που προανέφερα, ενώ ο ίδιος στέκεται ελέγχοντας το χώρο με το βλέμμα και παίζοντας στα χέρια του ένα μεταλλικό ραβδί ορειβασίας (ορισμένοι έγκριτοι συμπολίτες μας με σκυλιά πολύ ακριβής ράτσας τα προμηθεύονται για να απωθούν τις ερωτικές προελάσεις ρυπαρών αδέσποτων) βρίσκεται ακριβώς πίσω του και επιδίδεται σε ανασκαφή. Ανασκαφή, ανασκαφή, σε βάθος, με στρωματογραφία και επιχώσεις, μόνο που η τομή περιέχεται στον πράσινο πλαστικό κάδο απορριμάτων. Το εργαλείο δε, το πολύτιμο εργαλείο δεν είναι τριγωνάκι, ούτε νυστεράκι, ούτε σπάτουλα ελαιοχρωματιστή. Είναι το μαγικό ρολό βαψίματος, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο περιστρεφόμενος μαλακός κύλινδρος. Το εργαλείο που προκύπτει διαθέτει α) εργονομική λαβή, αρκετά χοντρή για να κρατιέται καλά μέσα στην παλάμη, με ανατομικές λακκούβες που εφαρμόζουν απαλά και εμποδίζουν το σχηματισμό κάλων και β) ένα σιγμοειδές μεταλλικό στέλεχος εμπηγμένο στη λαβή, που σχηματίζει πλατιά αρπάγη. Με το πολύτιμο αυτό εργαλείο αναδεύονται οι σακούλες των σκουπιδών, σκίζονται όσες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ψαρεύονται τα ευρήματα χωρίς συμμετοχή των χεριών, σχεδόν υγιεινά και κάπως μακριά από τη μύτη, για να αποτεθούν στο χαλασμένο παιδικό καροτσάκι ή το κλεμένο καρότσι σούπερ μάρκετ, όπου έχει προσαρμοστεί τάβλα με περιχείλωμα. Υπάρχουν οι κοντές λαβές, πιο γερές, βαρέος τύπου, με σύρμα μεγαλύτερης διαμέτρου για τα βαριά ευρήματα, υπάρχουν και οι πιο επιδέξιες που πληρούν καλύτερα τους προαναφερθέντες κανόνες υγιεινής, τηλεσκοπικοί κατά κάποιον τρόπο, που προέρχονται από τα ρολά με μακριά λαβή και μικρό αφρώδη κύλινδρο, κατάλληλα για βάψιμο καλοριφέρ και λεπτομερειών. Συνήθως σε μικρή απόσταση είναι σταθμευμένο αγροτικό ή προσαρμοσμένο μικρό φορτηγό, όπου καταλήγουν τα ευρήματα από διαφορετικές πηγές στην ίδια γειτονιά, αφού έχει γίνει μια πρώτη διαλογή στην τάβλα του παιδικού καροτσιού και τα άρχηστα, αυτά που ξεγέλασαν εκ πρώτης όψεως το μάτι, επιστρέφονται στον κάδο για να χαθούν στους στροβίλους της σκουπιδιάρας.

Πιθανώς μετά από εκατό χρόνια, όταν η ελληνική περιπέτεια θα έχει ξεχαστεί και τα ηλεκτρονικά αρχεία θα έχουν σβήσει από κάποια κυβερνοεπίθεση μεγάλης δύναμης και οι υπέργηροι από το πολύ φέισμπουκ δεν θα θυμούνται ούτε τα βασικά, κάποιοι αρχαιολόγοι ειδικευμένοι στον 21ο αι. θα βρίσκουν τις γυμνές λαβές μέσα στους προϊστορικούς οικισμούς ρομά γύρω από την πόλη και θα βιάζονται να τις πετάξουν στα μπάζα. Αν κανένας φύτουλας της ηλεκτρονικής αρχαιολογίας περνάει το βράδυ του ανοίγοντας αρχαίους σκληρούς δίσκους, μπορεί να πέσει στις σελίδες του Σαββίδη, όχι εκείνου του ιδρύματος που έκανε χορηγίες, ούτε του άλλου που έχτιζε φαραωνικές αρένες, του άλλου, που ήθελε κοντά στις άλλες αγωνίες να πετάξει στο στήθος των αναγνωστών το βραχνά του σύμπαντος και τη σκόνη από τις μαύρες τρύπες. Και τότε θα βρει ένα αντικείμενο σε δεύτερη χρήση, ίδιας αξίας με τις προϊστορικές κοπανημένες πέτρες με κοφτερές ακμές, που έκαναν τον κυνηγό να γυρνάει με τα χέρια γεμάτα σπίτι.

Μαύρες τρύπες. Ηλεκτρονική λήθη. Λειτουργία από mp3. Καμπάνες από  ring tone. Θα πάμε αλειτούργητοι. Καλύτερα τα γυφτάκια. Καλύτεροι οι δύστροποι φιλόζωοι. Καλύτερες οι λάσπες που τινάζονται από τις σπασμένες πλάκες του δρόμου, καλύτεροι οι ταξιτζήδες της μητρόπολης, οι πρώτες κουτσομπόλες. Μπα σε καλό του, νυχτιάτικα!

Μοναχικός ρομά αποχωρώντας από έρευνα σε πράσινο κάδο με αρπάγη ανασκαφής στο χέρι.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα