Πρωθυπουργός ετών 37! Στη Νέα Ζηλανδία  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η αρχηγός της κεντροαριστεράς στη Νέα Ζηλανδία Τζασίντα Άρντερν θα είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας έπειτα από τη στήριξη που της προσέφερε ο ηγέτης του λαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία” Ουίνστον Πίτερς. Το Εργατικό της Κόμμα ήρθε δεύτερο στις εκλογές κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Η 37χρονη χαρισματική πολιτικός, η οποία βρέθηκε αναπάντεχα στα ηνία της χώρας, αναλαμβάνει τη διακυβέρνησή της έπειτα από την απόφαση του Πίτερς να συνεργαστεί μαζί της και με τους Πράσινους ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου.

 Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει σφοδρό πλήγμα στον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό Μπιλ Ίνγκλις, ο οποίος έκανε μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία και εξασφάλισε 44,4% των ψήφων, πολύ περισσότερο δηλαδή από το 36% των Εργατικών. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά από το 1996 που η χώρα υιοθέτησε αναλογικό σύστημα στις εκλογές, κατά την οποία το κόμμα που πήρε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων αποτυγχάνει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με βάση τη συμφωνία, στην κυβέρνηση συνασπισμού ο Πίτερς αναμενόταν να αναλάβει την θέση του αντιπροέδρου. Ο 72χρονος Πίτερς, ο οποίος αναδείχτηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα μετά τις εκλογές, εξήρε την Άρντερν, η οποία έχει δώσει νέα πνοή στο κόμμα της τους τελευταίους τρεις μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία του. “Επέδειξε εξαιρετικό ταλέντο από την προεκλογική της εκστρατεία και από πολύ μειονεκτική θέση”, είπε ο Πίτερς.

“Είναι μια υπέροχη μέρα. Φιλοδοξούμε να γίνουμε μια κυβέρνηση για όλους τους Νεοζηλανδούς, μια κυβέρνηση που θα αδράξει την ευκαιρία να φτιάξει μια πιο δίκαιη, καλύτερη Νέα Ζηλανδία”, ανέφερε στη σύντομη ανακοίνωσή της η Τζασίντα.

Η Άρντερν θα γίνει η νεότερη ηγέτις της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αυτής των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην προεκλογική της εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της εφικτής οικονομικά στέγασης και της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ και η περιβαλλοντική δράση και η ανάγκη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας ήταν ψηλά στην ατζέντα της.

Ήδη παρουσίασε τα σχέδιά της για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πάταξη της ανισότητας και βελτίωση των συνθηκών μεταχείρισης των γυναικών τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο καθώς και για αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

“Eχω μεγάλες φιλοδοξίες ως γυναίκα και ως πρωθυπουργός για να εξασφαλίσουμε μεγάλα οφέλη ως κυβέρνηση σε θέματα όπως η μισθολογική ισότητα, σε ζητήματα υποστήριξης των γυναικών σε όποιον ρόλο αναλαμβάνουν, είτε στην εργασία, είτε σε ρόλο φροντίδας…αυτό το ζήτημα το έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου”, είπε η νέα πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι θα επιδιώξει οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης να είναι γυναίκες.

Η Άρντερν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ της τηλεφώνησε και ότι η συνομιλία τους ήταν “υπερβολικά θερμή και φιλική”. Και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επικοινώνησε μαζί της για να την συγχαρεί.

Ποιά είναι η Τζασίντα Άρντερν;

Για τους μη γνωρίζοντες, η Τζασίντα φαίνεται ότι ήρθε από το πουθενά και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι ανεβαίνει στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, το 2008, σε ηλικία 28 ετών. Με την πολιτική και την Αριστερά ασχολείται από την εφηβεία της: εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο της Έλεν Κλαρκ, της τελευταίας πρωθυπουργού των Εργατικών, ενώ πέρασε και κάποιο χρόνο στη Βρετανία όπου απασχολήθηκε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε “ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό” την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι αυτό και η πάταξη αυτής της ανισότητας έγινε κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας. Σπούδασε Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και μεγάλωσε σε οικογένεια Μορμόνων. Έγινε όμως αγνωστικίστρια εξαιτίας των ομοφοβικών θέσεων των Μορμόνων. Δεν πίνει καφέ και στον ελεύθερο χρόνο της τής αρέσει να βάζει μουσική ως dj.

Οι ψηφοφόροι της γοητεύονται από το γεγονός ότι είναι μια νέα γυναίκα, με αυτοπεποίθηση και ότι φαίνεται να διαθέτει την ικανότητα να ξαναβάλει στο παιχνίδι το Εργατικό κόμμα. Οι πολέμιοί της την κατηγορούν για απειρία. Έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο όταν χαρακτήρισε σεξιστικές τις ερωτήσεις δημοσιογράφου για το αν σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Όπως σχολίασε, τέτοιου είδους αντιμετώπιση των γυναικών είναι “απαράδεκτη”. Όσο για το πώς γιόρτασε το νέο της αξίωμα, όπως είπε η ίδια, επέστρεψε στο μικρό της διαμέρισμα στο Γουέλινγκτον και μαζί με τον σύντροφό της, παρουσιαστή της τηλεόρασης Κλαρκ Γκέιφορντ, (και την γάτα της) έφαγαν νουντλς.

Πηγές: Reuters, AFP, Guardian, BBC

militaire.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγινε μοδα πια . Οπως εξελεξαν μαυρο Προεδρο στις ΗΠΑ , τον ολιγιστο-καθως θα εγραφε και ο κ. Γιανναρας-ΟΜΠΑΜΑ,(δεν θα ξαναβγαλουν στο εξης μαυρο Προεδρο εκει), ετσι τωρα προβαλλουν και εκλεγουν τους απειρους ,αλλα ευκολωτερα διαχειρισιμους νεους , για να τους εκθεσουν στους ψηφοφορους τους και να απαξιωσουν την γενηα των βουλιμικων για εξουσια 30νταρηδων ,εκτος αν βαλθηκαν να ανατρεψουν την οποια πυραμιδα αξιων και αρχων,που κυριαρχουσε σχεδον σε ολο τον κοσμο με ”ειρηνικες” επαναστασεις, που επαγγελλονται οι νεοι πολιτικοι , κυριως των αριστεροφρονων πολιτικων σχηματισμων, οπως στην Ν.Ζηλανδια. Φυσικα η κυρια πρωθυπουργος, ετων 37, περασε και απο τα δυνατα σχολεια της Μ.Βρετανιας και υπηρξε συμβουλος του φιλελευθερου, αλλα και σοσιαλιστη για τον αριστερο βρετανο Τονυ Μπλερ. Τελικα ειναι και νικη των Μορμονων, που απο την Αμερικη κατεκτησαν και την Ν.Ζηλανδια και εξελεξαν και την νεαρα πρωθυπουργο. Δεν ειναι παντως αυτη αθεη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ,υπογραμμισμενη για τα χαλια του αναλογικου συστηματος, που απο τις μεθεπομενες εκλογες θα ισχυσουν και στην Ελλαδα μας. Το συντηρητικο κομμα της Ν.Ζηλανδιας με ποσοστο 44,4% θα ειναι στην αντιπολιτευση και πρωθυπουργος εγινε η κυρια του 36%, με την βοηθεια των εκει Αν.Ελ -ας πουμε- και αλλων ”δημοκρατικων δυναμεων”. Αλλα και εκει νικησε η Δημοκρατια, οπως νικουσε και στην Ελλαδα του 1989-90 , που επρεπε να γινουν τρεις συνεχομενες εκλογικες αναμετρησεις για να κανει κυβερνηση η Ν.Δημοκρατια με 47% των ψηφων και να γινει πρωθυπουργος ο Κων/νος Μητσοτακης, με την βοηθεια και ενος Κατσικη ,που του δανεισε η παραπονιαρα ΔΗΑΝΑ του Κωστη Στεφανοπουλου, ο οποιος ειχε αποχωρησει απο την Ν.Δημοκρατια το 1984 και οπως εδηλωσε δεν την ξαναψηφισε, ζωντος,μαλιστα του ιδρυτου της αειμνηστου Καραμανλη. Υ.Γ Ας σκεφθουμε ολοι τι θα γινοταν στους δυο παγκοσμιους πολεμους και στον δικο μας κατα του Ιταλικου φασισμου το 1940-41, αν ησαν πρωθυπουργοι 30νταρηδες. Θεος φυλαξοι, να μη συμβει κατι τετοιο στην Πατριδα μας, που κινδυνευει περισσοτερο απ’ολες τις Ευρωπαικες χωρες. Ας ελπισουμε οτι δεν θα ξανακανουμε πειραματα γιατι -εν τελει- δεν ειμαστε μοναχοι στον Ειρηνικο Ωκεανο σαν την Ν.Ζηλανδια, που μαλλον μαζι με την Αυστραλια θα κινδυνευσουν να Κινεζοποιηθουν απο τα εκατομυρια, που περισσευουν στην Κινα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα