Οι Κούρδοι δεν έχασαν ακόμη τίποτε στο Ιράκ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παναγιώτη Μπαλακτάρη.

Μετά το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι πιέσεις των χωρών που θίγονται εντάθηκαν. Ιράκ, Τουρκία, Ιράν, Συρία, καταδίκασαν το δημοψήφισμα, κατήγγειλαν το αποτέλεσμά του και απείλησαν να αναλάβουν δράση, σε περίπτωση που η Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση δεν αναιρούσε το δημοψήφισμα και την πρόθεση ανεξαρτησίας. Ο εναέριος χώρος του Κουρδιστάν έκλεισε για πτήσεις από γειτονικές και άλλες χώρες, αναταραχές προκλήθηκαν στο ιρακινό κοινοβούλιο και οι διπλωματικές και στρατιωτικές εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν. Ο ιρακινός στρατός έκανε ασκήσεις από κοινού με μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το Ιράν διατυμπάνιζε την δυσαρέσκειά του για το δημοψήφισμα.

Ήδη, από χθες μονάδες του ιρακινού στρατού μαζί με τις σιιτικές πολιτοφυλακές Χασντ Αλ Σαάμπι ξεκίνησαν την επίθεση σε όλο το μέτωπο των εδαφών που κατέχουν οι Κούρδοι στο Ιράκ και όχι μόνον στο Κιρκούκ, την κρίσιμη πόλη με τις πετρελαιοπηγές. Συγχρόνως, αργά χθες το βράδυ ιρανικές δυνάμεις έβαλαν φωτιά σε οικίες και εγκαταστάσεις Κούρδων στην πόλη Τουζ Κουρμάτου, νότια του Κιρκούκ, σε μια επιχείρηση εκφοβισμού των Κούρδων κατοίκων και τρομοκρατίας.

Σήμερα, αυτή τη στιγμή, τα ιρακινά στρατεύματα έχουν αποκτήσει πλήρως τον έλεγχο του Κιρκούκ, δεδομένου, ότι οι δυνάμεις των πεσμεργκά δεν αντιστάθηκαν, όσο θα φαντάζονταν κάποιοι. Την ίδια ώρα το ΡΚΚ έχει διοργανώσει πορεία διαμαρτυρίας στη Σουλεϊμανίγια, ενώ κατά τα φαινόμενα αναλαμβάνει δράση, οχυρώνοντας τοποθεσίες και αμυνόμενο των κουρδικών πληθυσμών. Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν, ότι η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στις πτήσεις που προέρχονται από τα δύο αεροδρόμια της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης και επιπλέον, προσφέρθηκε να συνδράμει το Ιράκ στην εκκαθάριση του μόνιμου φοβήτρου που ακούει στο όνομα Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Όμως, επειδή ο «έξω από ‘δω» κρύβεται στις λεπτομέρειες, πρέπει να αναφέρουμε, πως οι Κούρδοι στέκονται όρθιοι παρά τις επιθέσεις και μεσο-μακροπρόθεσμα θα βγουν και κερδισμένοι. Σύμφωνα με πηγές, τουρκικές και κουρδικές, οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για συμφωνημένη παράδοση της πόλης του Κιρκούκ στον ιρακινό στρατό μάλλον επιβεβαιώνονται. Αιτία η συμφωνία περί συνέχισης μεταφοράς και εμπορίου του πετρελαίου και από το Ιράκ, αλλά και από το Κουρδιστάν. Πηγές αναφέρουν, πως οι Κούρδοι δεν πολέμησαν για να μην προκληθεί ζημιά ή και βλάβη στις εγκαταστάσεις πετρελαίου, εκ των οποίων πορίζονται οι ίδιοι και το Ιράκ. Γεγονός που αποδεικνύει, πως στην πραγματικότητα οι Κούρδοι δεν χάνουν κάτι σημαντικό, παρεκτός από ορισμένες σημαίες που κατέβασαν οι ιρακινοί στρατιώτες. Εφόσον και όσο θα παραμένει ανοιχτός ο οικονομικός δίαυλος μεταξύ Ιράκ και Κουρδιστάν, η υπόσταση των κουρδικών εδαφών θα παραμένει αμετάβλητη, παρά τη φασαρία και τις αντεγκλήσεις.

Τέλος, οι επιθέσεις Ιρακινών και Ιρανών σε κουρδικούς πληθυσμούς θα έχουν ως απότοκο τον εκφοβισμό των κουρδικών πληθυσμών. Αυτό σημαίνει, πως οι πληθυσμοί αυτοί εν αδυναμία των πεσμεργκά θα στραφούν προς το ΡΚΚ, το οποίο με τον τρόπο αυτό θα κερδίσει έδαφος και υποστηρικτές. Κι αυτή είναι μια εξέλιξη που ούτε η Άγκυρα, ούτε η Βαγδάτη, ούτε η Τεχεράνη θα ήθελαν.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα