Με αφορμή την Καταλονία: προσοχή στην εποχή των αποσχίσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Οι καταλανοί, όπως αναμενόταν μετά τα εγκληματικά λάθη του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στον χειρισμό της υπόθεσης του δημοψηφίσματος, ψήφισαν 90% υπέρ της ανεξαρτησίας τους από την Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα ήταν αμφιλεγόμενο και, πιθανώς, το «όχι» στην ανεξαρτησία να υπερίσχυε αν ο Ραχόι  χειριζόταν διαφορετικά την υπόθεση. Ήταν πολλοί οι καταλανοί που ήθελαν να διαπραγματευτούν με την κεντρική κυβέρνηση τους όρους της συνύπαρξης, όχι όμως να αποσχιστούν. Ο Ραχόι έφερε τα πράγματα σε σημείο μη επιστροφής, θυμίζοντας στους Ισπανούς, και σε όλον τον κόσμο, πως ο «φραγκισμός»  ζει και βασιλεύει.

Βρισκόμαστε στην εποχή των αποσχίσεων. Οι κοινωνίες απαντούν στην παγκοσμιοποίηση με την αναζήτηση κοινών στοιχείων με τους πολύ κοντινούς τους συνανθρώπους. Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ο πολίτης, ούτως ή άλλως, είναι χαμένος – και αποδομημένος- στην παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα. Αναζητά την φαντασιακή αναπαραγωγή του στις  μικρές ομοειδείς ομάδες. Ο πολύ κοντινός που έχει τα απολύτως ίδια χαρακτηριστικά με εμάς. Φαίνεται, πως αυτό δεν έγινε αντιληπτό. Θα γίνει, όμως, καθώς ανάλογα κινήματα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται  σε πολλές περιοχές.

Υπήρχαν 55 ενεργά αποσχιστικά κινήματα ανά τον κόσμο από το 2011 και κατά μέσο όρο 52 κινήσεις ετησίως από το 1945. Τα περισσότερα δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους για ανεξαρτησία και έρχονται ,μερικές φορές, σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση ή, απλά, ξεθωριάζουν. Περίπου το ένα τρίτο από τα κινήματα αυτά οδήγησε σε βία. Η αποσχιστοποίηση είναι η κύρια αιτία της βίας στον κόσμο σήμερα.

Η βασική αρχή των αποσχιστικών κινημάτων, στην έναρξή τους, είναι να επιφέρουν μια αλλαγή στην καθημερινότητα. Να κάνουν κάτι που θα αναγκάσει την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, να τα προσέξει. Αν δεν καταφύγουν στα όπλα, διενεργούν δημοψηφίσματα. Το τραγικό λάθος του ισπανού πρωθυπουργού είναι ότι κλιμάκωσε βίαια μια  ειρηνική επιλογή. Πέραν του ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορεί με κατάλληλο πολιτικό χειρισμό, να μην πετύχαινε το στόχο του η καταλανική κυβέρνηση, αν κέρδιζε, θα ζητούσε διαπραγματεύσεις. Τώρα, και υψηλό ποσοστό πήρε το «ναι» και τα πράγματα οδηγήθηκαν σε σημείο μη επιστροφής.

Οι ηγέτες των αποσχιστών της Καταλονίας πιστεύουν ότι σε κάποια στιγμή η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναγκαστεί να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Ίσως, η βίαιη κλιμάκωση να ήταν μια επιλογή των αποσχιστών, μια παγίδα στην οποία έπεσε ο Ραχόι.

Τα αποσχιστικά κινήματα συνειδητοποιούν με εκπληκτικό τρόπο το στρατηγικό πεδίο δράσης.  Είναι καλά συνδεδεμένα στο διαδίκτυο  και μαθαίνουν το ένα από το άλλο.

Οι Καταλανοί έστειλαν παρατηρητές στη Σκωτία το 2014 για να μάθουν πώς να διεξάγουν εκστρατεία δημοψηφίσματος. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο Ηνωμένο Βασίλειο συναντήθηκε πολλές φορές με τους ομολόγους του στα καταλανικά και φλαμανδικά κινήματα για να συζητήσει τις βέλτιστες πρακτικές. Δεν αποκλείεται να δούμε μια πιο επίσημη συνεργασία μεταξύ τους.

Στα καθ ημάς τώρα, διότι έχει ενδιαφέρον να παίρνουμε, ως κοινωνία τα μηνύματα των καιρών.

Η Ελλάδα, είναι μια κοινωνία με υψηλά ποσοστά ομοιογένειας. Δεν κινδυνεύει άμεσα. Είναι ελάχιστοι οι έλληνες πολίτες που θα συσπειρώνονταν στην ιδέα μιας «μακεδονικής ταυτότητας».  Η αναγνωρισμένη, δε, μειονότητα επισήμως, δεν έχει θέσει ανάλογα θέματα. Στο παρασκήνιο υπάρχουν κάποιες κινήσεις της μειονότητας με την κυκλοφορία χαρτών αλλά το θέμα αυτό ακολουθεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η εξάρτηση ενός βασικού πυρήνα της τουρκόφωνης συνιστώσας της  μειονότητας από το «Προξενείο» είναι γνωστή και καμιά ελληνική πολιτική δεν θα επηρεάσει την συμπεριφορά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να προσέξει και την τουρκόφωνη και τις άλλες συνιστώσες της μειονότητας (Πομάκους και Ρομά). Η βοήθεια για την συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας των Πομάκων και των Ρομά και η αναπαραγωγή των πολιτισμικών τους παραδόσεων είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους.  Πρέπει να γίνει αμέσως. Όπως και να εξεταστεί αν χρειάζεται η παρουσία μιας διπλωματικής αποστολής στην περιοχή που έχει υπερβεί τα διπλωματικά εσκαμμένα. Τουλάχιστον, να υπάρξει προειδοποίηση πως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Αλλά, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που πρέπει να προσέξουν  οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το χάσμα του βιοτικού επιπέδου μεταξύ κέντρου και περιφέρειας διευρύνεται επικίνδυνα. Η ελληνική περιφέρεια αισθάνεται ότι χρησιμοποιείται ως αποικιακή ζώνη για την ευημερία του κέντρου. Με την οίηση της εξουσίας που νοιώθουν στο λεκανοπέδιο, αυτά τους φαίνονται γραφικά. Δεν είναι. Η χώρα διέρχεται μια τραγική περίοδο κρίσης αλλά η όποια προσπάθεια γίνεται για ανάκαμψη πρέπει να είναι ισόρροπη. Πολλά είναι τα σχετικά παραδείγματα, θα αναφέρω ένα πολιτικό. Το πρόβλημα με τα Σκόπια. Γίνονται προσπάθειες να βρεθεί κάποια λύση. Στις προσπάθειες αυτές συγκαταλέγονται και τα λεγόμενα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Τα ΜΟΕ επιχειρείται να υλοποιηθούν σε συνεργασίες με φορείς Σκοπίων και Αθήνας παρακάμπτοντας φορείς πόλεων της Βόρειας Ελλάδας που και το πρόβλημα γνωρίζουν και θα επηρεαστούν από την όποια λύση.  Είναι μια αίσθηση παντοδυναμίας που έχει η Αθήνα η οποία νομίζει πως ένας καθηλωμένος λαός δεν πρόκειται να σκεφτεί τίποτε από όλα αυτά.

Ας κοιτάξουν το παράδειγμα της Καταλονίας. Το πρόβλημα της δυσαρέσκειας, από την κεντρική κυβέρνηση, υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Εκδηλώθηκε όταν βρέθηκε η κατάλληλη πολιτική ηγεσία.

Οι επισημάνσεις γίνονται από την αγωνία να προβλεφθούν – ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ- δυσάρεστες εξελίξεις. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία τους είναι λανθασμένη.

πηγή: pontos-news.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλημέρα κύριε Σαββίδη.
    Και όμως σε αυτές τις συνθήκες η Αθήνα επιμένει να λύσει το Κυπριακό, με τη λογική της επανένωσης των δύο εθνοτήτων!! Η Λευκωσία δικαιολογείται διότι η ελίτ της πάνω απ’ όλα προτάσσει τα συμβόλαια για τους υδρογονάνθρακες. Απ, όσα γράφεις, τα οποία έχουν ισχυρή τεκμηρίωση, είναι ολοφάνερο ότι μοναδική λύση για το Κυπριακό είναι η ένωση του ελληνοκυπριακού τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα. Το πρόβλημα με τη Λευκωσία είναι ότι δεν επιθυμεί να εκχωρήσει τα προνόμιά της στην Αθήνα.

    • Καλε μου φιλε-καθυστερημενα αλλα ”ουκ εα με καθευδειν” το ”λογικο” και πολιτικο αλμα σου ΟΤΙ οι ανομολογητες επιδιωξεις της ”αντεθνικης και αντικυπριακης” ελιτ της Λευκωσιας-μαζι και της συμπλεουσας απο 2ετιας δια του ΥΠΕΞ κ. Κοτζια Ελλαδος- ειναι τα συμβολαια για τους υδρογονανθρακες και ”πανωσαμαρα” -που λεμε- αυτον τον ισχυρισμο σας τον περιγραφει και το αναλυει και ο κ. Σαββιδης, τον οποιον θα παρακαλεσω να παρεμβει ,για να ”ορθοτομησει”τις αποψεις μας. Ο κ. Σαββιδης-πολυ ορθως- αναφερεται (δεν μπορουσε και να το αποπφυγει) και στην δικη μας -απο την ΕΠΑΧΘΗ κληρονομια, που μας αφησε η Συνθηκη της Λωζανης – την μουσουλμανικη μειονοτητα. Και η ιδια η Τουρκια -και φυσικα αυτη η μειονοτητα σε Ελλαδα και Βουλγαρια , αλλα και ολοι οι σημερινοι γεωπολιτικοι παικτες θα αποτρεψουν εν τη γενεσει του το ενδεχομενο τετοιου δημοψηφισματος, εκτος αν θελουν να διαλυσουν τα δυο Νατοικα και Ευρωπαικα κρατη ,την Ελλαδα και Βουλγαρια, που ΟΜΩΣ -μη το αγνοουμε – ελεγχει και την Μαυρη θαλασσα, που ”εγκταλειψαμε” εμεις απο το 1878-1928, εχοντας το μυαλο μας μονο στην Ανατολη του προαιωνιου και γεραρου και αγιοτοκου Ελληνισμου των Αλεξανδρινων και Βυζαντινων. Καλη αφορμη και για την ιστορικη αναδρομη. ΧΑΙΡΕΤΕ.

  2. Μερικές επισημάνσεις:

    1) Η χρήση του όρου Φραγκισμός, είναι συναισθηματικά φορτισμένη, έναντι του εγχώριου αφηγήματος του Ρωσικού κόμματος και ο σωστός όρος θα ήταν ο περιχαρακωμένος εθνικισμός του εκάστοτε συστήματος εξουσίας, ζει και βασιλεύει.

    2) “Βρισκόμαστε στην εποχή των αποσχίσεων. Οι κοινωνίες απαντούν στην παγκοσμιοποίηση με την αναζήτηση κοινών στοιχείων με τους πολύ κοντινούς τους συνανθρώπους.”

    “Υπήρχαν 55 ενεργά αποσχιστικά κινήματα ανά τον κόσμο από το 2011 και κατά μέσο όρο 52 κινήσεις ετησίως από το 1945.”

    Προφανώς απαντάς στον εαυτό σου, μόλις στην επόμενη παράγραφο, πως, δεν τίθεται θέμα παγκοσμιοποίησης διότι από το 1945 υπάρχουν κινήματα αυτοδιάθεσης.
    Πέρα όμως και από το κατά πόσο φταίει ο οποιοσδήποτε ή το οτιδήποτε, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να αναλογιστείς/ούμε, τί άλλο παρακάτω υπάρχει στην προσωπική μας ιεραρχία και αξιολόγηση όσων αφορά τους όχι κοντινούς μας συνανθρώπους και τους κοντινούς μας συνανθρώπους…Μήπως οι τοπικές οικογενειακές βεντέτες, του Πόντου, της Κρήτης και της Αλβανίας, είναι ένα παράδειγμα…προς αποφυγήν και μπορεί να ελεγχθεί ως κοινωνική παλλινδρόμηση;

    Με την τελευταία σου πρόταση με πρόλαβες, μόνο που..ίσως και ξαναλέω ίσως, δεν θα είναι ΜΌΝΟ αυτοί οι δρώντες σε κάποιο μελλοντικό αποσχιστικό κίνημα!
    Φυσικά γνωριζόμαστε αρκετά καλά τα τελευταία δέκα και βάλε χρόνια και καταλαβαίνεις πού το πάω…Θα δούμε και μακάρι να έχω λάθος!

    Συμφωνώ με την επισήμανση του Δημήτρη και θεωρώ απολύτως φυσιολογικό με όρους εθνικούς, δηλαδή διαχειριστικούς από όποια ηγετική δομή να ΜΗ θέλει οικειοθελώς να παραδώσει την εξουσία σε όποιο άλλο κέντρο.
    Για Μ….ς ψάχνεις;

    ΥΓ: Το ενδιαφέρον κοινωνιολογικο/πολιτικό ζήτημα εν προκειμένω που με προβληματίζει ως ερασιτέχνη παρατηρητή/ανιχνευτή, είναι το κατά πόσο ο εθνικός προσανατολισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία των εξουσιαστικών δομών/ιδιοκτητών της όποιας εθνικής συνείδησης σε σχέση με τη θρησκευτικού τύπου ενσωμάτωση.

    Καλό σας απόγευμα και καλή σας εβδομάδα!!!

    • Αναφερόμενος στις βεντέτες, ίσως να φάνηκε ως…παρελθοντολογία και φαινόμενα που σήμερα τα παρατηρούμε ως ξεπερασμένα, θα θυμίσω πως σήμερα που μιλάμε, στην Αλβανία λειτουργεί ο Κανούν και οι οικογενειακές βεντέτες που κλείνουν ανθρώπους στα σπίτια για δεκαετίες και στο φιλοδημοκρατικό Κουρδιστάν της καρδιάς μας, τα οικογενειακά εγκλήματα τιμής, πηγαίνουν σύννεφο καθώς και η εν γένει καταπίεση των γυναικών και όχι μόνο. Πρόσφατο ντοκυμαντέρ του μπι μπι σι, μαρτυρά τις απεγνωσμένες κινήσεις Κούρδων γυναικών να πολεμήσουν αυτή τη βαναυσότητα.
      Όσο για την Κρήτη μας, οκ…καλά τα πάνε κι εκεί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα