«Οι κύριες προτάσεις του Μακρόν για την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου»

27/9/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 581 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

Ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας παρουσίασε στο εμβληματικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης μια σειρά προτάσεων αλλά και μια μεθοδολογία για την κατάρτιση ενός δεκαετούς οδικού χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσίαση έγινε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου την Τρίτη το απόγευμα στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα του Μακρόν. Δηλαδή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πριν παρουσιάσει τις προτάσεις του, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε τη διάγνωσή του για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο  Emmanuel Macron θεωρεί απαραίτητο να αναβιώσει η Ευρώπη ενόψει των «μεγάλων προκλήσεων» του κόσμου: «Η Ευρώπη που γνωρίζουμε», είπε,  «είναι πολύ αδύναμη, πολύ αργή, πολύ αναποτελεσματική, αλλά μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει μια δυναμική για δράση στον κόσμο, μπροστά στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις».

 

Οι κύριες προτάσεις του Μακρον είναι :

Ασφάλεια και Άμυνα

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους πρότεινε την ενίσχυση της Ευρώπης της άμυνας και της ασφάλειας με τη δημιουργία :

@ μιας «κοινής ευρωπαϊκής  δύναμης παρέμβασης» μέχρι το 2020,

@ ενός  κοινού προϋπολογισμού για την άμυνα και ενός «κοινού δόγματος» για δράση,

@ μιας ευρωπαϊκής  ακαδημίας πληροφοριών για να «διασφαλιστεί η προσέγγιση των κοινών δυνατοτήτων πληροφοριών»,

@ μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής κατά της Τρομοκρατίας.

Όσον αφορά την ασφάλεια, ο πρόεδρος εξέτασε επίσης την οικολογική πτυχή της: «Η αλλαγή του κλίματος απειλεί», είπε.  Πρότεινε δε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας, η οποία θα συγκεντρώνει τα μέσα ανακούφισης και παρέμβασης για να ανταποκρίνεται σε ολοένα και περισσότερες φυσικές καταστροφές όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες».

Μετανάστευση

«Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μόνιμη πρόκληση. Λείπει η αποτελεσματικότητα και η ανθρωπιά », δήλωσε ο Μακρόν. Θέλει να δημιουργήσει ένα «ευρωπαϊκό γραφείο για το άσυλο» και μια «ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομία» για «να ελέγχει αποτελεσματικά τα σύνορά μας, να καλωσορίζει τους πρόσφυγες … και να επαναπατρίζει αμέσως όσους δεν δικαιούνται άσυλο». Ο στόχος είναι η επιτάχυνση και η εναρμόνιση των διαδικασιών. να εφαρμόζουν διασυνδεδεμένα αρχεία και ασφαλή βιομετρικά έγγραφα ταυτότητας. Επιθυμεί επίσης να δημιουργήσει «ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης και ένταξης για τους πρόσφυγες».

Οικονομία και Κοινωνία

Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, ο Γάλλος Πρόεδρος θα ήθελε να δημιουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν «φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», ο οποίος θα «διατίθεται  πλήρως για την παροχή βοήθειας» για την ανάπτυξη.  «Υπάρχουν δύο χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών»: η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. «Ας πάρουμε αυτόν τον φόρο, και ας το γενικεύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.

Ο πρόεδρος θέλει επίσης, έως το 2020, μια κοινή «κλίμακα συντελεστών» του εταιρικού φόρου.  «Ο σεβασμός της θα ανοίγει το δικαίωμα στα διαρθρωτικά ταμεία», εξήγησε. Επιθυμεί επίσης έναν ελάχιστο μισθό, προσαρμοσμένο στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας, και το πλαίσιο του ανταγωνισμού μέσω των επιπέδων εισφορών.

Για να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο η ευρωζώνη, ο Μακρόν ασχολήθηκε με το θέμα της ενίσχυσης της ευρωζώνης και την ανάγκη δημιουργίας:

@ ενός ισχυρότερου προϋπολογισμού στην καρδιά της ζώνης του ευρώ, που να επιτρέπει τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων, με φόρους που συνδέονται με αυτόν τον προϋπολογισμό.

@ ενός υπουργό Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

@ ενός δημοκρατικού ελέγχου.

Αειφόρος ανάπτυξη

Όσον αφορά τη ενεργειακή μετάβαση, ο πρόεδρος προτείνει να καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια «δίκαιη τιμή» για τον άνθρακα – το εμπόριο του οποίου επιτρέπει να τιμωρεί τις ρυπογόνες  βιομηχανίες. Η τιμή αυτή θα πρέπει να είναι «αρκετά υψηλή», τουλάχιστον 25 έως 30 ευρώ ανά τόνο, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η οικολογική μετάβαση. Πρότεινε επίσης τη θέσπιση φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ευρωπαϊκά σύνορα, ο οποίος θα επιβάρυνε τις εισαγωγές από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, προκειμένου να «εξασφαλιστεί ισότητα μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών και των ανταγωνιστών τους».

Ψηφιακός κόσμος  και καινοτομία

Από την ψηφιακή άποψη, ο Μακρόν  θέλει να δημιουργήσει μια «ευρωπαϊκή υπηρεσία καινοτομίας», ικανή να χρηματοδοτήσει από κοινού νέους τομείς έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. «Ας δημιουργήσουμε μέσα σε δύο χρόνια έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για την καινοτομία, για να είμαστε στη θέση του καινοτόμου και όχι του ακολουθούντος». Ανάφερε ως μοντέλο, τον αμερικανικό στρατιωτικό ερευνητικό οργανισμό DARPA, ενός οργανισμού του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, υπεύθυνου για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η οποία στη δεκαετία του 1970 αποτέλεσε την αιτία για τη δημιουργία  του Διαδικτύου. Ο Μακρόν θέλει να δημιουργήσει “ευρωπαίους πρωταθλητές” στην ψηφιακή μετάβαση. «Η ψηφιακή ενιαία αγορά αποτελεί ευκαιρία για την προστασία των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών μας», ανέφερε. Ο  Macron υπενθύμισε επίσης την επιθυμία του να φορολογήσει τις ψηφιακές επιχειρήσεις φορολογώντας την αξία «όπου δημιουργείται» και να ρυθμίζει τις μεγάλες πλατφόρμες.

Θεσμοί και δημοκρατία

«Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο από και με τον λαό», δήλωσε ο Μακρόν, ζητώντας «μια ευρεία συζήτηση για την Ευρώπη σε χώρες που το επιθυμούν». «Ανοικτός, ελεύθερος, διαφανής και ευρωπαϊκός διάλογος» για να «προσφέρει περιεχόμενο στην Ευρώπη πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019».

Ο Μακρόν προτείνει :

@ να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω των διακρατικών καταλόγων, έως το 2019,

@ το 2024, το ήμισυ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκλέγεται από αυτούς τους διακρατικούς καταλόγους,

@ μια δεκαπενταμελή  Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Νεολαία

Μπροστά από τους φοιτητές της Σορβόννης, ο  Μακρόν δήλωσε ότι θέλει «ο κάθε φοιτητής να μιλά τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές γλώσσες μέχρι το 2024». Ελπίζει επίσης ότι κάθε νέος Ευρωπαίος θα έχει περάσει τουλάχιστον έξι μήνες σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα . «Η Ευρώπη της πολυγλωσσίας είναι μια ευκαιρία», είπε. Θέλει επίσης να δημιουργήσει ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και δίκτυα πανεπιστημίων που να επιτρέπουν στους σπουδαστές να σπουδάζουν στο εξωτερικό και να παρακολουθούν μαθήματα σε τουλάχιστον δύο γλώσσες.

Πηγή : Le Monde.fr και AFP, 26.09.2017

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...

Ροή ειδήσεων

  12/12/18 | (0 σχόλια)
    Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και η ανάδυση του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής κυριαρχίας είναι το θέμα της εκπομπής "Τομές στην Επικαιρότητα" της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100 σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Προσκεκλημένοι: η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ* Καθημερινή Ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που επέλεξε να δει η Τερέζα Μέι, την επομένη της ακύρωσης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το Brexit, ήταν ο Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μίας παραδοσιακής συμμάχου των Βρετανών, είχε ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  12.12.2018 : 12:00 Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες ...

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας