To όραμα Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

euro2day.gr

Ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι η επανίδρυση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σορβόνη. Πρότεινε την δημιουργία ενός κοινού αμυντικού προϋπολογισμού και μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου.

To όραμα Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Το μεγάλο του όραμα για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί πιο στενά στην άμυνα, την φορολογία και την κοινωνική πολιτική και την ευρωζώνη να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό.Σε μια ομιλία δύο μόλις ημέρες μετά την απογοητευτική επίδοση του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του εθνικισμού. O ίδιος επισήμανε πως επέλεξε σκόπιμα να παρουσιάσει το όραμα του για την Ευρώπη λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ορισμένοι υποστήριξαν πως θα έπρεπε να περιμένω να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό» σημείωσε ο κ. Μακρόν, λέγοντας πως αν το είχε κάνει αυτό η αντίδραση του Βερολίνου θα ήταν: «Οι προτάσεις είναι σπουδαίες αλλά είναι πολύ αργά, η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού αναφέρει ξεκάθαρα τι θα κάνει για την Ευρώπη τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Η Ευρώπη θύμα επικίνδυνων ιδεών

Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, προειδοποίησε ο κ. Μακρόν, λέγοντας πως η γηραιά ήπειρος έχει πέσει θύμα επικίνδυνων ιδεών όπως ο απομονωτισμός και ο εθνικισμός.

«Έχουμε ξεχάσει πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη, τα οράματα μας. Έχουμε ξεχάσει την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σορβόνη, στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της Ευρώπης,.

«Η Ευρώπη δεν αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά και την ειρήνη. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η ένταξη στην ΕΟΚ αφορούσε την ειρήνη και την ελπίδα» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι η επανίδρυση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινό αμυντικό προϋπολογισμό

Ο κ. Μακρόν υποστήριξε πως η πρώτη πολιτική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. πρέπει να αφορά την άμυνα, προτείνοντας έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και μια κοινή αμυντική δύναμη.

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει να εργαστούμε από κοινού στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας αμυντικό προϋπολογισμό. Και πρέπει να πάμε πέρα από αυτό. Η αδυναμία μας να συνεργαστούμε σε αυτό υποβαθμίζει την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα. Χρειαζόμαστε στρατιώτες από διαφορετικές χώρες για αυτό. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εξοπλιστεί με μια κοινή αμυντική δύναμη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου για την επιτάχυνση και εναρμόνιση της επεξεργασίας των αιτημάτων για την έκδοση ασύλου, ενώ πρότεινε και την σταδιακή συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων. Ανέφερε επίσης πως θέλει να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ένταξη και επαγγελματική εκπαίδευση των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μακρόν επανέφερε στο τραπέζι την ιδέα της επιβολής ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου συνεργασίας με την Αφρική. «Δύο χώρες της Ε.Ε. έχουν φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών: η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να τον υιοθετήσουμε για ολόκληρη την Ευρώπη» επισήμανε.

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί κοινά επενδυτικά σχέδια και να διασφαλίσει την σταθερότητα σε περιόδους κρίσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, την ευθύνη για τον ξεχωριστό αυτό προϋπολογισμό πρέπει να έχει ένα υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα ελέγχεται από ένα κοινοβούλιο.

«Το κύριο ζητούμενο δεν είναι ένας μηχανισμός που θα λύσει μαγικά όλα τα προβλήματα μας. Το ζητούμενο είναι να μειώσουμε την ανεργία που πλήττει έναν στους πέντε Ευρωπαίους νέους» τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης πως η ιδέα αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με την «αμοιβαιοποίηση του χρέους» ή με μια προσπάθεια «επίλυσης των δημόσιων οικονομικών ενός κράτους»

Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., ο οποίος θα προσδιορίζεται στην οικονομική πραγματικότητα της κάθε χώρας.

Η μετάβαση σε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως μια κυρίαρχη Ευρώπη πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιτύχει έναν οικολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά για αυτό και να σκεφτούμε την Ευρώπη σαν μια ενιαία οντότητα, ώστε να επωφεληθούν όλοι από αυτό» ανέφερε. «Δεν θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό σε μια ημέρα, αλλά αν δεν μιλήσουμε ποτέ για αυτό δεν θα συμβεί. Ας κάνουμε ένα σχέδιο για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, αλλά ας αρχίσουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να συγκροτήσει ένα σχέδιο για την στήριξη των καθαρών ενεργειακά οχημάτων και των απαραίτητων υποδομών, όπως των σταθμών φόρτισης.

Εύσημα από τον Γιούνκερ

Θερμή ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του Γάλλου πρόεδρου.  Ένας πολύ ευρωπαϊκός λόγος από το φίλο μου Εμμανουέλ Μακρόν. Η Ευρώπη χρειάζεται ενθάρρυνση. Σε ευχαριστώ για την υποστήριξη σου στην δουλειά που κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» έγραψε σε μήνυμα του στο Twitter ο κ. Γιούνκερ.

 

Un discours très européen de mon ami @EmmanuelMacron.L’Europe a besoin de courage.Merci pour votre soutien au travail des institutions UE 🇪🇺

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα