Πατάτες, στην Ευρώπη και στο Νευροκόπι ….

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Μουρουζίδη

Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία, παραγωγής, τιμών, εμπορίου, μεταποίησης, κλπ…, της πατάτας, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Σκοπός της δημοσίευσης είναι η ενημέρωση ή η αξιοποίηση των στοιχείων απο όποιον το επιθυμεί. Κάθε σχόλιο ή παρατήρηση απολύτως αποδεκτή για συζήτηση. Σημειώνω ότι τα στοιχεία αντλήθηκαν απο την : http://ec.europa.eu/eurostat/statistics.

Το 2015 στις 28 χώρες της ΕΕ, παράχθηκαν συνολικά 53 εκατομμύρια τόνοι πατάτας. Πρώτη παραγωγός χώρα η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Αγγλία, κλπ…
Συνολικά καλλιεργήθηκαν 15.929.800 στρέμματα. Πρώτη χώρα σε στρεμματική καλλιέργεια η Πολωνία (21,2 %) , ακολουθούν η Γερμανία (15,2 %), η Γαλλία (10,5 %), η Ολλανδία (9,8 %) , η Αγγλία (8,8 %), κλπ…
Η μέση στρεμματική απόδοση, όπως προκύπτει από την συνολική στρεμματική καλλιέργεια και την συνολική ποσότητα παραγωγής, ήταν περίπου 3,5 τόνοι.
Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν 185.300 στρέμματα και παράχθηκαν 556 χιλιάδες τόνοι πατάτας, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Aξίζει να σημειωθεί ότι, η στρεμματική παραγωγή στην Ελλάδα, ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το 2015 καλλιεργήθηκαν επίσης 239.000 στρέμματα οργανικής πατάτας, από τα οποία 1500 στρέμματα στην Ελλάδα. Πρώτη χώρα στην καλλιέργεια οργανικής πατάτας η Γερμανία, ακολουθούν η Αυστρία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, κλπ…
Η μέση έκταση τεμαχίου γης (χωραφιού) καλλιέργειας πατάτας ήταν 8 στρέμματα. Στην Δανία η μέση έκταση φτάνει τα 206 στρέμματα, ενώ η μικρότερη έκταση παρατηρείται στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία με 2 στρέμματα. Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν 29.800 χωράφια, με μέση έκταση 6,2 στρέμματα.
Σε άλλες χώρες η μέση έκταση είναι , Ολλανδία : 170 στρέμματα, Αγγλία : 169 στρέμματα, Πολωνία: 70 στρέμματα.
Λεπτομέρειες από τα προαναφερόμενα στοιχεία, στην εικόνα «Παραγωγή Πατάτας 2015»

 

 

 

 

 

 

 

Οι τιμές πώλησης της πατάτας ποικίλουν ανάλογα με την χώρα, την χρονιά, τον τύπο της πατάτας κλπ…
Οι τιμές πώλησης που αναφέρονται στον πίνακα, αφορούν την διάθεση της πατάτας από τον παραγωγό στο καταναλωτή, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τιμών καταναλωτή.
Οι τιμές του καταναλωτή επίσης ποικίλουν σημαντικά. Το 2015 η υψηλότερη τιμή καταναλωτή καταγράφηκε στην Ολλανδία και ήταν 4,2 φορές μεγαλύτερη από τις τιμές Πολωνίας.
Λεπτομέρειες στην εικόνα «Τιμές Πώλησης »

To εμπόριο της πατάτας στο εσωτερικό κυρίως της ΕΕ, πραγματοποιείται κυρίως από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Γερμανία.
To 2016 μεταξύ των χωρών της ΕΕ, διακινήθηκαν 6 εκατομμύρια τόνοι πατάτας (συμπεριλαμβανομένων και σπόρων), αξίας 1,3 δις Ευρώ.
Επίσης έγιναν εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ (Αίγυπτος , Ισραήλ, κλπ… ), 306.200 τόνων, αξίας 114,3 εκ Ευρώ.
Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές 1,4 εκατομμυρίου τόνων, κυρίως σπόρων, αξίας 540 εκατομμυρίων Ευρώ. Πρώτη εξαγωγική χώρα σπόρων η Ολλανδία. Οι σπόροι της πατάτας που εξάγονται από την ΕΕ, προορίζονται κυρίως σε χώρες της Μεσογείου.

Η αξία των προϊόντων της επεξεργασίας της πατάτας ( chips και crisps) ] εκτιμάται στα 9,4 δις, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,1 % της συνολικής αξίας του τομέα παραγωγής, τροφίμων και ποτών στην Ε.Ε.
Η διαδικασία επεξεργασίας της πατάτας, πραγματοποιείται κυρίως στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία. Η Ιταλία ήταν η χώρα, στην οποία η επεξεργασία της πατάτας κατέκτησε το 62 % της ΕΕ.
Η βιομηχανοποίηση της επεξεργασίας έδωσε την δυνατότητα μεταποίησης της πατάτας σε παγωμένη, ωμή ή μαγειρεμένη σε ατμό ή σε βρασμό.
Η Γερμανία είχε την μερίδα του λέοντος της προπαρασκευασμένης πατάτας ή της μεταπράτησης της, σε αλεύρι, φαγητό ή πατατάκια.
Η Ολλανδία παράγει μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένων chips, ενώ η Αγγλία διατηρεί τα πρωτεία στα crisps.
Σημαντικό μερίδιο στην μεταποίηση, κατέχει και η μετατροπή της πατάτας σε άμυλο.

Στο λεκανοπέδιο Νευροκόπι 25-30 χιλ. στρέμματα που αποδίδουν περίπου 80-100 χιλ. τόνους ετησίως. Οι αγρότες στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τους πατατοπαραγωγούς στην Ελλάδα, αλλά κυρίως αυτούς σε όλη την Ευρώπη.
Η καλλιέργεια στις ανεπτυγμένες χώρες, η βιομηχανοποίηση της μεταπράτησης της πατάτας και η παράκαμψη των μεσαζόντων, αποτελούν τον οδηγό σε μια περιοχή που θέλει να επιβιώσει. Βασική προϋπόθεση η ομαδοποίηση ή και η επαναφορά της συνεταιριστικής αντίληψης σε υγιέστερη βάση από το παρελθόν.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα