Και οι Κούρδοι της Συρίας! Εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, οργή και φόβος σε Άγκυρα-Δαμασκό

21/9/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 222 εμφανίσεις

FILE PHOTO. A woman carries a YPG flag, the military unit of the Kurdish party in Syria, during a rally. EPA/AXEL HEIMKEN SEPTEMBER 21, 2017

Οι Κούρδοι της Συρίας προετοιμάζονται να οργανώσουν από αύριο Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Δαμασκού και της Άγκυρας, που ήδη είναι ενοχλημένες από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας, εκμεταλλεύθηκαν τον πόλεμο στη χώρα για να αποκτήσουν μια ντε φάκτο αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανίκητες στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη και στη βοήθεια των ΗΠΑ, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος ακόμη και από περιοχές που δεν είναι στην πλειονότητά τους κουρδικές. Και τον Μάρτιο του 2016 οι ημιαυτόνομες περιοχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης επαρχίας», προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία αλλά και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις τοπικές εκλογές «ανέκδοτο».

Η ομόσπονδη αυτή επαρχία αποτελείται από τρία καντόνια: το Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, το Φούρατ μεταξύ του Χαλεπιού και της Ράκα και το Τζαζιρέ, που ανήκει στην επαρχία Χασακέ.

Στις αυριανές εκλογές θα επιλεγεί το αντίστοιχο μιας επιτροπής που θα διοικείται από τους «δημάρχους» και στις 3 Νοεμβρίου σε μια άλλη ψηφοφορία θα εκλεγούν τα μέλη των «δημοτικών συμβουλίων». Τέλος στις 19 Ιανουαρίου 2018 θα εκλεγούν τα νομοθετικά συμβούλια κάθε καντονιού, καθώς και μια νομοθετική συνέλευση για το σύνολο της ομόσπονδης επαρχίας.

Οι Κούρδοι αρνούνται ότι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας. «Οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν το ομοσπονδιακό σύστημα», τόνισε ο Σάλεχ Μόσλεμ συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενότητας, το κυριότερο κουρδικό κόμμα της Συρίας. «Είμαστε μέρος της Συρίας (…) οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν», πρόσθεσε. «Στη Συρία γίνεται το πρώτο βήμα, στο Ιράκ ίσως να μοιάζει με το τελευταίο. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η απόκτηση τοπικής και διεθνούς αναγνώρισης», εκτίμησε από την πλευρά του ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός σε θέματα Συρίας.

21/09/2017 13:19 ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP Δαμασκός

Πηγή: Και οι Κούρδοι της Συρίας! Εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, οργή και φόβος σε Άγκυρα-Δαμασκό http://mignatiou.com/2017/09/ke-i-kourdi-tis-sirias-ekloges-stis-perioches-pou-elegchoun-orgi-ke-fovos-se-agkira-damasko/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

    17/9/18 | (2 σχόλια)
    ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 16.09.2018 : 20:38 Τ​​ην περασμένη εβδομάδα άλλο ένα τοτέμ της μεταπολίτευσης θάφτηκε στο σχετικό «νεκροταφείο». Ο λόγος για τον αντιαμερικανισμό, που είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της μυθολογίας μας μετά την πτώση της χούντας και την τουρκική εισβολή στην ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός