Το μεγάλο λάθος που πληρώνει ο Μάρτιν Σουλτς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άλλη μια ήττα περιμένει τους σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές της Κυριακής. Γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν ουσιαστικά στη Μέρκελ. Οι βραχυπρόθεσμοι τακτικισμοί και η κουβέντα που δεν έγινε.

Του Wolfgang Münchau Financial Times.euro2day

Με τον Μάρτιν Σουλτς ως νέο ηγέτη είναι σε πορεία να χάσει για μια ακόμα φορά. Όταν ο Σουλτς βγήκε στην τηλεόραση για το προεκλογικό debate με την Αγκελα Μέρκελ, ένιωθες σαν να μιλούσε στο αφεντικό του. Ηταν ευγενικός, πρόθυμος να αναζητήσει τομείς συμφωνίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το SPD μεταξύ 20 και 23% των ψήφων. Είναι αλήθεια ότι οι γερμανικές δημοσκοπήσεις έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν. Μπορεί να υπάρξουν μετατοπίσεις της τελευταίας στιγμής. Η συμμετοχή μπορεί να είναι ανισομερής. Είναι όμως ασφαλές να πούμε ότι ο Σουλτς δεν είναι εκεί που πρέπει για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Τι κάνει λάθος; Το SPD ήταν ένα από τα μεγάλα «τέρατα» στη γερμανική πολιτική σκηνή. Είναι ο υποψήφιος; Δεν είμαι βέβαιος. Ο Σουλτς είναι ο καλύτερος ρήτορας που είχε το κόμμα από την εποχή του Γκ. Σρέντερ. Μπορεί να υποτίμησε τις παγίδες της γερμανικής πολιτικής σκηνής, έχοντας περάσει την περισσότερη από την καριέρα του στις Βρυξέλλες.

Η πτώση του SPD όμως δεν είναι λάθος ενός προσώπου. Και δεν ξεκίνησε φέτος. Οι βαθύτεροι λόγοι σχετίζονται με τη συλλογική αποτυχία του κόμματος να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από τα δύο σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της εποχής μας: την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Οι σοσιαλδημοκράτες μιλούν πολύ για την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά δεν έχουν αλλάξει τις νεοφιλελεύθερες θέσεις τους για την οικονομική πολιτική από τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000. Στηρίζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ χωρίς επιφυλάξεις και πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο διάστημα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η μίξη οικονομικού συντηρητισμού και κοινωνικού φιλελευθερισμού δούλεψε για τον κ. Σρέντερ που ήταν καγκελάριος μεταξύ 1998 και 2005. Η υποχώρηση του SPD όμως είχε ήδη δρομολογηθεί. Η επιτυχία του Σρέντερ, και αυτή του Τόνι Μπλερ στη Μεγάλη Βρετανία, οδήγησε τη σημερινή πολιτική γενιά στο να πιστεύει ότι η αριστερά μπορεί να κερδίσει μόνο από το πολιτικό κέντρο. Το λανθασμένο συμπέρασμα στηρίζεται στο πιο ωμό από τα στατιστικά λάθη, να προσπαθείς να μετατρέψεις ένα μικρό αριθμό παρατηρήσεων σε μια παγκόσμια αλήθεια που ισχύει στο διηνεκές.

Το αντίθετο συμπέρασμα δεν είναι επίσης αληθές. Η στροφή στη σκληρή αριστερά έφερε το Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας στο 40% στις εκλογές του Ιουνίου. Αμφιβάλλω όμως ότι αυτό θα δούλευε για το SPD. Οι Τζέρεμι Κόρμπιν των Γερμανών δεν είναι στο SPD αλλά στο αριστερό κόμμα. Ακόμα και αν μια τακτική στροφή του SPD οδηγούσε σε αύξηση των ψηφοφόρων, αυτό δεν θα ήταν αρκετό ώστε τα τρία κόμματα της αριστεράς -SPD, Linke και Πράσινοι- να αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Αυτό που χρειάζεται το SPD τώρα είναι μια περίοδος στοχασμού, εκτός κυβέρνησης. Είναι σε κυβερνήσεις συνεργασίας τα 15 από τα 19 τελευταία χρόνια. Οι ηγέτες του δεν είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν βαθιά για την παγκοσμιοποίηση. Ως τώρα η Γερμανία επωφελήθηκε από την παγκοσμιοποίηση και τη μοναδική θέση της στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία όμως μπορεί σύντομα να μπαίνει σε μια νέα φάση. Τα προϊόντα της έχουν καταφέρει να καταλάβουν μια σταθερή θέση σε υψηλής ποιότητας κατηγορίες της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι ανταγωνιστές καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορεί να έχουν καταθέσει τις περισσότερες πατέντες από κάθε άλλον, αλλά το παλιό καρτέλ αυτοκινήτου σύντομα θα αντιμετωπίσει νέους ανταγωνιστές και άγνωστες τεχνολογίες.

Το αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης, που είναι ξεκάθαρα ορατό στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία αλλά όχι ακόμα στη Γερμανία, εντέλει θα φτάσει και εκεί. Ένα έξυπνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα έβλεπε την τάση και θα ετοιμαζόταν.

Πρέπει επίσης να προβληματιστεί βαθύτερα για το μέλλον της Ευρώπης. Στο τηλεοπτικό debate μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς δεν υπήρξε καθόλου συζήτηση για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ΕΕ και της ευρωζώνης. Το SPD έχει αποφύγει να συρθεί σε μια ερώτηση για τα ευρωομόλογα ή άλλες μορφές κοινού ασφαλούς ενεργητικού. Ξέρω τον κ. Σουλτς καλά, και ξέρω καλά ότι όχι μόνο πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε μια βαθύτερα ενοποιημένη ευρωζώνη. Δεν συμφωνεί με τον διακυβερνητισμό της κ. Μέρκελ.

Γιατί δεν πολέμησε; Γιατί το γερμανικό SPD αφήνει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόνο στην έκκληση της προηγούμενης εβδομάδας για ένα βαθύ αναστοχασμό του τρόπου που κινείται η ΕΕ και η ευρωζώνη; Γιατί δεν είναι αυτό εκλογικό θέμα;

Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτεί ότι με αυτό τον τρόπο ο Σουλτς πιθανότατα δεν θα κέρδιζε τις εκλογές. Αλλά τουλάχιστον θα έχανε υποστηρίζοντας κάτι που άξιζε τον κόπο. Η συμβουλή μου στο SPD είναι να σταματήσει να εστιάζει σε βραχυπρόθεσμες τακτικές για να κερδίσει αυτές τις κάλπες και να αρχίσει να σκέφτεται στρατηγικές που θα του εξασφαλίσουν τις επόμενες.

http://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1566605/to-megalo-lathos-poy-plhronei-o-martin-soylts.html

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η δικη μου συμβουλη στο Γερμανικο σοσιαδημοκρατικο κομμα -και σε καθε κομμα εξουσιας- ειναι να εξασφαλισει ενα αξιολογο-αν οχι χαρισματικο- αρχηγο-, μετα την δυο φορες αναδειχθεισα ως ισχυροτερη γυναικα στον κοσμο κυρια ΜΕΡΚΕΛ, η οποια σιγουρα στις επομενες εκλογες το 2021 δεν θα ειναι υποψηφια για καγκελαριος , για να μη ξεπερασει τα 16 χρονια συνεχους καφκελαριας του μεντορα της μακαριτη Χελμουτ Κολ. Ολοι οι λαοι ψηφιζουν κυριως ηγετες, με δυναμη επιβολης και οχι προγραμματα , εκτος αν τα κυβερνητικα κομματα εφθαρησαν με εσωτερικες διενεξεις , πολεμους και διαπλοκες με εσωτερικα και ξενα συμφεροντα και φυσικα οταν δεν τους θελει και η 5η φαλαγξ. Απο το 1945 κερδισαν εκλογες οι σοσιαλδημοκρατες ΜΟΝΟ με τους μακαριτες Βιλυ Μπραντ , Χελμουτ Σμιτ και με τον κ. Σρεντερ, που εκ του αποτελεσματος της πολιτικης τους απεδειξαν οτι ηταν ηγετες και εκαλυπταν πολιτικως ολοκληρη την Κεντροαριστερα, ελλειψει και κομμουνιστικου κομματος και αριστερας. Πως να συγκριθει ο κ. Μαρτιν Σουλτς με τους τρεις προαναφερθεντες, περαν του οτι η Ευρωπαικη Ενωση μετα το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ φιλελευθεροποιειται οικονομικως και λογω του προσφυγικου γινεται αναγκαστικως συντηρητικοτερη, για να κρατησει την εθνικη ταυτοπροσωπεια της ,τον πολιτισμο της , τα ευρωπαικα κεκτημενα, την ασφαλεια των πολιτων της και το κρατος δικαιου. Μονο ενα μειγμα πολιτικου προγραμματος με αυτα τα δεδομενα και με ικανο αρχηγο μπορει και εκλογες να κερδισει και κυριως να κυβερνησει αποτελεσματικα στην συγχρονη εποχη. Ειναι καταδικασμενα -πια -τα αριστεροφρονα και ”προοδευτικα” κομματα στην Ευρωπη της 2ης 10ετιας του 21ου αιωνος και μαλλον ειναι η τελευταιασ φορα που εχουμε κυβερνηση της Αριστερας στην Ελλαδα, με ολιγον αυτοαποκαλουμενης ως Δεξιας, που στις επομενες εκλογες θα εξαερωθει και προς τον Συριζα και την Ν.Δημοκρατια, εκτος αν καταφερει να καλυψει την απουσια του κομματος των Πρασινων οικολογων, που μετα το ναυαγιο και την ρυπανση στον Σαρωνικο θα χαθει απο τον πολιτικο χαρτη της Ελλαδος. Φυσικα θα εχουμε πολλες -ανυποτακτες- συλλογικοτητες, που δεν δεχονται την οποιοαδηποτε μορφη ευταξιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα