Το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, μέσο πίεσης παρά προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

pontos-news.gr

  • (Φωτ.: EPA / Gailan Haji)

Οι Κούρδοι του Ιράκ θα ψηφίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται περισσότερο για ένα μέσο να επαναδιαπραγματευθούν με τη Βαγδάτη την οικονομία και την πολιτική, παρά η αρχή του διχασμού της χώρας.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος αυτής της αυτόνομης περιοχής του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το οποίο η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει.

Έκτοτε οι δρόμοι της Ερμπίλ είναι γεμάτοι κουρδικές σημαίες. Και τις τελευταίες ημέρες μεγάλα ενθουσιώδη πλήθη συρρέουν στα γήπεδα και τα αμφιθέατρα όπου μιλά ο Μπαρζανί.


(Φωτ.: EPA / Gailan Haji)

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έγιναν πολλές εκκλήσεις από το εξωτερικό για την ακύρωσή του. Ωστόσο τον Ιούλιο ο εκπρόσωπος της Ερμπίλ στην Τεχεράνη, ο Ναζέμ Νταμπάγ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα έχει στόχο «να διευθετήσει τα προβλήματα με το Ιράκ» και όχι «την απόσχιση».

Μόνο το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Οι γειτονικές χώρες, οι ΗΠΑ και άλλες ζητούν το Ιρακινό Κουρδιστάν, που είναι αυτόνομο από το 1991, να διευθετήσει τις διαφορές του με τη Βαγδάτη χωρίς να αποσχιστεί από το Ιράκ. Ο ΟΗΕ παρουσίασε «εναλλακτικές» στον Μπαρζανί, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής φαίνεται αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση για να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στη Βαγδάτη, αλλά και έναντι των αντιπάλων του. Διότι στο Κουρδιστάν ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν συζητούν τόσο την ιδέα ενός κράτους –όνειρο όλων εδώ και χρόνια—όσο ενός χρονοδιαγράμματος που έχει στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία ο Μπαρζανί, η θητεία του οποίου έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια.

Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ανησυχούν στην ιδέα ότι η Ερμπίλ θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις της κουρδικής μειονότητας που ζει στη χώρα, και απειλούν το Κουρδιστάν προειδοποιώντας για το «τίμημα» που θα πληρώσει σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο Μπαρζανί έχει τονίσει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το Κουρδιστάν δεν θα κηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία του, αλλά θα αποτελέσει την αρχή «σοβαρών συζητήσεων με τη Βαγδάτη» με στόχο «να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα».


(Φωτ.: EPA / Gailan Haji)

Την ώρα που πολλά κρίσιμα ζητήματα εκκρεμούν, «ο Μασούντ Μπαρζανί θέλει να αποκτήσει το πλεονέκτημα πάση θυσία», εξηγεί ο Καρίμ Πακζάντ του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS). Ζητεί «μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό ρόλο, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος των Κούρδων να εκμεταλλεύονται και να εξάγουν το πετρέλαιο του βόρειου» Ιράκ, συνεχίζει ο Πακζάντ, που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη χώρα αυτή. Και από τις ΗΠΑ ελπίζει περισσότερη βοήθεια, κυρίως στρατιωτική.

Εδώ και μήνες η τοπική κυβέρνηση «δηλώνει ότι υπάρχει οικονομική κρίση» και έχει μειώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. Οπότε προτεραιότητα της Ερμπίλ είναι να επαναδιαπραγματευτεί από θέση ισχύος «την καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο Κουρδιστάν από τον εθνικό προϋπολογισμό, η οποία έχει παγώσει εξαιτίας της μονομερούς εξαγωγής πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή παρακάμπτοντας τη Βαγδάτη, και ο προϋπολογισμός των πεσμεργκά», τονίζει ο Πακζάντ.

Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι περιοχές που διεκδικούν η Ερμπίλ και η Βαγδάτη, βάσει της δημογραφικής τους σύστασης.

Το Κουρδιστάν έχει ήδη διευρύνει την περιοχή του και οι πεσμεργκά έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές έξω από τα σύνορα της αυτόνομης περιοχής, εκμεταλλευόμενοι την υποχώρηση των τζιχαντιστών από το βόρειο Ιράκ. Στις περιοχές όπου μετά τις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών έμειναν πίσω πολλές παραστρατιωτικές ομάδες σιιτών, σουνιτών, Κούρδων ακόμη και Τουρκομάνων, προβάλλει το ενδεχόμενο της διαδογματικής βίας και των συγκρούσεων μεταξύ των μειονοτήτων.

Τα μάτια στρέφονται στο Κιρκούκ, μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που βρίσκεται υπό την επιρροή της Βαγδάτης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία για μια έκρηξη. Η επαρχία αυτή, όπου ζουν πολλές μειονότητες, αποφάσισε να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, παρά την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης.

Αντιπαλότητες υπάρχουν και μεταξύ των Κούρδων
«Πριν από το δημοψήφισμα πρέπει να μπουν σε τάξη τα εσωτερικά κουρδικά ζητήματα και να διεξαχθεί ένας πραγματικός διάλογος με τις γειτονικές χώρες για να δούμε αν μας στηρίζουν», εκτιμά ο Ρεμπουάρ Χουντέρ, εκπρόσωπος του κινήματος Τζαμάα Ισλαμίγια που συνδέεται με το Ιράν.

Σύμφωνα με άλλους Κούρδους αναλυτές, το πραγματικό διακύβευμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι η συμμετοχή. Αν δεν φτάσει το 70%, θα θεωρηθεί αποτυχία, εκτιμούν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα