Οι γερμανικές εκλογές και ο Donald Trump

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πώς διαμορφώνουν τον πολιτικό αγώνα οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις

Περίληψη:

Η Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των παραδοσιακών συμμαχιών, υπαινισσόμενη τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Trump. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την μοίρα της στα χέρια της.

O DOMINIK TOLKSDORF είναι διευθυντής προγράμματος για τις Διεθνείς Πολιτικές και τις Πολιτικές Ασφαλείας στο Heinrich Böll Foundation North America.

Από τότε που εξελέγη ο Donald Trump [1] ως πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Γερμανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Infratest dimap τον Φεβρουάριο του 2017 [2], μόνο το 22% των Γερμανών ερωτηθέντων θεωρούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες [3] έναν αξιόπιστο εταίρο από 59% τον Νοέμβριο του 2016. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research τον Ιούνιο του 2017 [4], το 87% των Γερμανών ερωτηθέντων δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ότι ο Trump θα κάνει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτό βλάπτει την γενική εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα στοιχεία της Pew Research δείχνουν ότι το 62% των Γερμανών ερωτηθέντων έχουν δυσμενείς απόψεις για την χώρα. Το 2015, ο αριθμός αυτός ήταν 45% [5].

18092017-1.jpg

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο του 2017. JONATHAN ERNST / REUTERS
—————————————————————–

Δεδομένων των τόσο έντονων συναισθημάτων, είναι λογικό το γεγονός ότι ο Trump υπήρξε συχνό θέμα στην εξελισσόμενη προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. Είτε είναι η απάντησή του στην βία στην Charlottesville, την ανακοίνωσή του για νέες κυρώσεις στην Ρωσία, την πίεσή του στην γερμανική κυβέρνηση για αύξηση του αμυντικού της προϋπολογισμού είτε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Γερμανία [6], δεν υπάρχει έλλειψη σανού για τους Γερμανούς πολιτικούς που θέλουν να διεκδικήσουν μια ψήφο.

Οι περισσότεροι κορυφαίοι υποψήφιοι, για παράδειγμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την δεξιόστροφη βία στην Charlottesville. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ή CDU) υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν σαφή και σθεναρά μέτρα εναντίον αυτής της ρατσιστικής, ακροδεξιάς βίας. Ο κύριος αντίπαλός της, ο Martin Schulz (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ή SPD), υιοθέτησε μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή, καλώντας το περιστατικό «ναζιστικό τρόμο» και βρίσκοντας συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο Trump «παρέμεινε σιωπηλός για αυτό το είδος τρομοκρατίας ή έκανε σχόλια που επιτρέπουν σε όσους διαπράττουν αυτές τις πράξεις βίας να αισθάνονται ενθαρρυμένοι».

Ο νέος νόμος περί κυρώσεων που συντάχθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Trump στις 2 Αυγούστου είναι ένα άλλο θέμα που κατανάλωσε αρκετό χρόνο συζητήσεων. Παρ’όλον ότι στοχεύει πρωτίστως τις ρωσικές εταιρείες, ο νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις σε γερμανικές εταιρείες που συνεργάζονται με ρωσικές ομολόγους τους, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Αντιδρώντας στο αρχικό νομοσχέδιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel (SPD) κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης για να προωθήσουν τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο Schulz συμφωνεί με την άποψη του Gabriel. Και η Brigitte Zypries, μια άλλη πολιτικός του SPD και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και σκοπεύουν να βλάψουν τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ρωσία.

Ένας εκπρόσωπος της Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι [κι εκείνη] συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. Εν τω μεταξύ, η Sahra Wagenknecht του αντιπολιτευτικού «Αριστερού Κόμματος» επέκρινε τον νέο αμερικανικό νόμο ως ότι προωθεί κατάφωρα τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα στην Ευρώπη. Έκανε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις της στην Ρωσία. Ο Christian Lindner του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας θα μπορούσαν να αρθούν σταδιακά ακόμη και χωρίς την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ από την Ρωσία, μια θέση που απορρίφθηκε από την γερμανική κυβέρνηση [7].

18092017-2.jpg

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Μάρτιν Σουλτς, ο ανταγωνιστής της από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο Βερολίνο, τον Σεπτέμβριο του 2017. REUTERS TV
—————————————————

Η πίεση του Trump στη Γερμανία και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών τους είναι ένα άλλο θέμα που καλύφθηκε ευρέως από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες και έχει καταλήξει στην προεκλογική εκστρατεία. Αν και η διοίκηση του Ομπάμα [8] καλούσε τακτικά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέσα σε μια δεκαετία, ο Trump αύξησε την πίεση για να το πράξουν.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von Leyen του CDU υποστήριξε ότι η Γερμανία πρέπει να συμμορφωθεί με τις πολυμερείς της δεσμεύσεις και θεωρεί τον στόχο ως κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού. Η Μέρκελ υποστηρίζει επίσης τον στόχο του 2%. Αντίθετα, οι πολιτικοί του SPD, μεταξύ των οποίων και ο Schulz, αντιτίθενται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών για ιστορικούς λόγους. Προειδοποιούν ότι οι περισσότερες δαπάνες θα κάνουν την Γερμανία την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, ένα σενάριο που δεν τους ενδιαφέρει. Ο Gabriel παρότρυνε την Μέρκελ να προωθήσει τον αφοπλισμό και τους καλύτερους ελέγχους των εξοπλισμών, αντί να ενδώσει στην πίεση του Trump και να διακινδυνεύσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών Ευρώπη.

Ο Trump ανακοίνωσε περαιτέρω την επιθυμία του να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, στοχεία του οποίου εδρεύουν στην Ευρώπη. Κατά την διάρκεια μιας ομιλίας στην προεκλογική εκστρατεία, ο Schulz υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Γερμανία αν γίνει ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος. Ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Trump και Βόρειας Κορέας [9] καταδεικνύει την ανάγκη περιορισμού των εξοπλισμών και του πυρηνικού αφοπλισμού. Παρ’όλο που η Μέρκελ δεν σχολίασε αμέσως το θέμα, μέλη του CDU της, κατέγραψαν τις δηλώσεις του Schulz ως φτηνές προεκλογικές ρητορείες και υποστήριξαν ότι η αξιόπιστη πυρηνική αποτροπή παραμένει ένα σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Η Katrin Göring-Eckardt, η κορυφαία υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων, υποστηρίζει τις εκκλήσεις του Schulz για μια Γερμανία χωρίς πυρηνικά, αλλά κατηγόρησε το SPD ότι απέτυχε να δεσμευθεί σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής.

Κάθε κόμμα έχει αποκτήσει μια κάπως διαφορετική στάση έναντι του Trump κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Παρ’όλο που το Αριστερό Κόμμα γενικά εκφράζει την δυσπιστία του στις θέσεις του σχετικά με τις ΗΠΑ, κανένα άλλο βασικό κόμμα δεν χρησιμοποιεί ανοιχτά αντιαμερικανική ρητορική. Το CDU είναι επικριτικό για τον Trump, αλλά η Μέρκελ φαίνεται απρόθυμη να παίξει ανοιχτά το αντι-Trump χαρτί στην προεκλογική εκστρατεία. Έχει πει [10] ότι στον Trump πρέπει να δείχνεται ο κατάλληλος σεβασμός επειδή κατέχει το γραφείο της προεδρίας των ΗΠΑ, ακόμη και αν ίσως διαφέρει από αυτόν σε θέματα πολιτικής. Οι πολιτικοί του SPD, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από την Μέρκελ, με την οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν υπάρξει κατά πολύ περισσότερο επικριτικοί απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Schulz είπε ότι άνθρωποι όπως ο Trump, στον οποίο αναφέρεται ως «ο ανεύθυνος άνθρωπος στον Λευκό Οίκο», πρέπει να τύχουν ανοιχτής αντίστασης -κάτι που υποσχέθηκε να κάνει αν εκλεγεί. Ο Schulz επέκρινε την Μέρκελ επειδή δεν υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στον Trump.

18092017-3.jpg

Στρατεύματα των ΗΠΑ μετά από εκπαιδευτική πτήση στο Ramstein, στην Γερμανία, τον Φεβρουάριο του 2012. ALEX DOMANSKI / REUTERS
————————————

Η δυναμική θυμίζει κάπως τις εκλογές της Bundestag του 2002, όταν ο καγκελάριος του SPD, Gerhard Schröder [11], επέκρινε σκληρά τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σχέδιά τους για εισβολή στο Ιράκ. Η Μέρκελ, τότε στην αντιπολίτευση, υποστήριξε την διοίκηση των ΗΠΑ και θεώρησε την στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον ως θεμελιώδες στοιχείο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Schröder κέρδισε τις εκλογές, εν μέρει λόγω της σαφούς αντίθεσής του στον πόλεμο του Ιράκ. Ήταν πιθανότατα για να αποφύγει την κριτική ότι εξακολουθεί να ακολουθεί τυφλά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστήριζε αυτόματα τον Τραμπ σε έναν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα.

Αλλά το σενάριο του 2002 είναι απίθανο να ξανασυμβεί. Ο Schulz είναι πιο μετριοπαθής στις θέσεις του από τον Schröder και ήταν απρόθυμος να διεξαγάγει μια αντι-αμερικανική εκστρατεία. Και η ίδια η Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των παραδοσιακών συμμαχιών, υπαινισσόμενη τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Trump. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την μοίρα της στα χέρια της [12]. Αυτή ήταν μια δημοφιλής κίνηση στην Γερμανία, καθησυχάζοντας πολλούς Γερμανούς ότι η Μέρκελ δεν θα διευκολύνει τον Τραμπ μετά τις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει να επικρίνει τις ενέργειές του αν χρειαστεί.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2017-09-16/german-…

Σύνδεσμοι:
[1] https://www.foreignaffairs.com/topics/trump-administration
[2] https://www.infratest-dimap.de/fileadmin/user_upload/dt1702_bericht.pdf
[3] https://www.foreignaffairs.com/regions/united-states
[4] http://www.pewglobal.org/2017/06/26/u-s-image-suffers-as-publics-around-…
[5] http://www.pewglobal.org/2015/06/23/1-americas-global-image/
[6] https://www.foreignaffairs.com/articles/germany/2017-06-13/keine-atombom…
[7] https://www.foreignaffairs.com/regions/germany
[8] https://www.foreignaffairs.com/topics/obama-administration
[9] https://www.foreignaffairs.com/articles/north-korea/2017-09-10/korean-mi…
[10] https://www.reuters.com/article/us-germany-election-merkel-trump-idUSKCN…
[11] https://www.foreignaffairs.com/articles/europe/1965-10-01/germany-looks-…
[12] https://www.foreignaffairs.com/articles/europe/2017-08-15/pay-europe

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα