Μήπως οδηγούμαστε από την παρακμή στην κατάρρευση;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τη Γερμανία, σε συνεργασία με τη Γαλλία, μετά τις γερμανικές εκλογές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ανασύστασης μιας νέας Ευρώπης. Κατά το σενάριο αυτό θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα αναδείξουν νέες πολιτικές ηγεσίες. Και στην Ελλάδα.

Μακάρι. Διότι ούτε με την Ευρώπη που βιώνουμε, ούτε με τις ηγεσίες που έχουμε στη χώρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη στενομυαλιά του, θα συνεχίσει να καθορίζει τις τύχες της Ευρώπης, όπως και η χώρα του. Ούτε από τον Σόιμπλε ούτε από τη Γερμανία μπορεί να ελπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι θα οδηγήσουν την ήπειρο σε κάποιο όραμα. Η Γερμανία ως κράτος και οι Γερμανοί ως λαός έχουν έναν δυναμισμό για τον εαυτό τους. Δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ευρύτερα σύνολα από τότε που απέκτησαν σύγχρονη κρατική υπόσταση. Υποτίθεται πως το ρόλο αυτό στην Ευρώπη τον διαδραμάτιζε η Γαλλία, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως έχει σήμερα τη δυνατότητα να το κάνει.

Είναι ορατή μια ευρωπαϊκή παρακμή σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και αλλάζει ριζικά. Όπως συμβαίνει κάποιες σπάνιες φορές στην ιστορία. Είναι οι στιγμές που είτε έχεις ηγεσία που οδηγεί οραματικά έναν λαό, ή έχεις διαχειριστές που αναζητούν, απλώς, μια θέση στην παγκόσμια ιεραρχία.

Αν για την Ευρώπη μιλάμε για παρακμή, για τη χώρα μας, την Ελλάδα, μπορούμε να μιλάμε για κατάρρευση; Δυστυχώς, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Οι κοινωνίες παρακμάζουν και καταρρέουν. Εκτός και αν φροντίσουν, από νωρίς, για τη σωτηρία τους.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λένε πως κατέρρευσε από τις επιθέσεις των βαρβάρων. Οι βάρβαροι, όμως, επιτίθεντο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πολλά χρόνια πριν από την κατάρρευσή της. Αλλά δεν μπόρεσαν να την κατακτήσουν. Πότε το πέτυχαν; Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε καθώς αποσυντέθηκε εσωτερικά. Το ίδιο και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Είχε παραδοθεί πολλά χρόνια πριν από την Άλωση.

Πρώτο δείγμα μιας παρακμής είναι η ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η σημερινή ελληνική πολιτική ηγεσία δεν είναι ούτε καν μέτρια. Στο σύνολό της.

Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τίποτε. Ούτε να στηρίξει τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις σε περίοδο κρίσης –κάτι που θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση με το δικό της πρόσημο–, ούτε να αποκτήσει την αξιοπιστία των επενδυτών. Αντιθέτως, κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποθαρρύνει. Και δεν αναφέρομαι στις Σκουριές.

Οι άνθρωποι που διεκδικούν τη διακυβέρνηση μιας χώρας έχουν συνήθως κάποια στοιχειώδη οράματα. Ο δικός μας πρωθυπουργός δεν έχει κανένα. Η μόνη ικανότητά του είναι να εκμεταλλεύεται την ευπιστία ενός λαού που ευρισκόμενος σε πολύ δύσκολη κατάσταση πιάνεται από τα μαλλιά του.

Η εμβέλεια της σκέψης του Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες στη χώρα επενδύσεις φθάνει μέχρι την εταιρεία καθαρισμού πολυκατοικιών και την εταιρεία εστίασης. Ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη τι θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα Επενδύσεων την οποία θέλει να δημιουργήσει. Και η απάντησή του περιορίστηκε στον καθαρισμό και την εστίαση. Μέχρι εκεί μπορεί.

Η πολιτική αλλαγή, λοιπόν, είναι αναγκαία για τη χώρα. Αλλά και ποιος θα έρθει; Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πολιτικό φορέα χωρίς τα βάρη του παρελθόντος και με ικανά πρόσωπα να διαχειριστούν και να εμπνεύσουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με την κυβέρνηση, να είναι πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές. Αλλά μέχρι εκεί – αν και στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν είναι λίγο. Αλλά και αυτής το επενδυτικό όραμα εξαντλείται στην Eldorado Gold. Σε έναν τομέα επενδύσεων που δεν τον έχει ανάγκη η χώρα, ή μάλλον είναι ο πιο καταστρεπτικός για τη χώρα.

Όποιος εγείρει επιφυλάξεις για κάποιο είδος επένδυσης δεν σημαίνει πως είναι κατά των επενδύσεων.

Αυτό το προπαγανδιστικό παραμύθι που κατά κόρον χρησιμοποίησε η Αριστερά από την αντίθετη πλευρά, για να απαξιώσει την επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να το επικαλείται και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση για να περάσει την αντίληψή της χωρίς κριτική. Δεν θα περάσουμε από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Αν θέλετε, και αυτό είναι ένα στοιχείο της πολιτικής και πολιτιστικής μας υπανάπτυξης. Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την παρακμή και σιγά σιγά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για κατάρρευση της χώρας.

«Λέγοντας κατάρρευση» γράφει ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ στο ομότιτλο βιβλίο του «εννοώ μια δραματική μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού και/ή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συνθετότητας, σε σημαντική έκταση και για μεγάλη χρονική περίοδο. Το φαινόμενο των καταρρεύσεων συνιστά ακραία μορφή αρκετών ηπιότερων τύπων παρακμής μιας κοινωνίας». Και δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα παρακμής η ελληνική κοινωνία έχει να επιδείξει πολλά.

Το ένα λοιπόν μεγάλο ερώτημα είναι, όταν επέλθει η πολιτική αλλαγή από τη σημερινή παρακμιακή κατάσταση υπάρχει όραμα για τη χώρα; Προς τα πού θα στραφεί, τι είδους επενδύσεις θα επιδιώξει, έχει διασφαλίσει τις προϋποθέσεις διαφάνειας του δημόσιου βίου και διαχείρισης των κοινών από άτομα ικανά;

Η πολιτεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άνθρωποι που τη συγκροτούν αφήνουν ερωτηματικά για κάτι τέτοιο.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνικό σχηματισμό, είναι αν συναισθανόμαστε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μας από τους γείτονες. Η υπερεπέκταση γειτονικών χωρών και η ακμή τους μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο παρακμής για μια χώρα. Μπορούμε –και πώς– να επιβιώσουμε στο γειτονικό μας περιβάλλον; Έχουμε το ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις;

Για να γίνω πιο σαφής, έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να απαντήσει στη στρατιωτική κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία με την αγορά των S-400 και, ενδεχομένως, των αεροπλάνων F-35; Μπορεί να περιορίσει τις εντάσεις με τους άλλους γείτονες;

Αν και προσωπικά δεν πιστεύω πως το σενάριο με τις αγορές της Τουρκίας θα εξελιχθεί ομαλά, ο δυνάμει κίνδυνος υπάρχει. Δεν μπορεί μια κοινωνία να μην σκέπτεται πώς θα τον αντιμετωπίσει για να διασφαλίσει το μέλλον της – όταν, μάλιστα, ο κίνδυνος αποδόμησης της κοινωνίας αυτής (και αναφέρομαι στην ελληνική) είναι ορατός.

Κανείς δεν τολμά να μιλήσει σήμερα για την ανάγκη θωράκισης της χώρας. Θα χαρακτηριστεί πολεμοκάπηλος και εθνικιστής, σε μια εποχή που ο όρος είναι απαξιωμένος. Δεν θα πει κανείς τίποτε, όμως, για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες, για να έχουν δουλειά, συνεργάζονται με το διεθνές δουλεμπόριο για να μεταφέρον πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ελλάδα. Άλλο ένα φαινόμενο παρακμής.

Το τραγικότερο, βεβαίως, όλων είναι ότι τίποτε από όλα αυτά δεν απασχολεί τον δημόσιο λόγο.

Τα παρακμιακά φαινόμενα είναι ορατά και πολλά. Οδηγούν σε κατάρρευση ή υπάρχει οδός σωτηρίας;

spot_img

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην ανάλυσή σου Παντελή για τις τραγικές προοπτικές της χώρας μας άφησες από έξω της ανάλυσής σου την λεγόμενη κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία, κέντρο, κλπ. Είναι σαν να μην υπάρχει ; Είναι γιατί οι δυνητικοί ηγέτες της έχουν αναλωθεί στην γενικευμένη τους καχυποψία αναφορικά με τη συμβατική ή τη ψηφιακή καλπονοθεία ; Μήπως η πρωτοφανής καρεκλοθηρία της είναι η πιο ορατή παρακμή μας;

  2. 1. Γιατί τόση μαυρίλα συνέχεια στις αναλύσεις? Είναι δυνατόν να σχολιάζουμε μαυρίλα και να περιμένουμε καλυτέρευσή?
    2. Συνεχόμενα και πολλοί , και σωστά, αναφέρονται στο πρόβλημα της άμυνας. Άλλο η συνεχής ενασχόληση των ειδικών κι άλλο η γενική κοινή γνώμη.

  3. Άλκη, ασχολήθηκα με τις δυνατές επιλογές εξουσίας. Η κεντροαριστερά που λες, αντικατέστησε την παλαιά ανανεωτική αριστερά. Ο Τσίπρας τους πήρε το κόμμα και τους έδωσε το δικό του. Έχει νόημα να ασχολείται κανείς μέ ένα χώρο που είναι αμφίβολο αν μπει και στη βουλή;

    Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο μας προτείνει να λειτουργήσουμε προκρούστεια και να φέρουμε τις απόψεις μας στα μέτρα μιας λογικής “καλά πηγαίνουμε”. Κάντο εσύ. εμείς θα φ=γράφουμε ό,τι καταλαβαίνουμε πως συμβαίνει.

  4. Παρακμιακά δρούσαμε και πολιτευόμασταν και στο παρελθόν, μόνο που το ντύναμε με φτιασίδια και λέγαμε πως πάμε καλά, μιας και οι συγκυρίες ευνοούσαν μια απατηλή μεγένθυνση, πχ. για να γλυτώσουμε από τον Στρατούλη του ΟΤΕ, τον πληρώσαμε κι αυτόν και την κάστα του, περί το μισό εκατομμύριο Ευρώ στον καθένα μόνο και μόνο για να βγει…ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.
    Τώρα τουλάχιστον οι παρακμιακές συμπεριφορές μας, είτε στο μικροπεριβάλλον της καθημερινότητας είτε στο ευρύτερο διαχειριστικό, είναι ορατές και μετρήσιμες, πχ, με το ζήτημα των όποιων επιτυχών ή όχι επενδύσεων και του άμεσου κοινωνικού αντίκτυπου ή καλύτερα κοινωνικού αυτοματισμού, που τόσο κατηγορήθηκε από πολλούς φιλάνθρώπους στα λόγια φυσικά, ενώ αποτελεί το θεμέλιο της συνύπαρξης.
    Έχουμε λαμπρή ευκαιρία λοιπόν να ανασυντάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης μας!

  5. Η Δύση, με πρώτη και καλύτερη την Ευρώπη, έχει παρακμάσει. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει γίνει πρώτος στόχος για το Ισλάμ, το οποίο διατυμπανίζει ότι σκοπεύει να την μετατρέψει σε ισλαμική ήπειρο, την Eurabia.

    Η λαθροεποίκιση, κυρίως μέσω Τουρκίας, από την υπό διάλυση Ελλάδα, έχει προσλάβει διαστάσεις εφιαλτικές. Αν εξαιρέσει κανείς δυο-τρία κράτη, τα υπόλοιπα παραδίδονται αμαχητί.

    Όσον αφορά στην Ελλάδα, νομίζω ότι έχει ήδη καταρρεύσει, έστω κι αν τυπικώς υπάρχει σαν κράτος. Δεν νομίζω ότι από τον όλεθρο υπάρχει επιστροφή…

  6. Ειναι ευοιωνο και παρηγορο το γεγονος ,αγαπητε μας κ. Σαββιδη, οτι αυθημερον πεντε-με εμενα- σχολιαζουμε την πληρεστατη αναλυση για τα εσωτερικα πραγματα της Ελλαδος μας και της Ευρωπης μας. Στο ερωτημα σας δυο απαντησεις υπαρχουν. Η οτι οδηγουμαστε απο την παρακμη στην καταρρευση ,η, δεν οδηγουμαστε και παμε και καλα ,κατα τα υποστηριζομενα απο την κυβερνητικη πλειοψηφια . Λεμε ολοι οτι σε ολα τα θεματα δεν υπαρχει ασπρο-μαυρο υπο την προυποθεση φυσικα οτι υπαρχουν εστιες αντοχης και βουλησεως για ανατροπη των παρακμιακων δεδομενων. Και για μεν την Ευρωπη μας υπαρχουν αυτα τα στοιχεια ανατροπης της φαινομενικης καταρρευσεως. Και οι λογοι του κ.κ. Γιουνγκερ και Μακρον και κυριως οι μετεκλογικες πρωτοβουλιες της βεβαιας νικητου των εκλογων της προσεχους Κυριακης στην Γερμανια κ. ΜΕΡΚΕΛ, σιγουρα θα ανατρεψουν την ροπη προς καταρρευση της Ευρωπης μας, η οποια -μη το ξεχναμε- στεγαζει 27 διαφορετικους λαους με τελειως διαφορετικες νοοτροπιες και αυταπατες για ολα σχεδον τα κυβερνητικα προβληματα. Ο ”ατυχος” στην συγκυρια αυτη, ατεγκτος προς ολους και σταθερος σε γνωμες και αποφασεις εδω και μια 7ετια ,αλλα με αποδοχη στην Χωρα του σε ποσοστο 70% κ. Σωυμπλε , θα εξασφαλισει τον μονιμο υπουργο οικονομικων της Ευρωπαικης Ενωσεως , που μαζι με την ενιαια τραπεζικη πολιτικη , θα ελεγχουν ολη την οικονομικη πολιτικη ολων των χωρων μελων. Και φυσικα ολοι δεχομαστε” οτι οποιος εχει το πουγγι αυτος και κυβερνα”. Ειναι ο μονος τροπος στην επομενη 10ετια να ”συμμαζευτει” ολοκληρη η Ευρωπαικη Ενωση ως υποσταση, αφου δεν μπορει να ανεχθει την ελεγχομενη δημοκρατια-λεγε με δικτατορια- , της ΚΙΝΑΣ και ΡΩΣΙΑΣ , με τιε απεραντες εκτασεις και τα δισεκατομυρια των κατοικων τους και να ”εξαναγκασει” και τα κρατη μελη της να ”βγαλουν στο προσκηνιο” τις εθνικες αντι των ερασιτεχνικων τους ομαδες στις κυβερνησεις και σε ολες τις αλλες κρατικες λειτουργιες τους. Στην σημερινη Ευρωπαικη Ενωση δεν μπορει να υπαρχουν κυβερνητικοι σχηματισμοι με ιδεολογιες , ιδεοληψιες και αγκυλωσεις του προηγουμενου αιωνος,-οπως καλη ωρα στην Πατριδα μας και μαλλον και στην Ιταλια-, γιαυτο και θα πειθαναγκασθουν με το ”πουγγι” του ευρωπαιου υπουργου οικονομικων να τις αποβαλλουν -δια των λαων – απο την εξουσια για την επομενη 20ετια της αναγαστικης οικονομικης αναπτυξεως , με το κοινωνικο κρατος και την εργατικη νομοθεσια, που αυτοι καθιερωσαν απο το 1957, φυσικα με λιγωτερες και οχι ανεξελεγκτες παροχες, οπως την πατριδα μας την προηγουμενη 30ετια. Αυτα για την Ευρωπη μας ,που πιστευω πως δεν θα καταρρευσει. Στην πατριδα μας το προβλημα παιρνει αλλες διαστασεις , λογω της ανυπαρξιας και ανεπαρκειας του κρατους σε ολες τις εκφανσεις του -το ναυαγιο με την πετρελαιοκηλιδα το επιβεβαιωσε πληρως – και λογω του εθισμου επι 35ετια στην αναξιολογητη παροχη υπηρεσιων απο τους υπαλληλους του που διορισθηκαν στο Δημοσιο κατα χιλιαδες στην 25ετια μετα το 1981 αλλα κυριως λογω της αδυναμιας επιβολης εκ μερους των προισταμενων τους , που ολοι απ’αυτους τους κομματανθρωπους προερχονται μεχρι τωρα. Δυστυχως και τωρα ακομη υπαρχουν συνελληνες που δεν κατανοουν οτι οι συνυπηρετουντες κρατικοι λειτουργοι που προσφωνουνται με το επιθετο ”συντροφε”, ΚΑΙ δεν μπορουν να αποδωσουν στην εργασια τους ΚΑΙ δεν μπορουν να εξυπηρετησουν τον πολιτη ,αλλα ΚΑΙ ολοι τους ειναι ευεπιφοροι σε διαπλοκη, οπως διαπιστωνεται σε τοση εκταση καθυστερημενα τωρα. Δυστυχως αυτοι ηταν και ειναι οι” ακτυπητοι και απτοητοι παντοκρατορες” και στις εξαγγελιες των πολιτικων για επανιδρυση του κρατους και για μειωση του ανωφελους κρατους . Αυτο μαλλον με μια ευρωπαικη Τασκ φορς θα λυθει , γιατι ολα τα μη φιλευλευθερα πολιτικα κομματα της Ελλαδος αποτελουν τους δυνατους και πιστους προστατες αυτων των κρατικων λειτουργων. Πραγματι οραματικη η αποψινη ομιλια στην ΔΕΘ του Αρχηγου της Ν.Δημοκρατιας κ. Κυριακου Μητσοτακη, που θα ”ξεθεμελιωσει”-εξευρωπαισει-εκσυγχρονισει το νεο μετα την κριση Ελληνικο κρατος μας. Το μεγαλο και αναπαντητο ερωτημα ομως παραμενει. Με ποιους -οχι βουλευτες και υπουργους- αλλα κρατικους λειτουργους θα υλοποιησει το ανατρεπτικο αυτο οραμα του ο κ. Μητσοτακης;;;. Μονη σοβαρη ελπιδα -εκτος της Ευρωπαικης συνδρομης ειναι να επιστρατευθουν οι καλυτεροι μεταναστευσαντες στα χρονια της οικονομικης κρισεω Ελληνες επιστημονες , που απεκτησαν την κουλτουρα του ευρωπαιστου-εκσυγχρονιστου, πραγμα ,που δεν αποκλειεται . Τι στο καλο οι εταιροι μας στην ΟΝΕ μας βοηθησαν οικονομικως 8 χρονια με τρια Μνημονια -μεχρι του χρονου- ,δεν θα μας ”στρασμπουληξουν και τα χερια” για να υλοποιησουμε και τον επανιδρυση του κρατους μας;;;. Γιαυτο και θα ανατραπει η καταρρευση εκτος αν εξωτερικο γεγονος μας την επισπευσει και δικην φυσικου φαινομενου ξαναφερει την φερελπιδα ημερα της 24ης Ιουλιου 1974.

      • Γιατι οχι;;; . Με ποια επιχειρηματα στηριζετε το αντιθετο;;;. Τι παραπανω ειναι ο Γαλλος Προεδρος κ. Μακρον ,ο οποιος μας εντυπωσιασε ολους με τον λογο του στην Πνυκα μας;;;. Οσοι θελουμε την εναλλαγη στην πολυκομματικη Δημοκρατια μας ,ας του δωσουμε την ευκαιρια και ”ας τον περιμενουμε στην γωνια ” μετα την 4ετια. Παντως ο κ. Σωυμπλε θα συνεχισει,μαλλον, για 16 χρονια να ”διαφεντευει” στην Γερμανια απο τις 25 Σεπτεμβριου και σιγουρα ,οπως ολοι μας θα φιλοδοξει να αφησει καλη υστεροφημια στην Ευρωπαικη Ενωση των 27 κρατων και λαων της, με δημοκρατικες κυβερνησεις ,”κοπης και ιδιορρυθμιας” ανατολικης,βορειου , νοτιου και κεντρικης Ευρωπης.

          • γέλιο, ασφαλώς,

            αλλά απ’ τα γέλια τα πολλά
            κοντεύω ν’ αρρωστήσω
            και δεν μπορώ να κρατηθώ,
            μού φεύγουν από πίσω

            όπως γράφει κι ο Σουρής μας 🙂 🙂 🙂

          • Γι νσ μη ξεκαρδιζεστε απο τα γελια, η Πνυκα ,με το ”τις αγορευειν βουλεται” δεν ειναι σε Ελληνικο χωρο καιαμα ειναι δεν μπορουμε ως Ελληνες να την θεωρουμε δικη μας. ;;;. Αναγκαζομαι να σας θυμισω ”το γελαει….. κ’αν τι μη γελοιον ει”.

    • “αγαπητε μας κ. Σαββιδη”, … “της Ελλαδος μας και της Ευρωπης μας, … “οι Ανιχνεύσεις μας“… και πάει λέγοντας…

      Στο δημοτικό σχολείο, όταν γράψεις “η γιαγιά μας καθόταν στον κήπο μας και κοίταζε το καναρίνι μας”, ο δάσκαλος θα σού σημειώσει με κόκκινο “όχι πολλές φορές την ίδια λέξη”, ή κάτι τέτοιο.

      Εσένα δεν σού το λέει ο δάσκαλος/δασκάλα; 🙂 🙂

  7. Κυριε ΣΑΝ παλαιοτερα γινόταν σκληρή αντιπαράθεση εδώ. Δεν με πειράζει, όμως, που σταμάτησαν. Όπως μου είπαν υψηλά ιστάμενοι του Συριζα, ο καλούμενος aspic που ήταν ο αρχηγός των περισσοτέρων έλαβε επιστολή απο τον Τσίπρα για αποχώρηση.

    • Αρχηγός των περισσότερων!!!!
      Ειναι παραλογισμός Παντελή.
      Εσύ καλέστε τον aspic στην εκπομπή σου να πει αυτά που έγραφε.
      Και εν πάση περιπτώσει έγραφε με γνώση της γλώσσας και των ιδεολογικών ρευμάτων.

    • Αφηνετε να εννοηθει οτι οι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ μας διαβαζονταν και διαβαζονται απο ολους τους πολιτικους σχηματισμους ,κυβερνητικους και αντικυβερνητικους και οτι υπαρχουν εντολοδοχοι τους σχολιαστες ,ενδεχομενο , το οποιο με εξεπληξε ,επειδη ειχα και εχω την γνωμη οτι ολοι οι σχολιαστες ειναι εμπειροι και γνωστες των θεματων που διαβαζουν στον ιστοτοπο σας και δυσκολα στρατολογουνται απο πολιτικα κομματα. Εξ αλλου εκφραζουν τις προσωπικες και μονο αποψεις τους . Τελος για τους καχυποπτους αφησατε και το ενδεχομενο της παρακολουθησεως των σχολιαστων , για να σκεφθουν τον εκουσιο ,η, μη αυτοπεριορισμο τους;;;. Ακου ελαβε ο κυριος aspic -αρχηγος των περισσοτερων σχολιαστων-γραπτη εντολη απο τον ιδιο τον κ. Τσιπρα για αποχωρηση. Δεν ειναι πρωτοφανες και προσβλητικο για τους ελευθεροφρονες λοιπους σχολιαστες και πολυπληθεις αναγνωστες. Λετε να ζουμε το 1984 του Τζωρτζ Οργουελ;;;.

  8. Aspic θα λέμε και θα κλαίμε Σαββίδη, που δε σε πειράζει κιόλας.
    Λίγο ακόμα και θ’ ανεβάσεις κεντρικό θέμα με τίτλο “aspic γύρνα πίσω” κι από κάτω με μικρότερα γράμματα “σε συγχωρώ”.
    Όταν μιλάτε γι’ aspic κύριοι θα σέβεστε.
    Γιατί μπορεί το Κόμμα να τον ανακάλεσε αναθέτοντας του σημαντικότερες υποθέσεις, έχει μείνει πίσω όμως η ουρά του.
    ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ!!

  9. Άστον να πάρει και τις επόμενες εκλογές για το Συριζα. Ξέρω, εκεί δουλεύει. Ησυχάσαμε. Έτσι κι αλλοιώς, για κλείσιμο το πάμε. Όπως έλεγε και ο Ανδρέας: δεν μας ακολουθεί ο λαός.

    • Δηλαδη απο οτι διαπιστωνεται οι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ειχαν και εχουν σχολιαστες ”διορισμενους” εντολοδοχους πολιτικων κομματων. Ετσι εξηγειται οτι ο κ. σ.α -που εχει καιρο να σχολιασει-με θεωρουσε ”βαλτο κλπ,κλπ”. Εξ ιδιων εκρινε τα αλλοτρια. Πως να κανουμε το αλμα για νεα Ελλαδα φιλοι συνανιχνευτες Ελληνες ,οταν και εδω ”απαγγελλουμε” τους δεκαρικους λογους των κουρασμενων-αν μη τι αλλο- πολιτικων μας ;;;. Χις μαστερ βοις δηλαδη, οπως η προ 60ετιας δισκογραφικη Εταιρεια ;;;. Τι σπουδασαμε και μορφωθηκαμε, αν δεν αποτυπωνουμε ελευθερως τις σκεψεις και αποψεις μας;;;. Λυπηθειτε και τους νεους αναγνωστες των σοβαρων ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ μας. Καληνυχτα σε ολους και καλη λευτερια απ’ολα τα δεσμα, εκτος της τεκμηριωμενης αληθειας.

  10. Όταν λες ότι το πάτε για κλείσιμο εννοείς τη σελίδα;
    Αυτό θα ήταν το καλύτερο δεδομένης της παρακμής που έχει πέσει. Είναι πολλά που φταίνε και δε μπορούν ν’ αλλάξουν. Είναι η εκπομπή που δεν πάει καλά και δεν προσελκύει κόσμο, είναι η δομή της ιστοσελίδας που έχει άρθρα ασύνδετα, από Λάμπο μέχρι Στούπα κι από ψυχαναλυτικά του Καγκελάρη μέχρι εξοπλιστικά, που δεν συνομιλούν μεταξύ τους, είναι το κύριο θέμα που αλλάζει πέντε φορές την ημέρα κι άλλα τέτοια. Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση με δύο λόγια. Οπότε κλείσ’ το να πάει στο διάολο, ο κύκλος του ολοκληρώθηκε.
    Παρεμπιπτόντως, εκπομπή θα κάνεις φέτος;
    Αν θες αντίστοιχη ενθάρρυνση και σ’ αυτό το θέμα πες μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα