ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ή ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

7/9/17 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 401 εμφανίσεις

H πολυμελής ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από το Γιάννη Σειραδάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Θανάση Οικονόμου, Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, τον Αριστείδη Βούλγαρη ερασιτέχνη αστρονόμο από τη Θεσσαλονίκη), μεταπτυχιακούς (Κυριακού Νίκο, Κουκιόγλου Σταύρο, Γολέμη Αδριανό) και προπτυχιακούς (Βασιλειάδου Άννα, Ηρακλέους Χριστίνα) φοιτητές του ΑΠΘ και ερασιτέχνες αστρονόμους από τη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς (Κάνουρα Σπύρο, Κοκκινίδου Ράνια, Πλεξίδα Νίκο, Τζήμκα Νίκο και Τσιουμπανίκα Νικολέττα) χρησιμοποίησε πειραματικές διατάξεις κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου της 21ης Αυγουστου 2017, στο Σάλεμ και το Καρμποντέϊλ των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποιώντας φωτογραφικές και φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV) στο ηλιακό στέμμα. Η έκλειψη ξεκίνησε πρώτα στο Σάλεμ. Μία ώρα και 4 λεπτά αργότερα παρατηρήθηκε στο Καρμοντέϊλ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές και στα δύο σημεία παρατήρησης.

Στο Σάλεμ η ελληνική αποστολή συνεργάστηκε, όπως και σε προηγούμενες εκλείψεις, με την αμερικανική αποστολή, υπό το γνωστό κυνηγό εκλείψεων, Jay Pasahoff.

Η επιλογή των τοποθεσιών παρατήρησης (Σάλεμ και Καμποντέϊλ) αφενός θα εξασφάλιζε με μεγάλη πιθανότητα ότι τουλάχιστον η μία ομάδα θα «έβλεπε» την έκλειψη, αφετέρου αν κατά την έκλειψη υπήρχαν δυναμικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου (εκρήξεις, εκροές ύλης, κτλ.) θα υπήρξε δυνατότητα μέτρησης της ταχύτητας των εκρήξεων.

Τη φετινή ολική έκλειψη του Ήλιου τη παρακολούθησαν πολλά εκατομμύρια θεατές, καθώς η σκιά τα Σελήνης, δηλαδή το ίχνος της ολικότητας, διέσχισε κατά πλάτος τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Όρεγκον μέχρι τη Νότια Καρολίνα.

Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι ο σίδηρος FeXIV παρουσιάζει ελάττωση της αφθονίας του συγκριτικά με αυτήν που παρατηρήθηκε κατά την ολική έκλειψη του 2015 από τα νησιά Σβάλμπαρντ στον αρκτικό κύκλο. Αυτό αποδίδεται σε ελάττωση της θερμοκρασίας τού στέμματος του Ήλιου, καθώς αυτός οδεύει προς το ελάχιστο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητάς του, το οποίο συνδέεται με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του.

Εικόνα 1          [IMG_4802.jpg]

Φωτογραφία της ελληνικής αποστολής στο Σάλεμ (Αριστείδης Βούλγαρης, Σταύρος Κουκιόγλου, Άννα Βασιλειάδου, Νίκος Κυριακού, Γιάννης Σειραδάκης) με το λογότυπο της αποστολής που σχεδίασε ο Ανδρέας Βοσινάκης από τον Όμιλο φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Εικόνα 2          [IMG_4806.jpg]

Η ομάδα του Σάλεμ με τον εξοπλισμό της

Εικόνα 3          [IMG_6992.jpg.jpg]

Εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφία της ολικής έκλειψης του Ήλιου της 21 Αυγούστου 2017, όπως καταγράφηκε στη φασματική γραμμή του ιονισμένου σιδήρου (FeX).

Εικόνα 4          [Carbondale-WhiteLight.jpg]

Το ηλιακό στέμμα έγινε ορατό κατά την ολική έκλειψη του Ήλιου της 21 Αυγούστου 2017.

Εικόνα 5          [Carbondale-Team.jpg]

Φωτογραφία της ελληνικής αποστολής στο Καρμοντέϊλ (Αδριανός Γολέμης, Νίκος Πλεξίδας, Σπύρος Κάνουρας, Ντίνα Οικονόμου, Θανάσης Οικονόμου, Άρης Οικονόμου, Χριστίνα Ηρακλέους, Νίκος Τζήμκας, Βαγγέλης Οικονόμου, Νικολέττα Τσιουμπανίκα, Ράνια Κοκκινίδου).

Category: Ειδησεις, Πολιτισμός

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Χρίστος says:

    Θα μας πουν και τι μελέτησαν εκεί εκτός από τις φωτογραφίες της NASA?

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

    22/5/18 | (2 σχόλια)
    Το protagon δημοσίευσε, και οι "Ανιχνεύσεις" αναδημοσίευσαν, ένα κείμενο του κ. Νίκου Μαραντζίδη, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το οποίο αξίζει τον κόπο να διαβάσετε. Με αφορμή το κείμενο αυτό θα ήθελα να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο. Η ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός