Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

photo 2 (από αριστερά) ο Πρόεδρος του ΟΜΜΘ κ. Νικήτας Μυλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Γιώργος Εμμανούηλ Λαζαρίδης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ένα πρόγραμμα πιστό στη στρατηγική ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας που έχει  υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει 67 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων και παράλληλων δράσεων ώστε ο ΟΜΜΘ να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στη νέα περίοδο συνεχίζεται και διευρύνεται η συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, όπως η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ, το ΚΩΘ, το ΚΘΒΕ, τα Δημήτρια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα Μουσεία της πόλης, το ΑΠΘ (με το οποίο πρόσφατα υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, o  Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η Ισραηλινή Κοινότητα Θεσσαλονίκης κλπ. Το Μέγαρο δίνει το παρόν και στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το ΚΜΣΤ φιλοξενώντας  την εναρκτήρια εκδήλωση   και την ημερίδα λήξης της διοργάνωσης.  Επιπλέον η ΜΟYSA θα συνεχίσει να δίνει το δικό της στίγμα  με συναυλίες εντός του Μεγάρου, αλλά και με μουσικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, συλλόγους και σημεία μέσα στη πόλη.

Ενεργή είναι η συμμετοχή του Μεγάρου και στο Έτος Ελλάδας – Κίνας, καθώς το «The Guangzhou Ballet»  θα συμμετέχει με τις παραστάσεις του Καρυοθραύστη, αλλά και ο  διεθνούς φήμης μαέστρος Li Biao θα διευθύνει τη MOYSA στη Χριστουγεννιάτικη της συναυλία. Σολίστας στη συναυλία αυτή θα είναι ο Κινέζος Hao Υilei, νικητής το 2017 στο διαγωνισμό πιάνου Γιώργος Θυμής. Φέτος διοργανώνεται και το 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, που εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει μια ακόμα ενδιαφέρουσα και διαφορετική πρόταση στο προγραμματισμό του Μεγάρου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος δήλωσε για το πρόγραμμα:

“Το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προχώρησε στην παραγωγή επιτυχημένων καλλιτεχνικών δρώμενων, φιλοξένησε υψηλού επιπέδου παραγωγές τρίτων, έγινε κέντρο διεθνών πολιτικών εξελίξεων, υποδέχθηκε διεθνή και εθνικά συνέδρια, παρενέβη σε κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα αιχμής, επεκτάθηκε σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, εισήγαγε καινοτόμα μουσικοεκπαιδευτικά προγράμματα, συνομίλησε με την πόλη και την ιστορία της. Όλα αυτά, διευρύνοντας το κοινό του με μία νέα πολιτική εισιτηρίων, ανοίγοντας τις πόρτες του (και) σε ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, προσκαλώντας τους πολίτες σε θερινές βραδιές ποιοτικής μουσικής με ελεύθερη είσοδο.

Με το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε σήμερα, συνεχίζουμε το ταξίδι. Σε πείσμα των καιρών και της κρίσης, ή, ίσως και εξαιτίας της. Η πρόκληση είναι ακόμη μπροστά, ορίζοντας και τον στόχο: να επανασυνδέσουμε τους πολίτες με την πνευματική παραγωγή, αλλά και με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Να βιώσουμε ξανά, μαζί, τον πολιτισμό ως κοινό αγαθό, ως προϊόν ανθρώπινης δημιουργίας και ανησυχίας και όχι ως προϊόν προς κατανάλωση. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό.  Το Μέγαρο επίσης.”

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης ανέφερε σχετικά :

“Ο νέος προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να αντιστέκεται στις τεράστιες προκλήσεις της εποχής μας.  Αυτό το γεγονός, όμως, δεν κατακτάται με παθητική, αμυντική στάση απέναντι στις εύλογες δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει κάθε φορέας πολιτισμού της χώρας.  Το γεγονός αυτό κατακτάται εκ νέου σε κάθε προσπάθεια προγραμματισμού, με πίστη στις δυνατότητες του τόπου, με επένδυση στην αξία των εγχώριων δυνάμεών μας και στην σημασία της ενίσχυσής τους με διεθνείς συμπράξεις, όπως και με την ευρύτερη δυνατή αξιοποίηση συνεργασιών.

Κατακτάται με την πεποίθηση ότι, η κύρια δυναμική του σύγχρονου πολιτισμού στην Ελλάδα θα πρέπει να πηγάζει, καταρχήν, από την όσμωση ιδεών και το συνδυασμό δυνατοτήτων, οραματισμών και στόχων των φορέων και των καλλιτεχνών του τόπου. Παράλληλα, προσανατολιζόμαστε στην προσεκτική επιλογή και την μετάκληση αξιόλογων καλλιτεχνών και παραστάσεων από το εξωτερικό, στο πλαίσιο των ρεαλιστικών δυνατοτήτων μας.

Στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την βέλτιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ του εφικτού και του ιδεώδους, σε κάθε βήμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των σύνθετων καλλιτεχνικών προγραμματισμών του ΟΜΜΘ, συντείνει όλο το προσωπικό του Οργανισμού με σκληρή δουλειά, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Είναι αυτό το προσωπικό, με το οποίο έχω συμπλεύσει τα τελευταία επτά χρόνια, που έχει στηρίξει τον κοινό μας οραματισμό με σύμπνοια και ομαδικότητα ώστε να μπορούν να συμβαίνουν μικρά και μεγάλα “θαύματα” σε κάθε καλλιτεχνική σεζόν. Πιστεύω ακράδαντα στις γνώσεις, στον ενθουσιασμό και στη δυναμική του, αξίες που αποτελούν εγγύηση για τον ΟΜΜΘ ανεξάρτητα από την δική μου συμβολή ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Τους ευχαριστώ θερμά λοιπόν, για την παραδειγματική συνεργασία μας μέχρι σήμερα.”

Παιδιά, νέοι, άνεργοι, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες παραμένουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύεται έμπρακτα και μέσω της τιμολογιακής πολιτικής του ΟΜΜΘ, αλλά και της ενίσχυσης της δημιουργικότητας τους στον τομέα του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ας σημειωθεί ότι ο χώρος δοκιμών της MOYSA, που δημιουργήθηκε στο Μ2 στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος εκτός από χώρος προετοιμασίας της ορχήστρας σύντομα θα αποτελέσει και χώρο γόνιμης συνάντησης νέων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων της πόλης μας.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν παραγωγές, συνεργασίες και θεματικοί κύκλοι όπως:

  • Reworks Festival: Reworks Agora – Διεθνές Φόρουμ
  • Κ.Ο.Θ.
  • Κύκλος Μουσικής Δωματίου
  • Κύκλος Διαλέξεων με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • 52α Δημήτρια
  • Σ.Ο.Δ.Θ.
  • Φιλαρμονική του Δήμου
  • Θέατρο στο Μέγαρο
  • Διάσημοι Σολίστ
  • ΜΟΥSA
  • The Met Live in HD σε συνεργασία με τον όμιλο ΑΝΤ1
  • Θεματικός Κύκλος: Λόγος για τη ζωή, από την αρχαιότητα ως σήμερα
  • Πόλεμος – Προσφυγιά – Μετανάστευση
  • Θέατρο για παιδιά (Με το Μαγικό Αυλό και Τα Αληθινά Δώρα του Αϊ-Βασίλη)
  • 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: Les Goûts Réunis
  • Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
  • 8ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής
  • Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο
  • Τα κλασικά αριστουργήματα … αλλιώς
  • Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο
  • Όπερα στο Μέγαρο Jacques Offenbach: La Belle Hélène
  • Σ.Φ.Μ.Θ.
  • Musical στο Μέγαρο: Jesus Christ Superstar
  • Piandaemonium 6 πιάνα – 12 πιανίστες
  • The Guangzhou Ballet: Ο Καρυοθραύστης
  • Χριστούγεννα στο Μέγαρο

 Λεπτομέρειες για τις παραγωγές στο cd της συνέντευξης και στο https://1drv.ms/f/s!ApgsqI-G5-NNg50xuYHXqqmVme3TLA

 Σο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου, χορηγός είναι η Alpha Bank, τα LIDL,  χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines, και χορηγός φιλοξενίας το Mediterranean Palace Hotel και το Grand Hotel.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα