Είναι τρελός ο Κιμ Γιoνγκ Ουν; «Οχι», απαντά σε άρθρο η Le Monde και εξηγεί [εικόνες]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Είναι τρελός ο Κιμ Γιoνγκ Ουν; «Οχι», απαντά σε άρθρο η Le Monde και εξηγεί [εικόνες]

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εθεωρείτο μαριονέτα όταν ανήλθε στην εξουσία. Αλλά αποδείχθηκε πολύ πιο αποφασιστικός απ’ ό,τι πίστευαν όλοι γι’ αυτόν, γράφει η Le Monde, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα γεγονότα μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Γράφει, μεταξύ άλλων, η γαλλική εφημερίδα, σε σημερινό της άρθρο, με τίτλο «Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο στρατηγικός νους»:

Τα κοσμητικά επίθετα («ψυχοπαθής» ή «ο τρελός χοντρούλης») δεν λείπουν από το διεθνές λεξιλόγιο για να χαρακτηρίσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον 33χρονο ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Αλλά στην πραγματικότητα τον είχαν υποτιμήσει. Είχε γίνει λάθος εκτίμηση και τις συνέπειές της τις βλέπουμε σήμερα: ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν ο πατέρας του και ο παππούς του από τη δεκαετία του 1980, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αυτή τη στιγμή κάνει τη Βόρεια Κορέα μια νέα πυρηνική δύναμη και προκαλεί όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα, η οποία για λόγους δικών της συμφερόντων ήταν ως αυτή τη στιγμή το μοναδικό στήριγμα του καθεστώτος.

Οταν ανήλθε στην εξουσία το 2011 ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τρίτος γιος του Κιμ Γιόνγκ Ιλ, τον θεωρούσαν μια απλή μαριονέτα, την οποία θα χειραγωγούσε η παλιά φρουρά των στελεχών. Και πράγματι, η κατάστασή του ήταν ασταθής: δεν είχε εμπειρία και η μόνη νομιμοποίησή του ήταν πως τον είχε επιλέξει ο πατέρας του. Η επιλογή είχε εγκριθεί από το Κόμμα Εργασίας, στην κυβέρνηση, αλλά δεν αρκούσε για να του εξασφαλίσει την εξουσία.

Αποδείχθηκε πιο αποφασισμένος απ’ό,τι πίστευαν: απαλλάχθηκε, με βίαιο τρόπο (συλλήψεις και θανατικές εκτελέσεις) από όσους δεν του φαίνονταν αρκετά υπάκουοι (εκ των οποίων ο θείος του  Jang Song-taek, το 2013, ο οποίος εθεωρείτο ο ισχυρός άνδρας του παρασκηνίου).

«Εξυπνος, πραγματιστής και αποφασισμένος, δεν διστάζει να αποτελειώσει όσους δεν εμπιστεύεται», εκτιμά ο  Andrei Lankov, του πανεπιστημίου Koomkin στην Σεούλ.
Οι κινήσεις του έκαναν όσους τον περιβάλλουν πιο προσεκτικούς. «Διαθέτει μια εξουσία χωρίς αμφισβητήσεις και περιβάλλεται από έναν μικρό κύκλο συμβούλων, 40άρηδων, οι οποίοι είναι άγνωστοι στον έξω κόσμο, καθώς και από μερικές προσωπικότητες της παλιάς φρουράς. Παραχωρεί εξουσίες περισσότερο από τον πατέρα του, αλλά στο τέλος μόνο αυτός αποφασίζει».

Δύο στόχοι: Η πυρηνική βόμβα και η οικονομία
Σύμφωνα με την Le Monde δύο είναι οι στόχοι του Κιμ Γιόνγκ Ουν και δείχνει να τους κερδίζει: η απόκτηση πυρηνικής βόμβας και η ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Κορέας.

Η οικονομία αναπτύσσεται!
«Ας μην ντρεπόμαστε: αναπτυσσόμαστε με τον δικό μας τρόπο», μπορεί να διαβάσει κάποιος στις προπαγανδιστικές αφίσες της Πιονγιάνγκ. Σίγουρα αυτό συμβαίνει σε επίπεδο πυραυλικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών όπλων. Το ερώτημα είναι πώς μια χώρα με περιορισμένες πηγές πλούτου, απομονωμένη και υφιστάμενη κυρώσεις, μπορεί να βρίσκει κεφάλαια για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα. Ισως με αυστηρή λιτότητα στο λαό του. Αλλά μπορεί κανείς να διαπιστώσει, τα πέντε τελευταία χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας (RPDC) έκανε σημαντικές προόδους σε επίπεδο υποδομών και συνθηκών ζωής, αναφέρει η Le Monde. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Κορέας, στη Σεούλ, η οικονομία της Β. Κορέας κατέγραψε το 2016 ανάπτυξη 3,9%.

Σύμφωνα με την Le Monde, η χώρα δείχνει μια εκπληκτική ζωτικότητα. Γέμισε με ουρανοξύστες 20 ως 30 ορόφων, οι οποίοι οικοδομούνται μέσα σε λίγους μήνες, εμφανίζει πλέον μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και πάλλεται από οικοδομική φρενίτιδα.
Η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας έχει ακόμη κακοφωτισμένους δρόμους και φτωχικά κτίρια. Οι επαρχιακές πόλεις αντανακλούν το γκρίζο των κομμουνιστικών χωρών. Αλλά δείχνει να ξεκολλάει από τον οικονομικό μαρασμό που εμφάνιζε στη δεκαετία του 1990, όταν πέθαναν από την πείνα 600.000 ως 1 εκατομύριο άνθρωποι.

Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015, όταν η οικονομία της χώρας είχε πληγεί από την ξηρασία και μείωση των τιμών των πρώτων υλών. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη βιομηχανία ενέργειας κυρίως. Η Βόρεια Κορέα έχει την Κίνα κύριο εμπορικό σύμμαχο και αύξησε τις εξαγωγές της κατά 4,6% το 2016.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν δημοσιοποιεί τις οικονομικές στατιστικές του. Αλλά η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας υπολογίζει κάθε χρόνο, από το 1991, το ΑΕΠ του Βορρά, βασισμένη σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της και του υπουργείου Ενωσης.
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006, εξαιτίας των οπλισμών και του πυρηνικού προγράμματός της.
Τον Φεβρουάριο του 2017 η Κίνα ματαίωσε, επίσης, τις εισαγωγές άνθρακα από την Βόρειο Κορέα. Η βιομηχανία άνθρακα και οι βιοτεχνίες εκπροσωπούν το 33,2% της βιομηχανίας της χώρας. Η Τράπεζα της Κορέας εκτιμά ότι οι εξαγωγές του Βορρά αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με πέρυσι, χάρη στα προϊόντα αλιείας (αυξήθηκαν κατά 74%).

Πηγή: Είναι τρελός ο Κιμ Γιoνγκ Ουν; «Οχι», απαντά σε άρθρο η Le Monde και εξηγεί [εικόνες] | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα