Ελπίδες αλλά και φόβοι για αναζωπυρώσεις στον πύρινο εφιάλτη της Αττικής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για την αύξηση των ανέμων – Καλύτερη η εικόνα σε όλες τις περιοχές – Υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του newsbeast.gr

Ελπίδες αλλά και φόβοι για αναζωπυρώσεις στον πύρινο εφιάλτη της Αττικής

Σε εξέλιξη αλλά χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών βρίσκεται η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η καλή εικόνα από όλα τα μέτωπα και η πτώση έντασης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας γεννά αισιοδοξία για τη νέα μέρα, η Πυροσβεστική ωστόσο παραμένει επιφυλακτική καθώς σήμερα αναμένονται άνεμοι έως και 7 μποφόρ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και ετοιμότητα καθώς η αύξηση των ανέμων μπορεί να φέρει νέες καταστροφικές αναζωπυρώσεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι. Τη νύχτα υπήρξαν αναζωπυρώσεις, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δεν προκάλεσαν μεγαλύτερα προβλήματα. Οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι.

Ενεργό μέτωπο δεν φαίνεται, με το πρώτο φως της ημέρας, να υπάρχει, κι αυτό είναι που επιτρέπει αισιοδοξία. Παλεύοντας για ακόμα μια νύχτα με τη φωτιά, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι, και η κυκλοφορία των οχημάτων, που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε.

σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι πυρκαγιές:

– στο Κρυόνερο Ηλείας. Στην κατάσβεση της λαμβάνουν μέρος, 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο και 2 Ε/Π.

– στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κολιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, όπου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 Ε/Π.

Αυτή την ώρα, στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και οι ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί» δήλωνε στο ΑΜΠΕ λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

py

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιο εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα» είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν 210 πυροσβέστες και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα με 80 οχήματα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.

a1

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία

Από τα ξημερώματα ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού και στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές Περιστέρι-Οινόη και Κρυονέρι-Δαφιώτισα, ενώ όλη την νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής έδιναν σκληρές μάχες με τις φλόγες, οι οποίες προς το παρόν δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλο με 24 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 7 υδροφόρα οχήματα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Σχετικώς καλύτερη, σε σχέση με χθες, χαρακτηρίζει την κατάσταση και στα δύο μέτωπα των πυρκαγιών στην Ηλεία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα είναι καλές.

a2

Εξακολουθεί να καίγεται η Ζάκυνθος

Σε πύρινο κλοιό παραμένει, από την Παρασκευή, και η Ζάκυνθος. Το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται στο χωριό Κοιλιωνμένος, όπου οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια.

Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης ενώ με το που ξημέρωσε άρχισε τις ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Στο νησί έχει μεταβεί από το Σαββατοκύριακο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς πολλές φωτιές ξέσπασαν σε μικρό χρονικό διάστημα στο νησί και στις Βολίμες εκδηλώθηκαν τέσσερις εστίες μέσα σε περίπου μία ώρα, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

a3

Προβληματισμός για εμπρησμούς

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν τη Δευτέρα 91 πυρκαγιές και χθες άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη

«Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι.

a4

Επισκεπτόμενος το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Τόσκας τόνισε πως «είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της καταστροφής και όχι η ώρα των ύβρεων και της απαξίωσης. Προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων, προσπαθούμε να δούμε και τα σφάλματά μας». Πρόσθεσε δε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνουν και από τον οποίο παίρνουν κατευθύνσεις.

a5

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στη Σάμο

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί κατά το ήμισυ, βρέθηκε στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Κέδρος στην Σάμο.

Ο μηχανισμός βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μηχανισμός αποτελείτο από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί και ήταν τοποθετημένος σε πρανές δρόμου κοντά σε δασική έκταση.

Αξιωματικοί της Π.Υ. Σάμου πήραν τον μηχανισμό για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση.

a6

Κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού στον 63χρονο που συνελήφθη στην Πάρνηθα

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή 63χρονου άνδρα από την περιοχή της Πάρνηθας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού καθώς προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, τόνιζαν πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι πυρομανής και πλέον η Κρατική Ασφάλεια, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει τη πιθανότητα να έχει προκαλέσει με τη δράση του κι άλλες φωτιές στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως ο 63χρονος Έλληνας εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στην Πάρνηθα με το αυτοκίνητό του μέσα στο οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., χωρίς εκείνος να μπορεί να δικαιολογήσει τους λόγους που τα είχε μαζί του ενώ βρισκόταν μέσα σε δασική περιοχή.

a7

a8

a9

Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή

Η Ελλάδα απηύθυνε επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415.

Η Γαλλία, ωστόσο, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές  ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Αντίθετα το αίτημα για βοήθεια έγινε δεκτό από την Κύπρο έγινε δεκτό και έτσι ομάδα 60 ανθρώπων μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με C-130. Μάλιστα το πρώτο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και χρειάστηκε να σταλεί δεύτερο για τη μεταφορά του προσωπικού.

a10

a11

a12

a13

a14

a15

a16

prrkgmetx8

prrkgmetx9

rlktra15rlktra14rlktra13rlktra12rlktra11rlktra2rlktra3rlktra4rlktra5rlktra6rlktra7rlktra8rlktra9rlktra10rlktra1rlktra21rlktra20rlktra19rlktra18rlktra15rlktra17rlktra16

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα