Αίτημα στην Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολ. προστασίας – Το Πολυδένδρι πλησιάζουν οι φλόγες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

Ανεξέλεγκτη παραμένει για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολική Αττική καθώς το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, η πυρκαγιά κατευθύνεται βορειοδυτικά και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτείνεται ταχύτατα. Ως εκ τούτου, εγινε αιτήμα στην Ευρωπαικό μηχανισμό Πολιτικής προστασίας για διεθνή συνδρομή με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα για δύο CA415, αεροσκάφη που διαθετεί η Γαλλία, η οποία απέρριψε το αίτημα λόγω των πυρκαγιών στην επικράτειά της. Παράλληλα, η Κύπρος έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει στην Ελλάδα 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής απήυθηνε έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κατόπιν υποδείξεων των αρχών ενώ έκαν γνωστό πως εγινε μια προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό στην περιοχή της Παρνηθας.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής από το πρωί να ελέγξουν την φωτιά ενώ όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, η κυκλοφορία από Πολυδένδρι προς Λαμία και από τον κόμβο Μαρκοπούλου προς Αθήνα, έχει διακοπεί.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, απειλούνται σπίτια στο Σαλαμίδι, ενώ ήδη τρεις κατοικίες έχουν εκκενωθεί προληπτικά. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη λίγο είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, τα οποία αναμένεται να σταματήσουν τις πτήσεις μέχρι τις 9 το βράδυ.

Καμμένα σπίτια και δασικές εκτάσεις

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων. Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: «Πολύ κρίσιμη ώρα»

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε στην «Κ» ότι «η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο».

Πολιτική αντιπαράθεση 

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας». Εξάλλου, ήδη από την έναρξη της περιόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει την ανάγκη να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός.

Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα