Με «φωτιά και οργή» απειλεί ο Τραμπ τη Βόρεια Κορέα – Χτύπημα στη νήσο Γκουάμ εξετάζει η Πιονγκγιάνγκ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο γύρω από την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, με τις εκατέρωθεν απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

“Φωτιά και οργή”

Ο Αμερικανός πρόεδρος, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας πως εφόσον η Πιονγιάνγκ κλιμακώσει τις απειλές της για χρήση πυρηνικών, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ξανά».

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην εκτοξεύει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ξανά» διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσεϊ.

“Αυτοτελής πυρηνική δύναμη” η Βόρεια Κορέα

Της δήλωσης του κ. Τραμπ, είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία, επικαλούμενη απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα φέρεται να ολοκλήρωσε τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής, προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς της πυραύλους.

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών βαλλιστικών πυραύλων, όμως η ικανότητά του να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Washington Post, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Χτύπημα στη νήσο Γκουάμ εξετάζει η Πιονγκγιάνγκ

Αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε ότι “εξετάζει προσεκτικά” ένα σχέδιο επίθεσης στη νήσο Γκουάμ, έδρα μίας αμερικανικής βάσης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού στρατού, το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, αν το αποφασίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με “πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο”.

Άλλος εκπρόσωπος του στρατού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν έναν “προληπτικό πόλεμο”, και κάθε τέτοιο σχέδιο θα αντιμετωπιστεί με έναν “ολομέτωπο πόλεμο που θα εξολοθρεύσει όλα τα κάστρα των εχθρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ”.

Ο κυβερνήτης της νήσου Γκουάμ “απάντησε” στην προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας για ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει απειλή και το νησί είναι έτοιμο για “παν ενδεχόμενο”, με μέτρα προστασίας για τους πολίτες του.

“Το Γκουάμ είναι αμερικανικό έδαφος […] δεν είμαστε μόνο μία στρατιωτική εγκατάσταση”, τόνισε ο κυβερνήτης του νησιού του Ειρηνικού Ωκεανού, Έντι Κάλβο.

Σε βίντεο-μήνυμά του, ο Κάλβο ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο και έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν έχει υπάρξει αύξηση του επιπέδου κινδύνου για τη νήσο Γκουάμ. Σημείωσε ακόμα ότι θα συναντηθεί με τον στρατιωτικό επικεφαλής του νησιού προκειμένου να συζητήσει μαζί του το επίπεδο ετοιμότητάς τους

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα