Η αλβανική μαφία στην Ελλάδα

8/8/17 | 1 σχόλια | 1 απαντήσεις | 699 εμφανίσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Φυτεία χασίς στο χωριό Λαζαράτι. Η Αλβανία είναι η κύρια πηγή της ινδικής κάνναβης που διακινείται στην Ενωση, σύμφωνα με έκθεση της Europol.

«Το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα έχει αναδειχθεί την τελευταία δεκαετία σε μία από τις κύριες απειλές για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε επίπεδο Ε.Ε., η απειλή παραμένει ισχυρή. Η Ελλάδα, συνεπεία της γειτνίασής της με την Αλβανία, πλήττεται άμεσα από τις δραστηριότητες των αλβανόφωνων εγκληματικών οργανώσεων ως επακόλουθο του μεγάλου αριθμού μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας».

Αυτό επισημαίνεται σε εμπιστευτική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τη διείσδυση της αλβανικής μαφίας στη χώρα, την οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ». Eχει ημερομηνία 25 Ιουλίου 2017 και για τα συμπεράσματά της έχουν ενημερωθεί οι ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών. Στις σελίδες του εγγράφου παρατίθενται αδημοσίευτα αριθμητικά δεδομένα για τη συμμετοχή Αλβανών υπηκόων στη λεγόμενη «βαριά» εγκληματικότητα στη χώρα. Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται ευρήματα πρόσφατων Εκθέσεων Εκτίμησης Απειλής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και της EUROPOL με αντικείμενο τη δράση της αλβανόφωνων εγκληματικών οργανώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιούνται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Η κάνναβη καλλιεργείται στην Αλβανία και στο Κόσοβο και από εκεί διανέμεται κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία. Για την εισαγωγή της ηρωίνης και της κοκαΐνης, οι εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονται με αντίστοιχες από την Τουρκία και τη Λατινική Αμερική. Συχνά, για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους, χρησιμοποιούν ιδιόκτητες, νομότυπες επιχειρηματικές δομές. Παρατηρείται επιρροή τους σε αστυνομία, τελωνεία και δημοσίους υπαλλήλους» αναφέρεται στην έκθεση.

Το ζήτημα της εισαγωγής ναρκωτικών στην Ελλάδα από την Αλβανία είχε θέσει στην πρέσβειρα της Αλβανίας στην Αθήνα Αρντιάνα Χομπντάρι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Ο κ. Τόσκας ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αλβανικές διωκτικές αρχές προκειμένου να περιοριστεί η διακίνηση χασίς προς την Ελλάδα. Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και στη συνάντηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα με τον Αλβανό ομόλογό του Haki Cako, τον Νοέμβριο του 2016 στα Τίρανα.

Δημοφιλέστερη η κάνναβη

«Η κάνναβη παραμένει με διαφορά το δημοφιλέστερο ναρκωτικό στην Ε.Ε. και η Αλβανία παραμένει η κύρια πηγή της ινδικής κάνναβης που διακινείται στην Ενωση» επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της EUROPOL για το οργανωμένο έγκλημα στη Γηραιά Ηπειρο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το α΄ εξάμηνο του 2017 οι ελληνικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών εντόπισαν 6,8 τόνους χασίς προερχόμενους από την Αλβανία, ενώ το 2016 η κατασχεθείσα ποσότητα «φούντας» από τη γείτονα χώρα ανήλθε σε 8,4 τόνους. «Η εισαγωγή πραγματοποιείται είτε οδικώς μέσω δύσβατων περιοχών και αφύλακτων σημείων της μεθορίου, είτε μέσω επιβατών λεωφορείων, που κρύβουν στις αποσκευές τους τα ναρκωτικά, είτε μέσω των θαλασσίων συνόρων με ταχύπλοα σκάφη» αναφέρεται στην έκθεση. Τονίζεται ακόμα ότι στην Αλβανία αποθηκεύεται ηρωίνη από το Αφγανιστάν και την Τουρκία, την οποία τα μέλη της αλβανικής «μαφίας» διανέμουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακόμα, διαπιστώνει προσπάθεια αλβανικών εγκληματικών ομάδων να αποκτήσουν απευθείας προσβάσεις στο καρτέλ της κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική. Αυτό απέδειξε η εξάρθρωση (την 11η Ιουλίου) δικτύου διακίνησης ναρκωτικών με επικεφαλής 44χρονο Αλβανό, που εισήγαγε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης στην Ελλάδα απευθείας από τη Βολιβία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εγκληματικά «πεδία», οι Ελληνες αξιωματικοί επισημαίνουν στο εμπιστευτικό έγγραφό τους σημαντική συμμετοχή Αλβανών σε κλοπές οχημάτων τα οποία διοχετεύονται σε Αλβανία και Κόσοβο, σε υποθέσεις trafficking γυναικών από την Αλβανία στην Ελλάδα καθώς και σε υποθέσεις ένοπλων ληστειών. «Τα μέλη των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων είναι στην πλειονότητά τους έμπειροι στη διάπραξη αυτού του είδους εγκλημάτων, ενώ χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί η χρήση βίας, η έλλειψη δισταγμού και η χρήση πυροβόλων όπλων». Τέλος, στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται αναφορά στην ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή υπηκόων Αλβανίας σε ομάδες «μπράβων».

Θύματα ληστείας και πολλοί Αλβανοί

Σύμφωνα με αδημοσίευτα στατιστικά δεδομένα που παρατίθενται στην εμπιστευτική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα από το 2010 έως το 2015, Αλβανοί υπήκοοι αναγνωρίστηκαν ως δράστες 13.571 κλοπών και διαρρήξεων, 3.158 κλοπών τροχοφόρων (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) και 3.298 ληστειών. Αντίστοιχα, υπήκοοι Αλβανίας αναφέρονται ως δράστες σε 4.347 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και 478 ανθρωποκτονίες. «Η συμμετοχή υπηκόων Αλβανίας στη διαμόρφωση της εγκληματικότητας στη χώρα είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες εθνικότητες που διαβιούν στην Ελλάδα.

Οι Αλβανοί υπήκοοι εμπλέκονται ευρέως στη διακίνηση ναρκωτικών, σε κλοπές, ληστείες, πλαστογραφίες, εμπορία ανθρώπων, παραβάσεις του νόμου περί όπλων» επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Στην ίδια έκθεση, πάντως, επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών που ζουν και εργάζονται στη χώρα έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Το διάστημα 2010-2015 8.798 υπήκοοι Αλβανίας έχουν πέσει θύματα κλοπής και 1.165 θύματα ληστειών. Σύμφωνα εξάλλου με τις τελευταίες εκθέσεις εκτίμησης απειλής για το οργανωμένο έγκλημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. «η συνεργασία μεταξύ ημεδαπών και υπηκόων Αλβανίας έχει ενισχυθεί, γεγονός που καταδεικνύει την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό εγκληματικό “γίγνεσθαι”».

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα εν Ελλάδι, του Ιωάννη Μιχαλέτου

  Η Ελλάδα, ξέφραγο αμπέλι, δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τον κίνδυνο αθρόας μετανάστευσης (και) από την Αλβανία. Αγνόησε και παραβίασε όλες τις βασικές αρχές τής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες, κατά τεκμήριον, έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέμα τής μετανάστευσης.

  1) Όχι μετανάστες από όμορη χώρα. Η Αλβανία είναι όμορη με την Ελλάδα.

  2) Όχι μετανάστες από χώρα, με την οποία το κράτος υποδοχής (Ελλάς εν προκειμένω) έχει πολιτικές ή άλλες διαφορές. Χρειάζεται να τις απαριθμήσω;

  3) Οι μετανάστες από μία χώρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% τού συνόλου των μεταναστών. Οι μετανάστες από την Αλβανία υπολογίζονται στο 40% τού συνόλου των μεταναστών.

  Και βεβαίως όλα τα παραπάνω αφορούν στην NOMIMH μετανάστευση. Οι λαθρομετανάστες απελαύνονται άνευ εταίρας.

  Τι από τα παραπάνω, τής νομιμότητας συμπεριλαμβανομένης, τήρησε η Ελλάδα; Απολύτως τίποτε. Άφησε να γεμίσει η χώρα με Αλβανούς, των οποίων η ροπή προς το έγκλημα και δη το βαρύ (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, διακίνηση γυναικών, ληστείες μετά ή άνευ φόνου, εκτελέσεις “συμβολαίων” κλπ.) είναι παγκοσμίως γνωστή.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Σταύρος Λυγερός Όπως αναμενόταν, έλαβε χώρα μίνι ανασχηματισμός, για την ακρίβεια συμπληρώσεις του κυβερνητικού σχήματος. Αφορμή ήταν η αντικατάσταση του υφυπουργού Εργασίας Ηλιόπουλου, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Του Κώστα Ράπτη Η πολυετής συριακή περιπέτεια της Τουρκίας ξεκίνησε με τη φιλοδοξία της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ και της δημιουργίας ενός οιονεί προτεκτοράτου νοτίως των συνόρων. Οδηγήθηκε στην προσπάθεια αποτροπής της ανάδυσης μιας νέας κουρδικής οντότητας, απειλητικής για ...

  15/2/19 | (2 σχόλια)
  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ Ο Μ.Μπόλαρης, ο Θ.Μωραΐτης, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, ο Π.Κουρουμπλής, ο Α.Τόλκας, η Θ.Τζάκρη Η τελευταία μεταγραφή δύο πρώην συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τους Θάνο Μωραίτη και Αγγελο Τόλκα- τους ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας