Κάτι αλλάζει στις σχέσεις Τσίπρα-Καραμανλή…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ  

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, μια ειδοποιός μεταστροφή στις παραδοσιακά καλές, εκλεκτικές σχέσεις μεταξύ του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην πρωθυπουργού (και του πολιτικού του περιβάλλοντος…) Κώστα Καραμανλή.

Έχει σχολιασθεί δια μακρών η τουλάχιστον περίεργη στάση της κυβέρνησης των Συριζανέλιων, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, να αφήνει… εκκωφαντικά στο απυρόβλητο τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή. Για τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης που οδήγησαν στα μνημόνια, κατά την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνονται… γενικώς και αορίστως “οι κυβερνήσεις του δικομματισμού”. Οσάκις, δε, οι ευθύνες έχουν προσωποποιηθεί, αφορούν πάντα είτε την διακυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, είτε την οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου, κατά κύριο λόγο, όμως, την διετία των “Σαμαροβενιζέλων”…

Ο Καραμανλής παρέδωσε ένα “διαχειρίσιμο” έλλειμμα, της τάξεως του 6,5%, σύμφωνα με την… δημιουργική λογιστική των τότε κυβερνώντων. Και η αποκάλυψη, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οποία αποδέχθηκε και η ΕΕ αλλά και οι δανειστές, το 2010, ότι το πραγματικό έλλειμμα που άφησε η καραμανλική διακυβέρνηση, αποδόθηκε από την (αντιπολιτευόμενη τότε…)ΝΔ, αλλά ΚΑΙ τον επίσης αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, σε αλχημείες της “κομματικής” ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ. Γι’ αυτό και… εφτά χρόνια μετά και παρά τις αλλεπάλληλες αθωώσεις του, εξακολουθεί και σήμερα να διώκεται ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Α. Γεωργίου. Κάτι, που έχει εξοργίσει τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν ( ως προαπαιτούμενο του 4ου αριστερού μνημονίου…) όχι μόνο την πλήρη, επιτέλους, απαλλαγή του, αλλά και την καταβολή των δικαστικών εξόδων του από το κράτος. Και η κυβέρνηση μόλις προχθές, δείχνει να συμμορφώνεται, με σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα.

Γιατί αυτή η εκλεκτική μεταχείριση του Κώστα Καραμανλή από τον “ ικανό μικρό”, όπως αποκαλούσε μέχρι πρόσφατα τον κ. Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός; Γιατί όλες  οι εξεταστικές που έχουν συσταθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία αφορούν τις κυβερνήσεις από το…2010 και μετά, και πάντα μέχρι το τέλος του 2014; Γιατί ο κ. Τσίπρας δέχεται την εξεταστική για το πως φθάσαμε στην οικονομική κρίση που έχει προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, υπό τον όριο να φορά ΜΟΝΟ το διάστημα 2010-2014; Όλες οι εκδοχές και οι… καχυποψίες, έχουν βάση αληθείας και είναι ευπρόσδεκτες. Ίσως, ο κ. Τσίπρας να ξεπληρώνει την “χάρη” που του προσέφερε ο Κώστας Καραμανλής… παραχωρώντας τον “Πάκη” του ως υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την διαδικασία εκλογής του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2015…Ίσως, πάλι, έχοντας από … μέσα καλή πληροφόρηση για τα ενδοκομματικά τεκταινόμενα στην ΝΔ (την οποία ο πρώην Πρόεδρος θεωρεί κληρονομικό βιλαέτι του, και έχει λόγω στις εσωκομματικές διεργασίες), ο κ. Τσίπρας να θέλησε να χρησιμοποιήσει τον Καραμανλή, ως μοχλό εσωκομματικών αντιηγετικών εξελίξεων. Ξέρει ο πρωθυπουργός, ότι ο κίνδυνος για την παραμονή του στην εξουσία, τούτη την ώρα προσωποποιείται στον Κυριάκο. Άρα, κάθε κίνηση αποδυνάμωσης του, θεωρείται χρήσιμη…

Έτσι είχε το πολιτικό σκηνικό, σ’ ότι αφορά τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, μέχρι πριν λίγες μέρες. Μέχρι να βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην επαρχία και να πεί για πρώτη φορά ότι το δημόσιο έλλειμμα που άφησε η διακυβέρνηση Καραμανλή, ήταν όντως στο 15%! Λάθη στις διατυπώσεις του, κάνει ενίοτε ο κ. Τσίπρας. Αλλά τέτοιο λάθος, δεν θα το έκανε ποτέ! Κι’ αν, ας πούμε, ήταν λάθος, δεν θα το επαναλάμβανε μια μέρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος. Βάλτε στην ζυγαριά και την “προθυμία” της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, σ’ ότι αφορά την περίπτωση του κ. Γεωργίου ( έγκληση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ν’ ασκηθεί εκ νέου δίωξη στον κ. Γεωργίου, ίσως να εκτιμηθεί από το γκουβέρνο ως ακόμη ένα… “θεσμικό εμπόδιο”!) και είναι εύλογο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, πως μάλλον οι “μέρες κρασιού και λουλουδιών” Τσίπρα-Καραμανλή ανήκουν στο παρελθόν.

Αν, όντως, έτσι έχει η κατάσταση, ο ανήσυχος παρατηρητής των εξελίξεων θ’ αναρωτηθεί τι συνέβη και σημειώνεται αυτή η μεταστροφή. Μια, αν όχι η πιθανότερη, εξήγηση, ίσως να είναι ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες στην ΝΔ  έχουν αλλάξει, και τα παιγνίδια “εισοδισμού” του ΣΥΡΙΖΑ με την βοήθεια της “καραμανλικής συνιστώσας” του, να μην βρίσκουν την αναμενόμενη επιρροή τους.

Μπορεί να θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα παλιά  δεξιά “κάστρα”  ξεθωριάζουν στον χρόνο και στις εξελίξεις, η απήχηση των “χρησμών” που βγαίνουν από τα υπόγειά τους  έχει εκμηδενισθεί. Έστω και για λόγους… αυτοσυντήρησης και… ανασύνταξης: εν όψει μια πιθανής εντυπωσιακής εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καμιά “συνιστώσα” της ΝΔ δεν επιθυμεί να μείνει εκτός μετεκλογικού κάδρου. Ούτε η… ομοφοβική, ούτε η υπέρμαχος του “Τάματος του Έθνους”, ούτε αυτή  που καλύπτει τους “τζάμπα μάγκες”…

Ο κ. Μητσοτάκης, ίσως κρίνει ότι για λόγους τακτικής και προεκλογικής συσπείρωσης, δεν είναι σκόπιμο από τώρα να ξεκαθαρίσει, ως εξουσία αύριο, “με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει…”. Αρκεί μόνο να το έχει αποφασίσει!

Πηγή: Κάτι αλλάζει στις σχέσεις Τσίπρα-Καραμανλή… | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο αγαπητος, αξιοδιαβαστος και αξιοπροσεκτος απο την αρθρογραφια του σε συντηρητικες-οπως τις λενε οι προοδευτικοι- εφημεριδες κ. Θανος Οικονομοπουλος ”καταναλωσε” πολυ μελανι για να ΜΗ -και παλι – αντιληφθει την διατυπωθεισα και απο τον ιδιο τον κ. Τσιπρα και τον κυβερνητικο του εκπροσωπο φραση τους οτι, το πραγματικο ελλειμμα του 2009 ειναι το αναφερθεν απο την ΕΛΣΤΑΤ του κ. Γεωργιου ,δηλαδη το 15%, ο οποιος -κ.Γεωργιου- το εντοπισε , το κατεγραψε και το ανεφερε στην ΕΥΡΟΣΤΑΤ εντος 10ημερου ,-μια αδιανοητη για το Ελληνικο κρατος ταχυτητα – , οταν το παρουσιασε στο ΕΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ο τοτε υπουργος κ. Παπακων/νου. Θα περιμεναμε πιο ”υποψιασμενο” τον πολυπειρο δημοσιογραφο κ. Οικονομοπουλο οτι αυτο εγινε ,γιατι υποχρεωνεται η κυβερνηση και να αθωωσει τον κ. Γεωργιου και με νομο να πληρωσει και τις δικαστικες του δαπανες . Και αυτο -την αναγκη φιλοτιμιαν ποιουμενος ο κ. Τσιπρας -επρεπε να το εξαγγειλει δημοσιως και το πολυ-πολυ να τηλεφωνησει για να ζητησει την κατανοηση του κ. Καραμανλη, αν και γενικως συναισθηματισμοι δεν χωρουν στην πολιτικη. ΚΡΙΜΑ -επι πλεον- που ο κ. Θανος Οικονοπουλος -αρτι αντικαραμανλικος- αρπαξε την ευκαιρια για να αναφερθει στα εσωκομματικα της Νεας Δημοκρατιας- με την μονιμη επωδο οτι, οπως και ο κ. Σαμαρας ετσι και ο κ. Μητσοτακης πρεπει να απομονωσει την ”Καραμανλικη” συνιστωσα . Καπως ετσι αναφερονταν και προ (45 )χρονων μερικοι στον χωρο της μετεμφυλιακης αντικομμουνιστικης Παραταξεως , αλλα στις 23 Ιουλιου του 1974 ετρεχαν και αυτοι- και οι παντες- στους δρομους τα μεσανυχτα ,για να υποδεχθουν τον ξεγραμμενο και τοτε αλλον Καραμανλη. Να μη ξανασυμβει, αλλα ποιος μπορει να το αποκλεισει;;;. Υ.Γ. Δυστυχως για ολους τους σημερινους ”φιλικοεχθρικα” διακειμενους προς τον Καραμανλη πολιτικους η Εισαγγελεας του Αρειου Παγου κυρια Ξενη Δημητριου ανηρεσε και παλι την αθωωτικη αποφαση του Εφετειου και μαλλον θα ξαναδικασθει ο κ. Γεωργιου για το αυτο το ελλειμμα, την αληθεια του οποιου -κ.Γεωργιου- για το πραγματικο ελλειμμα θα την μαθουμε ,οπως τωρα μαθαινουμε την αληθεια του κ. Βαροφακη. Και να μη ηταν υπαλληλος του ΔΝΤ και να μη ”μαγειρευοντα”ν απο τον κ. ΓΑΠ -κατα την συνεντευξη του Στρος Καν – η προσφυγη μας στο ΔΝΤ και να μη ”ξεπουλουσαν” τα ομολογα στα κρατη τους οι Γερμανικες και Γαλλικες Τραπεζες ΑΝΤΕ θα αξιζε να υποστηριζεις κ. Οικονομοπουλε και πολλοι ομοφρονες σας συνελληνες τον κ. Γεωργιου τωρα -μετα απο αυτα τα συγκλονιστικα γεγονοτα- πως το διαχειριζεστε λογικως και συναισθηματικως;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα