«Καταφύγιο» η Ρουμανία για ομίλους του λιανεμπορίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά την παρθενική είσοδο στη Ρουμανία το φθινόπωρο του 2013, η Jumbo αποφάσισε να δημιουργήσει άλλα 17 καταστήματα στη χώρα, από 8 που διαθέτει σήμερα, έως και το 2022. Εως τον Ιούνιο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσουν τρία νέα ιδιόκτητα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία.

Ισχυρός σύμμαχος ανάπτυξης και στήριξης της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) στα χρόνια της ύφεσης αποδεικνύεται η αγορά της Ρουμανίας για τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους (Jumbo, Sarantis, Folli Follie Group, Fourlis) του λιανεμπορίου. Η χώρα των 21 εκατ. πολιτών συνδυάζει σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία έτη, αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών, καθώς και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και λοιπά προϊόντα.

Οι τέσσερις εισηγμένοι όμιλοι είχαν αντιληφθεί, πολύ πριν κορυφωθεί η εγχώρια ύφεση, ότι δεν μπορούν να στηριχθούν στις πωλήσεις τους στην Ελλάδα αφού κατέρρευσε η αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της υπερφορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να προσφέρει κεφάλαια για τη δημιουργία νέων επενδύσεων και θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 η Ρουμανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «28», με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ της να ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί  η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρουμανία την περασμένη χρονιά κατά 4,8% περίπου, φθάνοντας σε αξία τα 755 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία είναι σταθερά μεταξύ των δύο πρώτων προορισμών για τις ελληνικές επενδύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περισσότερες από 6.200 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή.

Με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο που αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρουμανία. Η πιο πρόσφατη είδηση για τους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία αφορά τον όμιλο παιχνιδιών Jumbo, που επεκτείνει άμεσα την παρουσία του στη ρουμανική αγορά. Μετά την παρθενική του είσοδο στη Ρουμανία το φθινόπωρο του 2013, η διοίκηση αποφάσισε να δημιουργήσει άλλα 17 καταστήματα στη Ρουμανία, από 8 που διαθέτει σήμερα, έως και το 2022. Εως τον Ιούνιο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσουν τρία νέα ιδιόκτητα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία. Ο όμιλος FF Group εγκαινίασε στις 26 Μαΐου του 2016 ένα ιστορικό κτίριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το οποίο αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς της πόλης. Στο κτίριο περιλαμβάνεται το νέο flagship κατάστημα «Collective», που καταλαμβάνει τρεις ορόφους, συνολικής έκτασης 1.200 τ.μ. και εντυπωσιάζει και αυτό με την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική του. Συνδυάζοντας το κλασικό με το minimal στοιχείο, δίνοντας έμφαση στις αμέτρητες μάρκες ρούχων που διαθέτει. Ο κλάδος λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport) του ομίλου Fourlis στις 31 Δεκεμβρίου 2016 απαριθμούσε 31 καταστήματα στη Ρουμανία έναντι 48 καταστημάτων στην Ελλάδα. Επίσης, λειτουργούν σε Ελλάδα και Ρουμανία ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
 kathimerini.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα