Γιατί οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ της; Το μεγάλο μυστικό…

14/7/17 | 2 σχόλια | 6 απαντήσεις | 551 εμφανίσεις

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella” της Total – ENI. Φωτογραφία: www.marinetraffic.com JULY 13, 2017

Η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου έχει πολύ μεγάλη σημασία, έστω και αν οι πάντες στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο είναι δύσπιστοι, όταν το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, εκφράζεται θετικά για οτιδήποτε αφορά τις δύο χώρες.

Η αναγνώριση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της είναι ένα σημαντικό γεγονός.

Μα -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος- υπήρχε περίπτωση οι Αμερικανοί να πράξουν κάτι το διαφορετικό αφού το Δίκαιο της Θάλασσας καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης; Η απάντηση είναι «ναι, θα μπορούσαν». Διότι είναι η υπερδύναμη που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος. Άλλωστε, στο θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% της Κύπρου, ακόμα και σήμερα -43 έτη μετά την εισβολή- συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για τα ανομήματα της κατοχικής δύναμης Τουρκίας.

Το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια την υποστήριξη τους στα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είναι αδιαμφισβήτητα μία πολύ όμορφη είδηση. Έχουν συμφέροντα και θα τα υποστηρίξουν. Μετά την TOTAL και την ENI ακολουθούν οι έρευνες της αμερικανικής EXXONMOBIL, η οποία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Είναι αυτό το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ…

Αναλύοντας την ανακοίνωση, μερικοί κακόπιστοι στάθηκαν στο αμερικανικό κάλεσμα να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια οι φυσικοί πόροι του νησιού και στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης. Οι Αμερικανοί λένε το αυτονόητο και στηρίζουν απόλυτα τη θέση της Λευκωσίας.

Η λέξη «ακριβοδίκαια» έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί είναι -όταν και όποτε λυθεί το Κυπριακό- όλοι οι πολίτες της Κύπρου να έχουν οφέλη σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού.

Οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν το 80% και οι Τουρκοκύπριοι μόλις το 18%. Οι φυσικοί πόροι, ως γνωστόν, ανήκουν στα κράτη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου. Στο διαπραγματευτικό τραπέζι, η Τουρκία ζήτησε το 50% των εσόδων από τους φυσικούς πόρους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Όχι επειδή δεν θα το αποδεχθεί κανένας Ελληνοκύπριος πολιτικός -ούτε αυτοί οι περίεργοι του ΑΚΕΛ. Αλλά επειδή το απορρίπτουν οι διεθνείς κανόνες.

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, που σε άλλα θέματα βρίσκονται μόνιμα απέναντί μας, στο θέμα αυτό, υποστηρίζουν την Κύπρο. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι δεν είπαν ποτέ στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να κάνει πίσω. Ακόμα και πρόσφατα, ο Κύπριος ηγέτης άκουσε να του επαναλαμβάνουν για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πράξει ότι θέλει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και σε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Δεν αφορά το σημείο αυτό την Κυπριακή Δημοκρατία. Η μόνη χώρα που αυξάνει τις εντάσεις είναι ο γνωστός ταραξίας της γειτονιάς μας: Η κατοχική δύναμη Τουρκία. Ουδείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονται και πράττουν με ειρηνικούς όρους, κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί ο πολεμοκάπηλος Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Αμερική, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν πρόκειται να σπεύσει να βοηθήσει την Κύπρο στρατιωτικά εάν η Τουρκία κτυπήσει την Κύπρο. Εκτός εάν έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική και δεν το γνωρίζουμε. Είναι κάτι, που αν συμβαίνει, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, απλούστατα διότι δεν το ξέρω. Από την άλλη, είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα στην περιοχή, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι γείτονές μας. Τα συμφέροντα της Κύπρου ταυτίζονται με τα δικά τους. Και τούτο δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε.

Η έλευση του γεωτρύπανου West Capella είναι μία πολύ όμορφη εξέλιξη για την μαρτυρική Κύπρο και το λαό της. Αντιμετωπίζεται η υπόθεση αυτή με καθολική ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και αυτό μας ικανοποιεί. Μία θετική κατάληξη των ερευνών θα βοηθήσει την εθνική υπόθεση -μην έχετε καμία αμφιβολία. Ίσως, οι Τουρκοκύπριοι, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, να αποφασίσουν να κάνουν τη δική τους επανάσταση.

Το συμφέρον τους είναι η επανενωμένη Κύπρος και η ασφάλεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα που απαιτεί η Τουρκία οδηγούν στη διαιώνιση της απαράδεκτης κατοχής και στο μοίρασμα της Μεγαλονήσου. Δεν πρέπει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να το επιτρέψουμε. Και η απόρριψη των απαιτήσεων της Τουρκίας στην Ελβετία, όσο και να φωνάζουν οι ηγέτες του ΑΚΕΛ, ήταν η ορθή εθνικά απόφαση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όταν έφτασε το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι αφηνίασαν. Η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τηλεφώνησε στον τότε Τούρκο ομόλογό της, τον «καρατομηθέντα» Αχμέτ Νταβούσογλου, και του είπε μόνο μία φράση: Στην πλατφόρμα βρίσκονται ΜΟΝΟ Αμερικανοί πολίτες.

Οι Τούρκοι αποχώρησαν στα …λιμάνια τους. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Στην Ελβετία ο εχθρός ήταν η Τουρκία. Η κατοχική δύναμη είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ και οι οπαδοί της «όποιας λύσης» κατηγορούν τη Λευκωσία και την Αθήνα ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο. Έχουν χάσει τα λογικά τους, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση τους.

Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε οδυνηρές και μη παραδεκτές υποχωρήσεις. Ήταν τραγικό το λάθος του. Αλλά μέσω του λάθους ξεμπρόστιασε την Τουρκία. Καλώς απέσυρε τις υποχωρήσεις και κακώς θα πράξει εάν τις επαναφέρει ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι, διότι θα ακρωτηριάσει την Κύπρο και θα την θέσει υπό την επιρροή της κατοχικής δύναμης. Και αν τώρα γελάμε από ικανοποίηση για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά θα κλαίμε διότι θα απωλέσουμε ότι βγάλει στην επιφάνεια το τρυπάνι του West Capella… Και από ευλογία θα καταντήσει κατάρα…

Πηγή: Γιατί οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ της; Το μεγάλο μυστικό… http://mignatiou.com/2017/07/giati-i-amerikani-ipostirizoun-tis-erevnes-tis-kiprou-stin-aoz-tis-to-megalo-mistiko/

Category: Διπλωματία

( 2 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ Α Ν says:

  Αγαπητε κ. Ιγνατιου ” οι Αμερικανοι υποστηριζουν τις ερευνες της Κυπρου στην Α.Ο.Ζ της”, απλουστατα γιατι και υπεγραψαν την Συμφωνια για το Δικαιο της Θαλασσας το 1982 και το εφηρμοσαν στις δικες τους ΑΟΖ και ανεκαθεν προσπαθουν και ειναι υπερ της Διεθνους νομιμοτητας και φυσικα των συμφεροντων τους ως κρατος και ως επιχειρησεις, οπως κανουν ολα τα σοβαρα κρατη, που δεν εχουν αυταπατες. Τοσο απλα. Η Τουρκια , ομως δεν υπεγραψε την Συμφωνια αυτη , αλλα οριοθετησε την ΑΟΖ της με την Ρωσια στην Μαυρη θαλασσα. Απ’οτι καταλαβα το μακροσκελες αρθρο σας το γραψατε για να ”τα ψαλλετε” παλι στον κ. Αναστασιαδη, που αυτην την φορα ,τουλαχιστον ”δεν τον χαντακωσατε” που λεμε.

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   Οι ΗΠΑ υπέγραψαν την Συνθήκη τού Montego Bay, την 29η Ιουλίου 1994, αλλά το Κογκρέσο δεν την έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα (εδώ).

   “και ανεκαθεν προσπαθουν και ειναι υπερ της Διεθνους νομιμοτητας”

   όπως στο Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία κλπ., όπου δίδαξαν διεθνή νομιμότητα κι έφεραν την Αραβική “Άνοιξη”, αιματοκυλώντας τον κόσμο, ε;

  • 1.2
   Επισκέπτης says:

   Και ειδικά στην Κύπρο, κ. Ιγνατίου, νιώσατε στο πετσί σας, πόσο είναι οι Αμερικανοί υπέρ τής Διεθνούς Νομιμότητος, μετά που οργάνωσαν την πλεκτάνη τής ανατροπής τού Μακαρίου και την κατάληψη τού 37% τής Νήσου από τούς Τούρκους! Και είδατε, κύριε Ιγνατίου, τι έχουν κάνει εδώ και 43 χρόνια για την αποκατάσταση τής εννόμου τάξεως, για την τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, οι οποίοι εποικούν εν ψυχρώ τα Κατεχόμενα και βεβαίως-βεβαίως, είδατε τι έχουν κάνει για να εφαρμοσθούν τα δύο ή τρία τσουβάλια καταδικαστικών ψηφισμάτων τού Σ.Α. τού ΟΗΕ. Όλα αυτά τα είδατε, κύριε Ιγνατίου, δεν μπορεί, άλλως κάποιος μασάει ΣΑΝό εδώ μέσα!

   • 1.2.1
    Σ Α Ν says:

    Αφηστε να απαντησει ο ανταποκριτης Κυπρου και Ελλαδος στς ΗΠΑ -χρονια στο ΜΕΓΑ – κ. Ιγνατιου , εκτος αν συνεννοηθηκατε να απαντησετε εσεις εκ μερους του ανιστορητα και βασει των συναισθηματων σας. Μηπως γνωριζετε ποτε επικυρωσαμε και εμεις την Συμφωνια για το Δικαιο της θαλλασσας;;;. Οσο για την νοιμιμοτητα των ενεργειων ολων των μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας-δεν περιλαμβανεται και τα αλλα, που εχουν και δικαιωμα βετο- μονο στις περιπτωσεις των επεμβασεων κατα της Γιουγκοσλαβιας και Λιβυης ενηργησαν ολοι ως ΝΑΤΟ-πλην της Ρωσιας και εκτος ΟΗΕ , που παντα εκφραζει ευχες και στελνει μετα τις πολεμικες επεμβασεις ειρηνευτικες και ανθρωπιστικες αποστολες. Οσο για τον ΣΑΝο ,που διαβαζετε μη τον καταπινετε, αλλα ο,τι διαβαζεις και μαθαινεις ειναι καλο.

    • 1.2.1.1
     Επισκέπτης says:

     Χα, χα, περιμένεις να σού απαντήσει ο Ιγνατίου;
     Και βέβαια γνωρίζω πότε επικυρώσαμε την Συμφωνία, αλλά δεν θα σού δώσω, άσχετε, τροφή μασημένη. Ο πίνακας, που έδωσα παραπάνω, το γράφει.

     Τελικά, κατάντησαν οι “Ανιχνεύσεις” να έχουν έναν γραφικό, που ασχολείται όλη μέρα με το να γράφει εδώ μέσα, κανείς δεν τού απαντά και δεν ασχολείται μαζί του, πλην ελαχίστων φορών, όπως τώρα.

     • Σ Α Ν says:

      Μου αρκει, που μου απαντατε εσεις .με ατρανταχτα επιχειρηματα-και με λιγες υβρεις, (ειναι θεμα χαρακτηρος) -. Σας ευχαριστω παντως για τον πινακα-για την Ελλαδα εγνωριζα-. Τι λεμε ”το ενα χερι νιβει τ’αλλο και τα δυο το προσωπο”.

     • Επισκέπτης says:

      Στα όντως ατράνταχτα αυτά επιχειρήματα, εσύ δεν έχεις δώσει ούτε μία απάντηση. Αν δεν ήσουν τρολλ και ήθελες απάντηση από τον Ιγνατίου, δεν θα έγραφες αυτά που έγραψες εδώ, λέγοντας μάλιστα “Αφηστε να απαντησει ο ανταποκριτης Κυπρου και Ελλαδος στς ΗΠΑ -χρονια στο ΜΕΓΑ – κ. Ιγνατιου”, αλλά θα τα έγραφες στο ιστολόγιό του. Όπως στο ιστολόγιο τού Καλεντερίδη θα έγραφες το σχόλιο αυτό.

      Σ’ αφήνω λοιπόν να συνεχίσεις να τρολλάρεις και ας μην μπαίνω εγώ εμπόδιο feeding the troll.

 2. 2
  Σ Α Ν says:

  Ολα τα μαθαινουν αυτοι, που γραφουν και ”ανεβαζουν” τα αρθρα τους στις αγαπητες Ανιχνευσεις μας, αρκει να θελουν, αλλα προφανως δεν θελουν να αντιδικησουν , μη τους ξεφυγει και καμια ”βρισια”. Αφηνουν εσας να τους εκπροσωπειτε. Αξιος ο μισθος σας. Καληνυχτα. Υ.Γ. Α… και μη ξεχασετε να διαμαρτυρηθειτε στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ για τα σχολια μου. Και σας παρακαλω -τελος- να μπαινετε εμποδιο. Οπως βλεπετε μπορω και ξεπερνω με ευκολια και τα δικα σας και αλλωνων τα εμποδια, αν διαβαζετε και αλλα σχολια μου.

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  25/4/18 | (1 σχόλια)
  Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, δήλωσε πως τα οράματα μεταξύ της Ελλάδας και της χωρας του είναι κοινά. Και εστίασε το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στη σύγχυση που μπορεί να προκληθεί μεταξύ της "Δημοκρατίας της ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας