Ο φόβος Αναστασιάδη για τουρκική επίθεση με αφορμή τις έρευνες για το φυσικό αέριο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ JULY 11, 2017

Την ευχή ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που να διακινδυνεύσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και του κυπριακού λαού και να παραβλάψει τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας,  εξέφρασε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Κύπρος σε περίπτωση που υπάρχει μια τέτοια πρόκληση, ο Πρόεδρος είπε ότι «το βήμα που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως εκ του μεγέθους και της στρατιωτικής της δυνάμεως δεν είναι άλλο παρά το διεθνές βήμα, η ΕΕ και βεβαίως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης». «Θα αντιδράσουμε αναλόγως όπως επράξαμε και στο παρελθόν  με την ευχή ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε πρόκληση που να διακινδυνεύσει τα όποια συμφέροντα είτε των μεγάλων εταιρειών είτε των συμφερόντων του κυπριακού λαού και ούτε και να παραβλάψει και τα συμφέροντα της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «για να προχωρούσαμε στους πρωθυπουργούς θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει συμφωνία στον τερματισμό του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων» προσθέτοντας ότι αυτά τα δύο θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένα και δεν μπορούσε να διαχωριστεί το ένα από το άλλο. Ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας μου είχε είπε πει ότι εάν συμφωνηθεί και ξεκαθαριστεί το θέμα της αβεβαιότητας που επικρατούσε μέχρι τη μια το πρωί ότι θα ήτο έτοιμος να έρθει στο Κραν Μοντανά. Συνεπώς το θέμα δεν είναι που θα αποδοθούν οι ευθύνες, το θέμα είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική πρόοδος για να έχουμε ελπίδα λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό αναμένει ότι θα καταγραφεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είμαι σε θέση να πω. Ορθό θα ήταν να κατεγράφετο», προσθέτοντας ότι «πολλές φορές -όχι μια – ήταν που παραλείφθη η αντικειμενική παράθεση γεγονότων για λόγους είτε μη ματαίωσης των προσπαθειών για ανανέωση μιας νέας προσπάθειας ή και για σκοπιμότητες και δεν είναι ο ΓΓ είναι άλλοι που συντάσσουν την έκθεση». Ερωτηθείς εάν κάποιοι τρίτοι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις προτάσεις του από άλλη οδό, είπε ότι «ας τις επαναφέρουν οι ίδιοι, αν πρόκειται να συζητούν για τη χώρα τους μπορούν  να συζητηθούν ότι θέλουν».

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη νέα έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τη μέχρι σήμερα κατάσταση». Είπε επίσης ότι «Θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων για να κινητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας έτσι ώστε να πειστεί η Τουρκία να αλλάξει τις θέσεις που υιοθετεί με τις οποίες δεν βλέπω ότι θα μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος αλλά ένα ενδεχόμενα προτεκτοράτο της Άγκυρας». Ανέφερε ακόμη ότι   η απογοήτευση είναι φυσικό να κυριαρχεί ανάμεσα στους Ε/κ και Τ/κ για την αποτυχία αυτής της προσπάθειας  «όμως δεν είναι ευθύνη δική μας αλλά όσων διατηρούν τέτοιες θέσεις που θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι είχε προτείνει να παραχωρήσουν μια από κοινού δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κ. Ακιντζί για να εξαγγείλουν τις συγκλίσεις «έτσι ώστε να δώσουμε την πραγματική εικόνα εκείνων των οποίων είχαμε συμφωνήσει» και να αποφευχθούν υπαναχωρήσεις από την όποια πλευρά αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «έτσι ώστε να επιλυθούν οι μικρότερες και εν συνεχεία οι μεγαλύτερες διαφορές για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου».

«Χωρίς αμφιβολία η κατάληξη του Κραν Μοντανά δεν είναι η πλέον ευχάριστη και οπωσδήποτε υπάρχει ένα κλίμα δυσπιστίας πλέον ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς, όμως θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να εμμένουμε στις προσπάθειες προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε.

Ερωτηθείς για το ρόλο των Βρετανών και του κ. Έιντε ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «και η σιωπή πολλές φορές αποτελεί απάντηση».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης της μορφής λύσης του κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους κινδύνους να υποβοηθήσουμε πολύ περισσότερο στους στόχους της Άγκυρας για σχέδιο Β και τη δημιουργία δύο κρατών. Ερωτηθείς εάν έχουμε επενδύσει περισσότερο από όσο έπρεπε στον Τ/κ ηγέτη, είπε ότι «δεν είναι θέμα επενδύσεων είναι θέμα διάθεσης να διαπραγματευτείς. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακκιντζί είναι περισσότερο Κύπριος παρά οτιδήποτε άλλο αλλά καταλαβαίνετε ότι τα όποια σχόλια μου ενδεχόμενα να τον οδηγήσουν σε περιπέτειες όπως και τον Μουφτή των κατεχομένων που σήμερα έχει συλληφθεί ως συνεργάτης του Γκιουλέν».

Αν παραμείνει, είπε,  ο ομφάλιος λώρος των κατεχομένων με την Τουρκία «εάν επιμένουν στα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι ελεγχόμενοι (οι Τ/κ), όσο οι μισθοί θα καταβάλλονται από την Άγκυρα…αντιλαμβάνεστε πόσο ανεξάρτητοι μπορεί να είναι».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε σε Τ/κ και Ε/κ ότι θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργήσουμε προοπτικές για πραγματική ανεξαρτησία και κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους – μέλους της ΕΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων.

«Αν από κοινού δημιουργήσουμε την κίνηση προς εκείνους που μπορούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν στο βαθμό που μπορούν τη σημερινή Τουρκία τότε υπάρχει ελπίδα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας πως ενόσω υπάρχουν άνθρωποι σε ένα στόχο και ένα σκοπό υπάρχει ελπίδα. «Θα πρέπει όλοι να πολιτευτούμε με σύνεση, ενότητα και με διαβήματα που μπορεί να αποτελέσουν μοχλό πίεσης στη συγκεκριμένη χώρα», ανέφερε και προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο το εγχείρημα, σημείωσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο».

Πηγή: Ο φόβος Αναστασιάδη για τουρκική επίθεση με αφορμή τις έρευνες για το φυσικό αέριο http://mignatiou.com/2017/07/o-fovos-anastasiadi-gia-tourkiki-epithesi-me-aformi-tis-erevnes-gia-to-fisiko-aerio/

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επιτελους ενημερωθηκαμε οτι καλος πατριωτης και Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας ειναι και ο κ. Αναστασιαδης, ο οποιος προ του Κραν Μοντανα ηταν για πολλους αμφιβολου πατριωτισμου και ηθικης υποστασεως -τα ετζουσε κιολας- .Τωρα ομως που ”κολυμβησαν” μαζι με τον κ. Κοτζια ”στην κολυμβηθρα του Σιλωαμ” εξαγιωθηκε και αυτος. Ηθικον διδαγμα . Μη εκτιθεσθε, αναλυτες, δημοσιογραφοι και συνανιχνευτες σε βιαστικα σχολια και ανυποστατα γεγονοτα .

    • Δεν θα απαντουσα-σχολιαζα, αγαπητε κ. Επισκεπτη , αν δεν χαρακτηριζατε ως βομβα την ”παρολα”του αυτοδιαφημιζομενου περιπου ως ”πρυτανεως”των γεωστρατηγικων αναλυτων, εκλεκτου κατα τα αλλα- αλλα σιγουρα αμφιβολου εγκυροτητος- κ. Καλεντεριδη. Του κ. Καλεντεριδη ,που επι ποσα τοσα χρονια προβλεπει την θανατηφορα διαλυση της Τουρκιας και αναζητα γραφειο κηδειων, για τη κηδεια της ως ενιαιο κρατος, ποτε απο τους Κουδρους, ποτε απο τους Συρους κλπ-παρα το στρατηγικο βαθος του Νταβουτογλου- , του ιδιου , που μεχρι προ μηνος μας ανελυε ως αιτια του περυσινου οπερετικου πραξικοπηματος τον Γκιουλενισμο και οχι ως ευκαιρια διαλυσης απο τον κ. Ερντογαν του κοσμικου και φιλοπραξικοπηματικου Κεμαλικου κρατους απο το 1923 και επανιδρυσης του Τουρκικου κρατους με τις ιδιαιτεροτητες του και ιδιως την θρησκεια του , που τελευταιως μαλλον το εχει δεχθει. Και σημερα με ενα αλμα ,που κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ , που μεχρι τωρα κατειχε η Αμερικανικη ΣΙΑ , αποφθεγγεται-με αυθαιρετη βεβαιοτητα- οτι αιτια του περυσινου πραξικοπηματος στην Τουρκια , ηταν να αναδειχθει ενας Τουρκος ”γιες μαν” Προεδρος, που θα υπεγραφε προ εβδομαδος την Συμφωνια για την Κυπρο, κατα πως την ηθελαν ολοι οι διεθνεις γεωπολιτικοι παικτες. Τελος στο ερωτημα του κ. Καλεντεριδη , πως ειναι δυνατον το 18% των Τουρκοκυπριων να αγωνιζεται να κερδισει τοσα πολλα στην διαπραγματευση , πραγμα που ουτε θα τολμουσαν να επιδιωκουν οι Ελληνοκυπριοι, αν ηταν τετοια μειοψηφια, μια ειναι απαντηση . Αν ειχε καταλαβει και κατειχε επι 43 χρονια η Ελλας το ιδιο μερος μερος με το 18% των Ελληνοκυπριων και απειχε οσο η Τουρκια απο την Κυπρο θα τα διεκδικουσαμε ολα απο το 82% των τουρκοκυπριων. Η δυναμις των οπλων και της ευκολης και ταχειας επεμβασεως ειναι που η Κυπριακη Δημοκρατια και το Ελλαδικο κρατος ”ζαρωνουν” και απο την ανασφαλεια τους-οπως μετα την διακοπη των συνομιλιων- ”τους ”ψιλοβριζουν” και σφυριζουν παληκαρισια, αλλα η ψυχουλα τους το ξερει απο τον Εβρο ως το Καστελλοριζο με τους μισους νεους μεταναστες στην Ευρωπη κυριως ,λογω της κρισης και τους αλλους στην πλειονοτητα ”αφελληνισμενους ” και καλοπερασακηδες. Γραψαμε και αλλοτε να βλεπουμε τον ισκιο μας το μεσημερι, που ειναι ισος με το μποι μας και οχι το πρωινο,η, το δειλινο . Κατακλειω με την αναμενομενη απο τον κ.Καλεντεριδη Ομοσπονδοποιηση της Τουρκιας. Αυτη – ισως συμβει -στην επομενη 20ετια , αλλα μηπως θα πρεπει να φοβομαστε -εκτος αν το αποκλειουμε γιατι θα το ”παλαιψουμε”- οτι σαυτην θα υπαχθουν Ομοσπονδες χωρες, οπως Αλβανια, Ελληνοβουλγαρικη Θρακη , ”Βορειος Κυπρος”, Τουρκμενισταν Αζερμπαισταν και λοιπες μουσουλμανικες πειφερειες , που βρισκονται στο υπογαστριο της Ρωσιας και εμεις μετα τι θα απογινουμε;;;. Υ.Γ. Δεν ηθελα να διαφοροποιηθω απο τον κ. Καλεντεριδη και θα περιμενω τον τυχον αντιλογο του. Να ειναι καλα.

      • “Δεν θα απαντουσα-σχολιαζα, αγαπητε κ. Επισκεπτη , αν δεν χαρακτηριζατε ως βομβα..”

        Εγώ την χαρακτήρισα; Δεν μού λες, διαβάζεις τούς συνδέσμους, ή αρκείσαι στις πολυλογίες; Άν διάβαζες, καλά θα έκανες να μην απαντούσες.

        “αλλα σιγουρα αμφιβολου εγκυροτητος”

        Αν έχεις αρχίδια, πήγαινε στο σχετικό άρθρο και γράψε αυτά που γράφεις στον Καλεντερίση τον ίδιο. Γιατί δεν το κάνεις; Φοβάσαι ότι θα σε δαγκώσει; Όχι, δεν δαγκώνει, απαντά και μάλιστα με κατανόηση, πολλή κατανόηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα