Αλί Αχμέτι στην «Κ»: Πρώτα το ακρωνύμιο, μετά το όνομα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Αλί Αχμέτι: Ας κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της. Αφήσαμε χωρίς «ψωμί» τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, οι ιστοσελίδες, όλοι έχουν γίνει δικαστές και εισαγγελείς. Τα πολιτικά κόμματα επίσης. Τότε, γιατί θέλουμε ένα κράτος δικαίου, γιατί θέλουμε ένα κράτος όπου να εφαρμόζεται ο νόμος;

Η εξεύρεση λύσης για ένα όνομα αμοιβαία αποδεκτό, αλλά και η ένταξη στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM, ανήκουν στις υψηλές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, διαβεβαιώνει ο ηγέτης των Αλβανών της ΠΓΔΜ και πρόεδρος του συγκυβερνώντας κόμματος DUI, κ. Αλί Αχμέτι, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την κρίση στη χώρα του, που παραχώρησε στην «Κ». Η συνέντευξη έγινε πρώτη φορά εντός του κτιρίου του Κοινοβουλίου, στην πόλη των Σκοπίων και όχι στα γραφεία το κόμματός του, στο Τέτοβο, που αποτελεί και την de facto πρωτεύουσα του αλβανικού στοιχείου.

Αναφέρεται, επίσης, σε παρασκήνια γύρω από τις προσπάθειες να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης στη γειτονική χώρα, στην περιβόητη «Πλατφόρμα των Τιράνων», που θεωρήθηκε ότι αποτελεί ένα βήμα για τη «Μεγάλη Αλβανία», ενώ υποστηρίζει πως πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη και μόνο να χειριστεί το θέμα της δίωξης του τέως πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

– Εκτιμάτε ότι πέρασε ο μεγάλος κίνδυνος; Αισθάνεστε ότι, τελικώς, από την κρίση βγήκαν ζημιωμένες οι σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων;

– Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος. Βλέπω ότι υπάρχει απ’ όλους μια πολύ εποικοδομητική στάση. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί επιτυχώς την όλη κατάσταση. Δεν νομίζω, πάντως, ότι προκλήθηκε τραύμα στις διεθνοτικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά. Ως προς τον χαρακτήρα της, η κρίση ήταν αμιγώς βαθιά πολιτική.

– Τι ακριβώς ήταν αυτή η «Πλατφόρμα των Τιράνων», για την οποία σας κατηγόρησαν ότι επιδιώκετε να υποσκάψετε, εσείς οι Αλβανοί, τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους;

– Ηταν μια μεγάλη σπέκουλα. Εγώ κάλεσα σε συνάντηση όλα τα αλβανικά κόμματα, εδώ στα Σκόπια, και δέχτηκαν να έρθουν όλα πλην ενός μικρού, του «Μπέσα». Η συνάντηση έγινε και βγήκε κοινή δήλωση. Μετά την κοινοποίηση της δήλωσης, αντέδρασε το «Μπέσα» και ήρθε σε επαφή με τα Τίρανα ζητώντας να εγγυηθούν για τη συνεργασία αυτή. Ο Ράμα με κάλεσε τότε στα Τίρανα και μου είπε ότι δεν θα ήταν άσχημο να δώσουμε τις εγγυήσεις που ζητούν από την άλλη πλευρά, γι’ αυτό σας καλώ στα Τίρανα για να συζητήσουμε γύρω από αυτό. Και πήγαμε. Η δήλωση είναι σύννομη με το σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με τα προγράμματα όλων των κομμάτων και τη Συμφωνία της Αχρίδας.

– Και πού αποδίδετε τότε αυτές τις κατηγορίες ότι η «πλατφόρμα» ήταν ένα βήμα για την προώθηση της «Μεγάλης Αλβανίας»;

– Αυτά αποτελούσαν εφήμερες πολιτικές και τίποτα άλλο. Κατ’ αρχάς, όπως σας είπα, δεν ήταν πλατφόρμα, ήταν απλώς μια δήλωση. Για πλατφόρμα μίλησε ο Ιβανόφ και όχι εγώ. Εμείς κάναμε μια απλή δήλωση. Στ’ αλήθεια, πώς μπορούμε να μιλάμε για πλατφόρμα περί «Μεγάλης Μακεδονίας», όταν εκεί αναφερόμαστε σε σχέσεις καλής γειτονίας με τις γύρω χώρες, ζητούμε να λυθούν το θέμα της ονομασίας, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., η ένταξη των Αλβανών ως βασικού παράγοντα στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, και οι καλές διεθνοτικές σχέσεις;

– Επί της ουσίας, υπάρχει για εσάς τέτοιο ζήτημα ή είναι προπαγάνδα των Σέρβων, όπως συνηθίζετε να λέτε οι Αλβανοί;

– Αυτό είναι ένα απότοκο της γιουγκοσλαβικής προπαγάνδας το οποίο ανάγεται πριν από 36 χρόνια (σ.σ.: Το 1981 είχαν γίνει αιματηρές διαδηλώσεις Αλβανών φοιτητών στο Κόσοβο με εβδομήντα νεκρούς), όταν κατηγορούσαν εμάς τους φοιτητές ότι ήμασταν αλυτρωτιστές, ότι θέλαμε «Μεγάλη Αλβανία» με σκοπό φυσικά να μας οδηγήσουν στις φυλακές. Θυμάστε πολύ καλά ότι 20.000 από εμάς φυλακίστηκαν με αυτή την κατηγορία.

Τι ζητάμε εμείς: Ζητάμε εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, ώστε οι Αλβανοί να μην είμαστε εδώ «ενοικιαστές», αλλά αυτόχθονες στα σπίτια μας. Ζητάμε επίσης το Κόσοβο να αναγνωριστεί ως κράτος, η Αλβανία να είναι σταθερή και σε ειρήνη. Αυτές οι τρεις οι χώρες, Κόσοβο, Αλβανία, «Μακεδονία» να είναι στο ΝΑΤΟ και οι τρεις. Ζητάμε οι Ελλάδα, Αλβανία, «Μακεδονία», Κόσοβο και Βουλγαρία να είναι σε μια μεγάλη Ευρώπη που να φτάνει από την Αθήνα στη Στοκχόλμη.

– Είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η εξεύρεση λύσης στο όνομα;

– Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες. Είμαστε γείτονες και το κοινό μας μέλλον είναι υπό την Ε.Ε. Η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι σημαιοφόρος, αυτή που θα οδηγήσει και εμάς στην Ε.Ε.

– Τι ακριβώς ζητάτε από την Αθήνα; Γνωρίζετε, φυσικά, ότι υπάρχουν και από τις δυο πλευρές «κόκκινες γραμμές».

– Κατ’ αρχάς, θέλω κατ’ απόλυτο τρόπο να δηλώσω ότι τα Σκόπια δεν έχουν καμία εδαφική διεκδίκηση εις βάρος της Ελλάδας και να διαβεβαιώσω την Αθήνα ότι καμία απειλή δεν πρόκειται να προέλθει για την Ελλάδα από τον βόρειο γείτονά της. Χρειάζεται μια πιο εντατική επικοινωνία μεταξύ μας και δεν πρέπει αυτό να περιοριστεί σε μια απλή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών. Πρέπει να ανοίξουν και άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας. Θα έλεγα πως η Ελλάδα θα μπορούσε να συναινέσει στην ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ με την ονομασία ΠΓΔΜ και εν συνεχεία η οριστική λύση να μπορούσε να βρεθεί με την ένταξη της «Μακεδονίας» στην Ε.Ε.

– Ωστόσο, η απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 θέτει ως προϋπόθεση την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Πώς ξεπερνιέται αυτό;

– Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και η Ελλάδα δεν μπορεί να μην το λάβει υπόψη της αυτό.

– Τι να κάνει δηλαδή, να συναινέσει να μπείτε με το ακρωνύμιο και μετά να συμφωνηθεί το όνομα;

– Μπορούμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Ενας συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δυο πλευρές, θα είναι ωφέλιμος και για τους δύο.

– Να υποθέσω, επομένως, ότι η πρότασή σας είναι να μπείτε με το ακρωνύμιο και μετά να συζητήσουμε ως φίλοι για το όνομα;

– Πρέπει να γίνει ένα βήμα, να κινηθούν λίγο περισσότερο τα πράγματα. Να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. Διότι από αυτή την ένταξη θα ωφεληθούμε όλοι.

– Σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ;

– Για μένα ήταν ένα από τα πρώτα στο εκλογικό μας πρόγραμμα, και αυτό συμφωνήθηκε και στη διαδικασία για να ξεπεραστεί η κρίση.

– Μου είπατε νωρίτερα ότι η χώρα σας δεν απειλεί την Ελλάδα. Αισθάνεστε να ισχύει το αντίστροφο;

– Οχι, δεν βλέπουμε καμιά απειλή από την Ελλάδα, τη βλέπουμε ως γείτονα.

Η Δικαιοσύνη για τον Γκρούεφσκι

Στις αρχές της εβδομάδας, το πρωτοδικείο των Σκοπίων απαγόρευσε την έξοδο του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη χώρα και του αφαίρεσε το διαβατήριο ως ύποπτου διαφυγής στο εξωτερικό. Η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς είχε ασκήσει δίωξη εναντίον του –συνολικά διώκονται 94 άτομα, μεταξύ των οποίων και υπουργοί– με βαρύτατες κατηγορίες για το θέμα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 20.000 διακεκριμένων πολιτών, ζητώντας μάλιστα την προφυλάκισή του.

Ζήτησα από τον κ. Αχμέτι να σχολιάσει τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού κ. Ζάεφ, ότι δεν πρόκειται να χαριστεί στον Γκρούεφσκι αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάει φυλακή.

«Πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί και επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους μηνύματα απειλών και δηλώσεων. Θα πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να πράξει. Τη δικαιοσύνη την απονέμει μόνο η Δικαιοσύνη και όχι η πολιτική. Ας κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της. Αφήσαμε χωρίς “ψωμί” τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, οι ιστοσελίδες, όλοι έχουν γίνει δικαστές και εισαγγελείς. Τα πολιτικά κόμματα επίσης. Τότε γιατί θέλουμε ένα κράτος δικαίου, γιατί θέλουμε ένα κράτος που να εφαρμόζεται ο νόμος;

Εγώ έκανα μια πρόταση: Ν’ ανοίξουν όλοι οι δικαστικοί φάκελοι για όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους πολιτικούς από το 2002 μέχρι και το 2017 και αυτό ν αρχίσει από μένα».

Μια πιθανή καταδίκη και φυλάκιση του Γκρούεφσκι θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στους οπαδούς του και στα μέλη του κόμματός του VMRO DPMNE που εμφανίζονται ήδη πεπεισμένοι –το δήλωσε εξάλλου και ο ίδιος– ότι υφίσταται πολιτική δίωξη.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ένας νέος γύρος πολιτικής έντασης πρέπει να θεωρείται βέβαιος και ουδείς, τόσο στα Σκόπια όσο και διεθνώς, επιθυμεί κάτι τέτοιο.

“Καθημερινή”

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ενταξει προεδρος της Βουλης των Σκοπιων ειναι ο Αλβανος κ. Αχμετι και λογικο και πολιτικως αποδεκτο να υποστηριζει την απαιτηση της κυβερνησεως του σοσιαλδημοκρατη νεου πρωθυπουργου κ. ΖΑΕΦ να ζητησει ενταξη στο ΝΑΤΟ και γιατι οχι και στις Ευρωπαικες Κοινοτητες- χωρις αντιρρηση της Ελλαδος με τις τρεις Μακεδονικες Περιφερειες – ,με το καταγεγραμμενο απο το 1993 ακρωνυμιο του κρατους αυτου στον ΟΗΕ ως ΦΥΡΟΜ , παρα την ομοφωνη αποφασαη του Βουκουρεστιου το 2008 , για προηγουμενη λυση στην ονομασια του εναντι ολων εσωτερικου και εξωτερικου, μνε αναγκαστικη αλλαγη του Συντ/τος τους ,για τα ανυπαρκτα Μακεδονικο εθνος και μακεδονικη γλωσσα, που τα αποδεχευται ως ανυπαρκτα και ο κ. Αχμετι,επειδη λεει, οτι αλλαξαν οι γεωπολιτικες εξελιξεις. Απο πλευρας ολων των Ελληνων θα επαιρνε μια και μοναδικη απαντηση ο κ. Αμετι .” Εχει η μανα σου και αλλο εξυπνο παιδακι σαν εσενα;;; . Απο τον δημοσιογραφο κ. Τζιμα, που σεβεται -και καλως -τους συνεντευξιαζομενους του, θα περιμεναμε να ρωτησει τον κ. Αχμετι ,γιατι μετα τον Γκρουεφσκι δεν χρησιμοποιουν-στα πλαισια γειτονικης φιλιας- την ονομασια ΦΥΡΟΜ ,αλλα την σχετη Μακεδονια, που προκαλει απο το 1944 τους πανελληνες , οπου Γης;;;. Καμια φορα βεβαια δεν σου ερχεται γρηγορα αυτη η ερωτηση , αλλα καποια προετοιμασια για συνεντευξεις χρειαζεται,νοιμιζω.

  2. Επειδή ο κ. ΣΑΝ είναι καλά ενημερωμένος και θέλει να παραμείνει, πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων δεν είναι ο κ. Αχμέτι αλλά ο κ. Τζαφέρι. Ο Αχμέτι είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος.

    • Φαινεται στο κειμενο, αλλα δεν το προσεξα , γιαυτο και ειλικρινα απολογουμαι (κυπριστι). Ενιοτε διαβαζω και χιαστι. Η ερωτηση, παντως ,μπορουσε να υποβληθει απο τον κ. Τζιμα, ετσι για να βλεπαμε την αντιδραση και την απαντηση του -συγκυβερνητη- κ. Αχμετι. Να ειστε καλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα