Αλλαγή “γραμμής”; Σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια η Τουρκία, λέει ο Τίλερσον

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 U.S. Secretary of State Rex Tillerson is greeted by Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu as he arrives at Dolmabahçe Palace in Istanbul, Turkey on July 9, 2017. [State Department photo/ Public Domain] JULY 10, 2017

Σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στις προσπάθειες για προώθηση μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας χαρακτήρισε την Τουρκία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Πετρελαίου, το οποίο τον βράβευσε για την υπηρεσία του στον κλάδο επί 41 χρόνια, πολλά εκ των οποίων ως Πρόεδρος της ExxonMobil.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι απλώς ένα γεωγραφικό γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ζωτικών ενεργειακών πόρων κατά μήκος των οδών εφοδιασμού και των διαδρομών προς τους καταναλωτές”.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν να εμπλακούν με την Τουρκία σε σχέδια που θα αυξήσουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, όπως ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου (Southern Corridor) και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Τα έργα αυτά θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, βελτιώνοντας έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια. Είτε εκπροσωπείτε μια χώρα πλούσια σε πόρους με αναπτυξιακές ευκαιρίες, μια χώρα διέλευσης για ζωτικής σημασίας υποδομές, ή μια χώρα που καταναλώνει, υπάρχουν καθιερωμένες αρχές που αποδεδειγμένα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού του κόσμου», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στην πρώτη επέτειο από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ο τουρκικός λαός – γενναίοι άνδρες και γυναίκες – στάθηκαν αντιμέτωποι με τους συνωμότες του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους. Δράττομαι της στιγμής για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016. Την ημέρα εκείνη ο τουρκικός λαός άσκησε τα δικαιώματά του σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, υπερασπίστηκε τη θέση του σε μια ευημερούσα Τουρκία, και θυμόμαστε εκείνους που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το συμβάν», είπε.

Η αναφορά αυτή του κ. Τίλερσον έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα. Στο ακροατήριο παρόντες ήταν ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ καθώς και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεβ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν αυτός που υποδέχθηκε τον Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο στο πρόγραμμα των επαφών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για διμερή συνάντηση. Σήμερα, βάσει του προγράμματος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Αλμπαϊράκ και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 10/07/2017 07:05 A handout picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) meeting with US Secretary of State Rex Tillerson (2-L) in Istanbul, Turkey, 09 July 2017. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY

Πηγή: Αλλαγή “γραμμής”; Σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια η Τουρκία, λέει ο Τίλερσον http://mignatiou.com/2017/07/simantikos-eteros-ton-ipa-gia-tin-energiaki-asfalia-i-tourkia-lei-o-tilerson/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα