«Η Marine Le Pen αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για την πλασματική απασχόληση των βοηθών της»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Θυμίζω το άρθρο μου, στις 30-05-2017 στις Ανιχνεύσεις, αναφορικά με το μείζον θέμα της «πλασματικής απασχόλησης» των Βοηθών ορισμένων Γάλλων αιρετών, ευρωβουλευτών και μη, οι οποίοι ενώ δούλευαν για το κόμμα τους στη Γαλλία, αμείβονταν από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου,

https://www.anixneuseis.gr/?p=168570, ως ασχολούμενοι με τα κοινοτικά δρώμενα. Βρισκόμασταν τότε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας, o François Fillon είχε καεί ήδη ηθικά στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Γάλλων, εξαιτίας του Penelope Gate. Και η Marine Le Pen αρνούνταν τότε ετσιθελικά να καταθέσει στις αρμόδιες γαλλικές δικαστικές αρχές για την ίδια υποψία αδικήματος, υποστηρίζοντας την ανάμιξη των δικαστών στην προεκλογική καμπάνια! Και πάντως υποσχέθηκε ότι θα το έκανε μετά τις εκλογές.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) παρουσιάστηκε πράγματι πριν λίγες μέρες στις αρμόδιες αρχές για να απαντήσει αναφορικά με τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς των Λεπενιστών ευρωβουλευτών. Παρά ταύτα απέφυγε τις σχετικές ερωτοαπαντήσεις. Προτίμησε να διαβάσει μια δήλωση στους δικαστές. Ο δικηγόρος της, Rudolf Bosselut δήλωσε ότι η  «Πελάτης του αμφισβητεί τις αιτιάσεις που διατυπώνονται εναντίον της και θα ασκήσει έφεση κατά του κατηγορητηρίου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Για αυτό θα ασκήσει έφεση και θα απαιτήσει, επίσης, την αναστολή της έρευνας. «Αυτή η υπόθεση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας θεσμός που έχει τους δικούς του κανόνες και την οικονομική αυτονομία του. Ανήκει λοιπόν στο Ευρωκοινοβούλιο να ξεκινήσει – όπως το έχει κάνει ήδη – μια έρευνα και τις κυρώσεις του, αλλά αυτό δεν συνιστά ποινικό αδίκημα», υποστήριξε ο εν λόγω δικηγόρος.

Για πάνω από 2 χρόνια, η δικαιοσύνη ασχολείται με το θέμα αυτό. Η Marine Le Pen και 16 άλλοι Λεπενιστές βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα της Jean-Marie Le Pen, πιστεύεται ότι έβαλαν να πληρώνουν τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 40 κοινοβουλευτικούς βοηθούς τους, ενώ οι τελευταίοι δούλευαν το μεγαλύτερο χρόνο για το κόμμα του Εθνικού Μετώπου. Το αρμόδιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο εκτιμά τη ζημία σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για την χρονική περίοδο από το 2012 έως το 2017.

Η Marine Le Pen κατηγορήθηκε ειδικότερα ότι «με την ιδιότητά της ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 έως το 2016 έκανε χρήση των ταμείων του», καταβάλλοντας τους μισθούς της διευθύντριας του Γραφείου του Ε.Μ., Catherine Griset και του προσωπικού φρουρού της, Thierry Légier.

Οι ανακριτές ζητούν να απαντηθεί μια απλή ερώτηση: το ακροδεξιό κόμμα δημιούργησε ένα σύστημα ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλαμβάνει, μέσα από συμβάσεις κοινοβουλευτικών βοηθών, τους μισθούς των στελεχών ή των υπαλλήλων του στη Γαλλία; Η έρευνα ξεκίνησε στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2015. Ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε τότε ξεκινήσει την προανάκριση αφού ενημερώθηκε από τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.

Τον Φεβρουάριο του 2017,  τα μέσα ενημέρωσης Marianne και Mediapart δημοσίευσαν μια έκθεση του Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) που αποκάλυπτε  παρατυπίες, αναφορικά με τον σωματοφύλακα, Thierry Légier και την συνεργάτιδα της Le Pen, Catherine Griset. Σύμφωνα με την έκθεση του OLAF, η ευρωβουλευτής παραδέχθηκε  την πλασματική απασχόληση των εν λόγω  εργαζομένων για το Ευρωκοινοβούλιο. Μετά τη διαβίβαση της εν λόγω έκθεσης, ο εισαγγελέας του Παρισιού άνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου 2016 μια ποινική έρευνα για κατάχρηση εμπιστοσύνης και κλεπταποδοχή, για απάτη από οργανωμένη συμμορία, για πλαστογραφία, για παραποίηση και παράνομη απασχόληση.

Λόγω δε της μη επιστροφής από την πρόεδρο του Ε.Μ. των καταβληθέντων μισθών, το Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου 2017 την ανάκτηση των ποσών αυτών με τη μείωση κατά το ήμισυ της αποζημίωσης της Marine Le Pen, ως ευρωβουλευτή. Γαλλική νομικοί κύκλοι λένε ότι η υπεξαίρεση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 3 ετών και 375.000 ευρώ πρόστιμο.

Το Εθνικό Μέτωπο είχε δημιουργήσει λοιπόν ένα οργανωμένο σύστημα εξοικονόμησης πόρων σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογουμένων ; Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει μια επιστολή που γράφτηκε τον Ιούνιο του 2014 από τον Wallerand de Saint Just, ταμία του Μετώπου. Τι έγραφε αυτή επιστολή ; «Τα επόμενα χρόνια δεν θα τα βγάλουμε πέρα παρά μόνο, αν κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση πόρων χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραφε το στέλεχος του κόμματος σε αυτό το έγγραφο που κατασχέθηκε από τους ανακριτές. Ο ταμίας, πάντως, αρνήθηκε την ύπαρξη των πλασματικών εργαζομένων.

Συμπερασματικά : το φαινόμενο της «πλασματικής απασχόλησης» κομματικών υπαλλήλων σε θεσμικές θέσεις θεωρείται «ως εθνικό σπορ» στη Γαλλία. Αν λάβουμε υπόψη μας : τους δήθεν δημοτικούς υπαλλήλους στο Δήμο των Παρισίων επί δημαρχίας του Jacques Chirac (που στην πραγματικότητα δούλευαν για το κόμμα του), των μελών της οικογένειας François Fillon στο πολιτικό του Γραφείου, των κοινοβουλευτικών βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο τόσο του κόμματος MoDem, (που πρόσφατα έχασε 3 θέσεις υπουργών στην κυβέρνηση Macron) όσο και του κόμματος του Εθνικού Μετώπου.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα