Μνήμη Ανδρέα Παπανδρέου 21 χρόνια μετά.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κώστας Γ. Μαμέλης

23 Ιουνίου 1996-23 Ιουνίου 2017

«Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται»

(Δημοσθένης -Ολυνθιακός Α)

 

Ανδρέας Παπανδρέου, Πρωθυπουργός.

Ένα χρόνο περίπου πριν «φύγει», σε συνέντευξη τύπου μετά από την τότε διάσκεψη κορυφής, μας άφησε τις παρακάτω μοναδικές παρακαταθήκες, που, ευτυχώς, «έσωσε» η γραφίδα του Γ. Δελαστίκ και, δυστυχώς, λησμονούν οι «επίγονοι».

Αναρωτήθηκε ρητορικά:

 «Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις;»

Και απάντησε:

 «Βαδίζουμε προς μια σμίκρυνση των δυνάμεων του έθνους ως έννοιας, προς τη δημιουργία σφαιρών επιρροής ανάμεσα στους μεγάλους. . . ».

Συνέχισε.

«Να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και τις γυμνασιακές ομιλίες περί των προσόντων και μη της Ενωμένης Ευρώπης. Εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το Διευθυντήριο της ΕΕ»!

Και συμπέρανε:

«Βαδίζουμε προς μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική τύποις, αλλά που οι μεγάλες αποφάσεις θα παίρνονται από ένα triumviratum  (τριανδρία) ηγετών της Ευρώπης. . . Βρίσκω ότι πάμε σε ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στον βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στον βωμό των συμφερόντων. Των συμφερόντων, ρητά!».

Αυτά τότε, το 1995!

21 χρόνια μετά το θάνατό του, ζώντας την επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτής της μεγάλης πολιτικής φυσιογνωμίας, πλήθος διαγκωνιζομένων επιγόνων «τυμβωρυχούν» και επί τον πολιτικό ιματισμό του «έβαλον κλήρον», αδυνατώντας να κατανοήσουν τα μηνύματα των καιρών μας,(ένιοι δε εξ αυτών-ανιστόρητοι και μικρομεσαίοι- ύμνησαν προσφάτως το σύγχρονο «εφιάλτη», μήπως τους «αξιοποιήσει» ο γιός του…..)

“Μακεδονία”

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και με διαισθηση , αλλα και καλως πληροφορημενος απο τους αεναους προγραμματισμους των καλουμενων αποθηκων σκεψεων της περαν του Ατλαντικου δευτερης πατριδος του ο αειμνηστος Ανδρεας , μας πληροφορησε στα στερνα του (1995) , αυτο, που υστερα απο 10 χρονια (2005) κατα την αναληψη των καθηκοντων του ως Προεδρου της Δημοκρατιας του κ. Παπουλια ειχε ”προφητεψει” -λεμε απο τοτε- η τοτε Προεδρος της Βουλης κυρια Ψαρουδα Μπενακη, η οποια φαινεται θα ειχε αυτην την συνεντευξη του Ανδρεα και την φανερωσε στο ελληνικο κοινο εντυπωσιαζοντας το.(εκατομυρια την σχολιαζουν δυσμενως εκτοτε) . Χωρις να θελουμε να υποτιμησουμε τις ”προφητειες ”του Ανδρεας μας -ο Θεος να τον αναπαυει, γιατι και χριστιανικο γαμο εκανε και εταφη με ορθοδοξη νεκρωσιμο ακολουθια- πολυ δυσκολα θα κρατουσε τις κοσμοθεωριες και τις αυταπατες του , αφου ψηφισε στην Βουλη την Συμφωνια του Μααστρχτ του 1992 (ολοι πλην ΚΚΕ την ψηφισαν και απο τοτε γεννηθηκε απο τον Συνασπισμο της Αριστερας και της Προοδου ο Συριζα), η οποια συμφωνια του Μααστριχτ δημιουργησε την Ευρωπαικη Ενωση ,με ελευθερη οικονομια , διακινηση κεφαλαιων, προιοντων και ανθρωπων και με ειναιο νομισμα. Το πολυ-πολυ να διεκδικουσε, οπως ο κ. Τσιπρας, την Προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσεως απο τον ειλικρινη φιλο της Ελλαδος κ. Γιουνκερ. Φανταζομαι πως, πολλοι θα ηθελαν απο τον Ανδρεα να ειχε ”προφητευσει” και την αυτοδιαλυση της Σοβιετικης Ενωσεως, αντι να υποστηριζει τον Γιαρουζελσκι και να βαζει αστερισκους σε αποφασεις του ΝΑΤΟ κατα της Σοβιετικης Ενωσεως στην πρωτη 8ετια του. Αλλα τοτε” παραληρουσε” η Ελλαδα του Ανδρεα, με τα συνθηματα ” ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο” και ”αποψε πεθαινει η Δεξια”. Φυσικα ως οικονομολογος δεν προεβλεψε-οπως εξ αλλου ολοι οι οικονομολογοι- την παγκοσμια κριση του 2008 ,που μας ηλθε το 2009 στην Ελλαδα, εκτος αν δεν ανησυχουσε γιατι θα την διαχειριζοταν ο πρωτοτοκος υιος του Γεωργιος. Σιγουρα παντως δεν μπορουσε να φαντασθει οτι θα καλουσε το λαομισητο ΔΝΤ. – ΕΤΣΙ για να τα θυμηθουν οι παλαιοτεροι και να τα μαθουν και οι νεωτεροι φιλιστορες και πολιτικοποιημενοι συνελληνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα