Η συμμαχία με Τελ Αβίβ για να μην καταλήξει σε μπούμερανγκ θα πρέπει να τεθεί σε στρατηγικές βάσεις

17/6/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 331 εμφανίσεις

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου 2017. ΚΥΠΕ/ ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

 Της Ελένης Θεοχάρους
Θεωρούμε απαράδεκτη την διαρροή από κυβερνητικές πηγές της είδησης για την πραγματοποίηση κοινής στρατιωτικής άσκησης ειδικών δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ, παρότι τέτοια «μυστικά»  είναι παγκοίνως γνωστά. Το ζήτημα αναφύεται από την στιγμή που κάποιος τα ανακοινώνει για οιονδήποτε λόγο και συμφέρον και δέχεται επιθέσεις αναλόγως της ταυτότητας του.

Η άσκηση ήταν γνωστή σε πολλούς απλώς η είδηση δημοσιοποιήθηκε. Αν η διαρροή γινόταν από την αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση θα είχε εξαποστείλει στο  εξώτερον πυρ τους διαρρεύσαντες την πληροφορία.

Παρά την αντίθεσή μας στην κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών από τον Ισραήλ και την επίδειξη υπέρμετρης βίας από μέρους του κράτους αυτού εναντίον των ασυγκρίτως ανεπαρκέστερων στρατιωτικά Παλαιστινίων, (ακόμη και εναντίον αόπλων εθελοντών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους, όπως η επίθεση κατά Κυπρίων στο πλοιάριο Dignity στις 29 Δεκεμβρίου του 2008), πιστεύουμε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σκηνικό στην Εγγύς Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες των θαλασσών της και να επιλύσει σωστά το Κυπριακό.

Φυσικά στηρίζουμε τους Παλαιστινίους και για λόγους Αρχής και για λόγους Δικαίου, και με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι τις μεγαλύτερες σφαγές του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγαλύτερες διώξεις διέπραξαν αραβικά κράτη, (μόνα ή με την συνεργασία των Ισραηλινών), τα οποία σήμερα συνεργάζονται στρατιωτικά και εμπορικά με τον Ισραήλ.  (Τελ-Αλ-Ζάαταρ, Σάμπρα, Σατίλα, Μαύρος Σεπτέμβρης κλπ.)

Όσον αφορά την άσκηση αυτή καθ’ εαυτή αν πραγματικά ασκούνται και Κύπριοι στρατιώτες τότε το όφελος είναι τεράστιο. Τονίζουμε ωστόσο ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν οι νέοι στο ένα κράτος αγόγγυστα εκτελούν θητεία τριών και πλέον ετών και στο άλλο η θητεία θεωρείται μια αχρείαστη ταλαιπωρία μερικών μηνών. Όταν τα υλικά των ενόπλων δυνάμεων της ΚΔ είναι απηρχαιωμένα και όταν τα χρήματα του απλού πολίτη σε περιόδους κρίσης και μάλιστα από το υστέρημά του, αντί να πηγαίνουν προς την άμυνα, δαπανώνται για να καλυφθούν ελλείμματα από σπατάλες και παραγοντισμούς.

Και βεβαίως, η χαριστική βολή στην Εθνική Φρουρά ήρθε από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει το πρόγραμμα με τους μισθωτούς στρατιώτες, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Οι αξιωματικοί του σώματος κατήγγειλαν τα ανωτέρω και επιπλέον βεβαιώνουν ότι ο θεσμός έχει αποτύχει.

Η συμμαχία με το Ισραήλ για να μην καταλήξει σε μπούμερανγκ θα πρέπει να τεθεί σε στρατηγικές βάσεις. Αν εμείς  πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε δίκαια το Κυπριακό επιβάλλεται να υπάρξει συμμαχία με το Ισραήλ για την ασφάλεια, στην βάση κοινότητας συμφερόντων με την κατασκευή του αγωγού για το φυσικό αέριο από την Κύπρο προς την Κρήτη και από εκεί στην Ιταλία, γεγονός που δημιουργεί μια ευρύτερη συμμαχία οικονομικών και άλλων παραμέτρων,  στην οποία εμπλέκεται και η ΕΕ. Με μια τέτοια συμμαχική σχέση μπορεί να διασφαλισθεί η άμυνα του νησιού και αποτροπή της τουρκικής απειλής.

Εκτός και αν κάποιοι δεν επιθυμούν δύναμη αποτροπής. Αλλά αν όντως οι κυβερνώντες απεργάζονται αυτό το εναλλακτικό σενάριο, πολύ σωστά κάνουν. Απομένει να παραδεχθούν την παταγώδη αποτυχία της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής.

Εάν οι ασκήσεις με τους Ισραηλινούς κομάντος δεν είναι ενταγμένες σε μια συγκροτημένη στρατηγική, τότε, δικαίως θα ισχυριζόταν κάποιος ότι γίνονται αυτή την στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις μιντιακές ανάγκες της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Διότι, χωρίς δικές μας αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις ακόμη και οι συν-ασκούμενοι δεν θα μας παίρνουν στα σοβαρά και απλώς κάνουν αυτό που θέλουν: Εκπαιδεύουν τον στρατό τους σε συνθήκες συνάδουσες προς το φυσικό περιβάλλον των πέριξ χωρών.

Τώρα , για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν την άμυνα της Κύπρου στην ισχυρή φίλη και σύμμαχο Τουρκία, δεν έχω τίποτε να πω.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

apopseis.com

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  20/6/18 | (0 σχόλια)
  Το αν η κυβέρνηση συνέδεσε τις επικίνδυνες παραχωρήσεις προς τα Σκόπια με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα το μάθουμε κάποια στιγμή και πολύ σύντομα. Σήμερα η έγκυρη ιστοσελίδα euro2day έχει ένα δικό της ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ...

Ροή ειδήσεων

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ Θερμή χειραψία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Ν. Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην τρίτη διάσκεψη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο. Προς συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Τσακαλώτος και Μοσκοβισί συζητούν / Φωτογραφία: European Union 22|06|2018 10:04 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται η διαδικασία της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης Εμφανώς ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης, μετά από το ολονύχτιο θρίλερ ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ως εξής: Dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): Τέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Συνεδρίαση-θρίλερ μετά τις γερμανικές ενστάσεις οδήγησε τελικά σε συμφωνία για την Ελλάδα. Για ιστορική στιγμή μιλούν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Το 2033 οι πρώτες πληρωμές για τα δάνεια του EFSF. Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουνίου 2018 - 01:13 euro2day.gr Σε 10ετή επιμήκυνση και ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας