Υπεραισιόδοξοι οι Ισραηλινοί για τον αγωγό EastMed.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στην τριμερή της Θεσσαλονίκης, της οποίας επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξη για τον αγωγό  EastMed, τον αγωγό, δηλαδή, φυσικού αερίου ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, και την Ευρώπη. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, θεωρεί πως τα αποθέματα είναι ήδη αρκετά. Για το έργο, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η Ε.Ε.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για το Euro Asia Interconector, διασύνδεση που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ στην Ελλάδα.Στον αγωγό αυτό η Ελλάδα πρότεινε να προστεθεί και οπτική ίνα, κάτι που θα επιβαρύνει το έργο με 10% του κόστους του.

Οι δύο πρωθυπουργοί αποκάλυψαν στη Θεσσαλονίκη πλακέτα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, σε μια εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονο συναισθηματισμό.

Πριν από λίγο άρχισε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε κυβερνητική πηγή, κατά τη διμερή συνάντηση Ελλάδας- Ισραήλ:

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της Μακεδονίας και μια πόλη σημαντική για την εβραϊκή ιστορία. Είπε ότι η συνάντηση αποκρυσταλλώνει το στρατηγικό χαρακτήρα που δίνουν οι δύο χώρες στη συνεργασία τους.

Οι δύο χώρες δίνουν έμφαση στη λεγόμενη θετική ατζέντα, σε τομείς, δηλαδή, που μπορούν να χτίσουν γέφυρες.

Αντηλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο άμεσο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και αποφασίστηκε η υλοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών πρότζεκτ.

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στη συνεργασία με την Ελλάδα.

Από τις ομιλίες των υπουργών προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

-Να αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές από 300 εκ. ευρώ σε 1 δις ευρώ.

-Να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στη φαρμακοβιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία, το software, σε πρωτοβουλίες για τις διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο κ. Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα εκτός Silicon Valley όπου αναπτύσσονται σε τόσο υψηλό επίπεδο οι νέες τεχνολογίες.

-Ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν με την  Innovation Authority του Ισραήλ.

-Η Ελλάδα ενθαρρύνει την προώθηση των συνεργασιών και επενδύσεων του Ισραήλ στους τομείς φαρμάκων, λιπασμάτων, τουρισμού και real estate. Υπάρχουν ισραηλινές εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα.

-Συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική, και στον τομέα δημοσίων και ανοικτών δεδομένων

-Συνεργασία στο επίπεδο Internet of Things και δικτύων 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, καθώς και στα δίκτυα οπτικών ινών.

-Προώθηση συνεργασίας για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων, ανταλλαγή μεταδιδκατορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

-Η ελληνική πλευρά πρότεινε την ένταξη του καλωδίου οπτικής ίνας  στον EuroAsia Interconector. Το έργο θα επιβαρύνει το κόστος κατά 10%. Έχει εξασφαλιστεί 1,5 δις ευρώ από την Ε.Ε. Έχουν γίνει μελέτες βιωσιμότητας και μπορεί να αρχίσει η επένδυση.

-Η Ισραηλινή πλευρά εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξη για την κατασκευή του αγωγού Eastmed σε σχέση με τα αποθέματα Κύπρου- Ισραήλ. Έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον και από την Ε.Ε.

-Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

-Θα προωθηθεί πρόγραμμα καθοδήγησης Ελλήνων αποφοίτων μηχανικών οι οποίοι θα εργάζονται σε ισραηλινές επιχειρήσεις με έμφαση στην απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Επίσης, συνεργασία ισραηλινών επιχειρήσεων με τη ζώνη καινοτομίας Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων ελληνικών κέντρων.

-Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ρύπανσης. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα σε θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχει χωματερές και επιχειρεί να περάσει στην ανακύκλωση. Ο υφυπουργός Φάμμελος πρότεινε κοινό πρότζεκτ για κατάργηση της πλαστικής σακούλας, η οποία, πλέον, δεν επιτρέπεται σε χώρες της Ε.Ε.

-Προγράμματα για συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, κοινής κληρονομιάς, ιστορίας σε περιοχές που συνυπήρξαν Έλληνες και Εβραίοι.

-Διαχείριση υδάτων με έμφαση στη μεταφορά μονάδων αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος σε μικρά νησιά.

-Η Διαστημική Υπηρεσία που ιδρύθηκε, προσφάτως, στην Ελλάδα, επιδιώκει να συνεργαστεί με τη αντίστοιχη ισραηλινή.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το Ισραήλ έχει ανάγκη την Ελλάδα, και όχι το αντίθετο.
    Αν δεν υπήρχε η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο τα 250+ εκατομμύρια μουσουλμάνων της Ανατολικής Μεσογείου, θα είχαν στραγγαλίση το Ισραήλ μόνο με τις ψαρόβαρκες,, και σήμερα η ανατολική Μεσόγειο θα ονομαζόταν δυτική αραβική θάλασσα.
    Ο άξονας Σουέζ Ισραήλ Κύπρος Ελλάδα Δύση, για να κρατηθεί όρθιος, θα πρέπει να κρατηθούν όρθια Ισραήλ Κύπρος Ελλάδα.
    Και μιας και είμαστε στην Μέση Ανατολή,, η Δύση Σήμερα πληρώνει την ήττα των σταυροφοριών, αν είχαν νικήσει οι σταυροφόροι σήμερα θα ήταν η μέση Ανατολή-Ευρώπη,, τώρα γίνεται η Ευρώπη-Μέση Ανατολή οδεύοντας προς την Σαρία λόγο των μουσουλμάνων Μεταναστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα