Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τουρκικές προκλήσεις συζητώνται στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άρχισε στις 9.10 πμ στο “Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης”, η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου. Η συνάντηση θα διευρυνθεί, λίγο αργότερα, με τη συμμετοχή και υπουργών. Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συμμετέχουν απο ελληνικής πλευράς ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ανάλογη διμερής συνάντηση θα γίνει και μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ενώ με τον κ. Αναστασιάδη θα συναντηθεί και ο κ. Τσίπρας.

Στις 12.30 αναμένεται να αρχίσει η τριμερής συνάντηση Τσίπρα, Νετανιάχου και Αναστασιάδη.

Σε σχετική ερώτηση των “Ανιχνεύσεων”, οι οποίες παρακολουθούν τις συναντήσεις, για τη σημασία της τριμερούς, επισημάνθηκε η συχνότητά τους (τρείς σε ενάμιση χρόνο) και η συμβολική σημασία τους.

Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητη η σύγκληση της συνάντησης σε μια στιγμή δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Απο πλευράς Ισραήλ βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Επιστήμης και Τεχνολογίας Όφιρ Ασκούνις, ο οποίος κατάγεται απο τη Θεσσαλονίκη, Γιουβάλ Στάινιτς Ενέργειας, Έλι Κοέν Βιομηχανίας και Οικονομίας, ενώ για προσωπικούς λόγους δεν στάθηκε δυνατόν να έρθει ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Απο ελληνικής πλευράς θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους οι υπουργοί: Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Παιδείας Κ. Φωτάκης καθώς και οι υφυπουργοί Τέρνενς Κουίκ και Γιάννης Αμανατίδης.

Αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και ενεργειακά.

Θα τεθεί το θέμα του αγωγού Euroasia Interconector, ο οποίος θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στον άξονα Ισραήλ- Κύπρος- Κρήτη- Αττική και θα περιέχει και οπτική ίνα ενώ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω απο το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed.

Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα διαχείρισης υδάτων στα οποία το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, θαλάσσιας ρύπανσης, κλιματικής αλλαγής, καινοτομίας, start ups, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο θέμα της συνεργασίας σε επίπεδο διασποράς μεταξύ Εβραίων, Ελλήνων και Κυπρίων.

Πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί δεν απέκλεισε να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και η παρενόχληση των ασκήσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

Αναμένεται να εκδοθούν δύο κείμενα διακηρύξεων, ένα απο τη συνάντηση Ελλάδας- Ισραήλ και ένα απο την τριμερή.

Ο Κεφαλλονίτης Δημήτριος Βούτος εκ μέρους συμπολιτών του απο την Κεφαλλονιά, θα επιδώσει τιμητική πλακέτα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης των Κεφαλλονιτών για τη βοήθεια που προσέφερε το ισραηλινό ναυτικό το 1953 στο μεγάλο σεισμό της Κεφαλλονιάς.

Το απόγευμα ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφτεί την Εβραϊκή Συναγωγή Θεσσαλονίκης. Θα γίνουν, επίσης, τα αποκαλυπτήρια πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα