«Ο François Bayrou από πιονιέρος ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής, εγκαλούμενος για εικονική απασχόληση»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]u  www.kalkis.eu

Υπενθυμίζω στους αναγνώστες των Ανιχνεύσεων το άρθρο μου στις 22.2.2017 με τίτλο «Αέρας στα πανιά του Emmanuel Macron», https://www.anixneuseis.gr/?p=162999 την καθοριστική συμβολή του γάλλου αρχηγού του MoDem  François Bayrou, νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, στην εκλογή του νυν προέδρου Γαλλίας  στην πρόκρισή του στον καθοριστικό 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τι έκανε τότε ο Bayrou ; Παραιτήθηκε από υποψήφιος πρόεδρος που ήταν, προς όφελος του Macron στο όνομα «μιας ισότιμης συνεργασίας» (όχι συγχώνευση των δυο πολιτικών ρευμάτων) με την παράταξη En marche. Μία από τις «απαιτήσεις» , και μάλιστα η 1η απαίτηση του Bayrou, ήταν η άμεση ψήφιση ενός νόμου για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» στη Γαλλία. Το σχετικό προσχέδιο νόμου το σκιαγράφησα σε άρθρο μου στις 4.6.2017 στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=168911 και ο Bayrou είχε προβλεφτεί να το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που έγινε με συνέπεια σήμερα.

Πού βρίσκεται η ασυνέπεια ; Πού βρίσκεται ο κινσορισμός ; Στο γεγονός ότι οι αρμόδιες γαλλικές δικαστικές αρχές έχουν διατάξει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κόμματος MoDem, του Bayrou δηλαδή, για «εικονική απασχόληση» ως δήθεν βοηθών των ευρωβουλευτών του, αλλά και του ιδίου με την ιδιαιτέρα του (όπως δημοσιεύει σήμερα η σατιρική εφημερίδα Canard enchaîné), σε βάρος του προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή του ευρωπαίου φορολογουμένου, και προς όφελος του κόμματός του για το οποίο πραγματικά εργάζονταν. Ίδια υποψία που βαρύνει επίσης και την Marine Le Pin, όπως είχα γράψει στις 30.5.2017 σε άλλο άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=168570 αλλά ενδεχομένως και 19 συνολικά ευρωβουλευτών από την δεξιά, την αριστερά ή τους οικολόγους και των 30 βοηθών τους.

Ο ίδιος ο François Bayrou, σε συνέντευξή του στο RTL σήμερα, παραδέχθηκε μερικώς ότι η ιδιαιτέρα του απασχολούνταν μερικώς για το κόμμα του και μερικώς για το Ευρωκοινοβούλιο! Η ευρωβουλευτίνα του ιδίου κόμματος Corine Lepage κατήγγειλε σε βιβλίο της αλλά και στην τηλεόραση ότι ζητήθηκε και από τους συναδέλφους της να προσλάβουν βοηθούς που θα πληρώνονται από το Ευρωκοινοβούλιο και θα δουλεύουν για το MoDem ! Κάτι που ίδια αρνήθηκε να το αποδεχτεί.

Στο μεταξύ στα γαλλικά ΜΜΕ αρχίζει να βγαίνει ένας προβληματισμός αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει στη νέα Εθνοσυνέλευση ο François Bayrou, του οποίου οι έδρες μπορεί να μην είναι απαραίτητες για την προεδρική πλειοψηφία, λόγω της προβλεπόμενης σαρωτικής νίκης της Κυριακής. Θα πειθαρχεί στην γραμμή πλεύσης στην νέα Μακρονική πλειοψηφία ή προαλείφεται ήδη για εσωτερική αντιπολίτευση, ως παλαιός ατίθασος πολιτικός που είναι ;

Έχω τη γνώμη ότι μετά και τον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 18 Ιουνίου και την οριστικοποίηση του συνολικού αριθμού των εδρών που θα εκλέξει το κόμμα του  Emmanuel Macron, ο νέος πρόεδρος, αν δεν θέλει να σκορπίσει στους πέντε ανέμους την απίστευτη εμπιστοσύνη αλλά και προσδοκία που του έδειξαν οι ψηφοφόροι του, κι όχι μόνο, θα πρέπει να είναι αμείλικτος με τέτοια φαινόμενα, παρόλο ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Είτε πρόκειται για τον αρχιτέκτονα της προεκλογικής του καμπάνιας, είτε πρόκειται για την υπουργό των ευρωπαϊκών υποθέσεων, είτε πρόκειται για τον ίδιο τον François Bayrou, στον βαθμό φυσικά που ευσταθούν και αποδειχθούν οι υποψίες που τους βαρύνουν.

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα